Sultanahmet Camii nerede, nasıl gidilir? Ramazan ayında nereye gidilir?

İhtişamlı duruşu, ince detayları ve göz alıcı mimarisiyle İstanbul'un göz bebeği haline gelen Sultanahmet Camii, Ramazan ayında huzurlu bir zaman geçirmek isteyenlerin gittikleri ilk yer oluyor. Peki, Sultanahmet Camii nerede? Ramazan ayında nereye gidilir? Sultanahmet Camii özellikleri nedir? İşte yanıtlar...

Yüzyıllardır süregelen köklü bir tarihi ve kültürel mirası içerisinde barındıran İstanbul, her yönüyle hayranlık uyandıran bir şehir. Mavi ve yeşilin ahenkli uyumuyla nefes kesen manzaralara kucak açan bu kent, her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turiste kapılarını aralıyor. İstanbul'a gelen herkesin ilk durağı haline gelen Sultanahmet Camii ise görkemli mimarisi ve bulunduğu yer ile adeta bir gizli cevher. Ramazan ayının gelişiyle manevi açıdan huzur dolu hissedebileceğiniz bir yere gitmek isterseniz Sultanahmet Camii mutlaka listenizin ilk sırasında yer almalı. Gelin, muhteşem atmosferiyle görenleri kendine hayran bırakan Sultanahmet Camii'ni adım adım keşfedelim.

Mihrimah Sultan Camii nerededir? Mihrimah Sultan Camii özellikleri nelerdir?İLİŞKİLİ HABERMihrimah Sultan Camii nerededir? Mihrimah Sultan Camii özellikleri nelerdir?

SULTANAHMET CAMİİ NEREDE? SULTANAHMET CAMİİ HANGİ SEMTTE?

Türkiye'nin en büyük ve en dikkat çeken camilerinden biri olan Sultanahmet Camii, İstanbul'un Fatih ilçesinde yer almaktadır. Kendi ismi ile anılan Sultanahmet meydanında yer alan bu eşsiz cam, dünyada en çok ziyaret edilen yapılar arasına adını yazdırmayı başarmıştır.

Ayasofya Camii nerede? Ayasofya CamiiİLİŞKİLİ HABERAyasofya Camii nerede? Ayasofya Camii'ne nasıl gidilir? Ayasofya Camii özellikleri

Sultanahmet camii

Sultanahmet camii

SULTANAHMET CAMİİ NE ZAMAN YAPILDI? SULTAN AHMET CAMİİ KİM YAPTIRDI?

Osmanlı döneminin en değerli yapılarından biri olan Sultanahmet Camii'nin yapımına 1609 yılında başlanmıştır. Osmanlı Padişahı I. Ahmed tarafından Mimar Sedefkar Mehmed Ağa'ya yaptırılan caminin yapımı 1617 yılında tamamlanmıştır. 

Sultanahmet camii tarihi

Sultanahmet camii tarihi

Mavi, yeşil ve beyaz renkli İznik çinileriyle süslenmiş olan caminin yarım kubbeleri ve büyük kubbesinin içinde mavi renk ağırlıklı olarak kullanıldığı için Sultanahmet Camii yabancılar tarafından "Mavi Camii" olarak anılmaktadır. 

Sultanahmet camii özellikleri

Sultanahmet camii özellikleri

 SULTANAHMET CAMİİ HİKAYESİ NEDİR?

İstanbul siluetinin en göz alıcı parçalarından olan Sultanahmet Camii, tarihi ve mimari özelliklerinin yanı sıra hikayesiyle de dikkat çekmektedir. Osmanlı Padişahı I. Ahmed, Ayasofya ve Süleymaniye gibi görkemli camilerle yarışacak güzellikte bir cami yaptırmak istiyordu.

Sultanahmet camii hikayesi

Sultanahmet camii hikayesi

Bunun için sarayın baş mimarı sedefkar Mehmet Ağa'nın görevlendirildiği Sultanahmet Caminin temeline ilk kazma 1609 yılında güneşli bir perşembe günü bizzat padişah tarafından vurulmuştur. Bu kazma günümüzde Topkapı Sarayı'nda sergilenmektedir. 

Sultanahmet camii mimarisi

Sultanahmet camii mimarisi

Rivayete göre; temel kazılmaya başladığında Sultan Ahmet, eteğiyle toprak taşıyarak "Ya Rab, Ahmet kulunun hizmetidir, kabul eyle!" şeklinde dua etmiştir. Evliya Çelebi bu konu hakkında şu ifadeleri kullanmıştır:

"Cümle üstat mimar ve mühendisler toplanıp Üsküdarlı Mahmut Efendi'nin ve üstadımız Evliya Efendi'nin duaları ile esasının kazılmasına başladı. Evvela Sultan Ahmed Han, eteğine toprak doldurup ''Ya Rab! Ahmed kulunun hizmetidir, kabul eyle'' deyüp amelelerle birlikte temelden toprak taşıdı…"

Sultanahmet camiiden kareler

Sultanahmet camiiden kareler

Öte yandan; Sultanahmet Camii yaptırıldığı dönemde 6 minaresi olduğu için tepki toplamıştı çünkü o dönemde 6 minaresi olan tek mabed Mekke'ydi. Sultan Ahmed bu sorunu çözmek için Mekke'ye yedinci minareyi yaptırmıştır.

Sultanahmet camiiden kareler

Sultanahmet camiiden kareler

SULTANAHMET CAMİ TARİHİ NEDİR? SULTANAHMET CAMİİ ÖZELLİKLERİ

"Boyutta büyüklük, heybet ve ihtişam" anlayışının esas alındığı Sultanahmet Camii, geleneksel Osmanlı mimarisinin en önemli eserlerinden biridir. 6 minare ile inşa edilen ilk cami olma özelliği taşıyan bu eşsiz yapının kubbesi de Osmanlı camilerinde bulunanlar arasında en ihtişamlı olanıdır. Sultan Ahmet 16'ncı Osmanlı Padişahı olduğu için caminin minarelerinde 16 adet şerefe yer almaktadır. 

Sultanahmet camii hikayesi

Sultanahmet camii hikayesi

1985 yılında UNESCO tarafından koruma altına alınan ve Dünya mirasları listesine eklenen Sultanahmet Caminde toplamda 260 pencere yer almaktadır. Kubbe yüksekliğinin 43 metre olarak bilindiği camide kubbe çapı ise tam 23,5 metre olarak kayıtlara geçmiştir. 

Sultanahmet camii mimari özellikleri

Sultanahmet camii mimari özellikleri

Caminin içinde İznik'te 50 farklı lale deseninden üretilmiş 21 bin 43 adet çini kullanılmıştır. Aynı zamanda cami içerisinde 200 tane renkli cam ve hat yazıları da yer almaktadır. 

Sultanahmet camii içi

Sultanahmet camii içi

Cami girişinde yer alan demir kordon ise padişahın camiye girdiği esnada atı üzerinde eğilerek camiye girmek zorunda kalması içindir. Bunun sebebi "Allah'ın evine giren padişah da olsan eğilerek girmelisin" mesajını esas kılmaktır.

Sultanahmet camii mimarisi

Sultanahmet camii mimarisi

SULTANAHMET CAMİİ NASIL GİDİLİR?

İstanbul'un Fatih ilçesinde yer alan Sultanahmet Camii'ne gitmek için pek çok toplu taşıma aracını tercih edebilirsiniz. En kolay ulaşım yolu olan tramvay ile Sultanahmet Camii'ne gitmek için Kabataş-Bağcılar tramvay hattını kullanarak Sultanahmet durağında inip birkaç dakika içerisinde camiye ulaşabilirsiniz.

  • Öte yandan; eğer Anadolu Yakası'ndan gelmeyi planlıyorsanız; Üsküdar'dan Marmaray'ı kullanarak Sirkeci durağından inip tramvay hattına geçiş yapabilirsiniz.

Sultanahmet camii ulaşım

Sultanahmet camii ulaşım

Ramazan orucunun sevabı! Ramazan ayında tutulan orucun faziletleri nelerdir?

İLİŞKİLİ HABER

Ramazan orucunun sevabı! Ramazan ayında tutulan orucun faziletleri nelerdir?
Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0