Ayasofya Camii nerede? Ayasofya Camii'ne nasıl gidilir? Ayasofya Camii özellikleri

Yüzyıllardır İstanbul'un göz bebeği haline gelen Ayasofya Camii, mimari özellikleri ve kültürel zenginliğiyle muhteşem bir atmosferi solumanıza olanak tanıyor. Peki, Ayasofya Camii nerede? Ayasofya Camii'ne nasıl gidilir? İşte bilinmesi gereken her şeyi haberimizde sizler için açıkladık...

Köklü tarihi ve zengin kültürel dokusuyla yüzyıllardır pek çok medeniyete ev sahipliği yapan İstanbul, her köşesinde eşsiz güzellikler barındırıyor. Mavi ve yeşilin harmanlandığı göz kamaştıran manzaralar ve etkileyici mimarisiyle her yıl binlerce yerli ve yabancı turiste kapılarını aralayan bu kentte zamanın durduğunu hissedebilirsiniz. Özellikle sanat ve mimarlık tarihinde dünyanın en önemli yapılarını içerisinde barındıran İstanbul'un en dikkat çeken yerlerinden biri de Ayasofya Camii'dir. Gelin, geçmişten günümüze İstanbul'un en önemli simgelerinden biri haline gelen Ayasofya Camii'ni adım adım keşfedelim.

Dolmabahçe Sarayı nerede, ne zaman yapıldı? Dolmabahçe SarayıİLİŞKİLİ HABERDolmabahçe Sarayı nerede, ne zaman yapıldı? Dolmabahçe Sarayı'na nasıl gidilir?

AYASOFYA NE DEMEK? AYASOFYA CAMİİ NEREDE? 

Eski Yunancada "Aya" sözcüğü "kutsal azize", "Sofya" sözcüğü ise "bilgelik" anlamını taşımaktadır. Bundan dolayı Ayasofya, kelime anlamıyla "kutsal bilgelik" olarak nitelendirilmektedir. Tarih boyunca İstanbul'un kültür beşiği haline gelen Ayasofya Camii, İstanbul'un Fatih semtinde yer almaktadır. Sultanahmet Meydanı'nda bulunan bu tarihi yere Eminönü'nden kolaylıkla ulaşabilirsiniz. 

Ayasofya Camii

Ayasofya Camii

AYASOFYA CAMİİ'Yİ KİM YAPTIRMIŞTIR?

Ayasofya, 532 yılında Bizans İmparatoru Justinianus tarafından dönemin en değerli mimarları İsidoros ve Anthemios'a yaptırılmıştır. Yapımı 5 yıl süren bu eşsiz yapı, Hristiyanlığa ve İslamiyet'e de belli dönemlerde ev sahipliği yapmıştır. Doğu Roma İmparatorluğu'nun İstanbul içerisinde inşa ettirdiği en büyük kilise olma özelliğine sahip olan Ayasofya, hükümdarların taç giyme törenlerinin gerçekleştiği yer olarak da bilinmektedir. 

Ayasofya Camii özellikleri

Ayasofya Camii özellikleri

Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet'in 1453'te İstanbul'u fethetmesiyle Ayasofya'nın da kaderi değişerek camiye dönüştürülmüştür. 1934 yılında müze olarak kullanıma açılan Ayasofya, 24 Temmuz 2020 tarihinden itibaren cami olarak faaliyet vermektedir. 

Ayasofya Camii mimarisi

Ayasofya Camii mimarisi

AYASOFYA CAMİİ ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Sanat tarihi ve mimarlık dünyasının başyapıtlarından biri olarak görülen Ayasofya Camii, her ayrıntısıyla görenleri kendisine hayran bırakmaktadır. Boyutu ve mimari yapısıyla ön plana çıkan yapı, inşa edildiği dönemden itibaren yaklaşık 15 bin yıl boyunca dünyanın en büyük katedrali unvanını elinde tutmuştur. 

Ayasofya Camii tarihi

Ayasofya Camii tarihi

Aynı zamanda o yıllarda hiçbir bazilika planlı yapı, Ayasofya'nın kubbesinin boyutundaki bir kubbe ile örtülebilmiş ve geniş bir iç mekana sahip olmadığı için Ayasofya ilkler arasına adını yazdırmıştır.

Ayasofya Camii mimarisi

Ayasofya Camii mimarisi

Meşe ağacından yapılan kapılarıyla daha adım atar atmaz eşsiz bir atmosferi içerisinde barındıran Ayasofya'da 361 kapı bulunmaktadır. Öte yandan; 40 büyük pencerenin bulunduğu bu tarihi yapıda 107 sütun olduğu bilinmektedir.

Ayasofya Camii

Ayasofya Camii

Ayasofya'nın mermer kaplı duvarları dışında tüm yüzeylerini kaplayan altın, gümüş, renkli cam ve renkli mermerden yapılma mozaikler ise göz alıcı bir görünümü ziyaretçilerine sunmaktadır. Bununla beraber 1453 yılında camiye çevrilen Ayasofya'da insan figürleri içeren mozaikler, ince bir sıvayla kaplanarak doğal ve yapay tahribattan korunmuştur. 

Ayasofya Camii iç tasarımı

Ayasofya Camii iç tasarımı

Sultan Abdülmecid Dönemi’nde Ayasofya'nın duvarlarına Hattat Kadıasker Mustafa İzzet Efendi tarafından 7.5 m. çapında 8 adet hat levhası yapılmıştır. "Allah, Hz. Muhammed, Hz. Ebubekir, Hz. Ömer, Hz. Osman, Hz. Ali, Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin" yazılı bu levhalar İslam dünyasının en büyük hat levhaları olarak karşımıza çıkmaktadır.  

AYASOFYA CAMİİ'NE NASIL GİDİLİR? AYASOFYA'YA NASIL GİDİLİR?

İstanbul'un merkezi bir konumunda yer alan Ayasofya'ya gitmek için pek çok farklı toplu taşıma aracından faydalanabilirsiniz. Eğer tramvay kullanarak Ayasofya Camii'ne gitmek isterseniz; M1 Tramvay Hattını kullanarak "Sultanahmet Meydanı Durağında" inebilir ve birkaç dakika yürüdükten sonra Ayasofya'ya ulaşabilirsiniz.

Ayasofya Camii

Ayasofya Camii

T1 Tramvay durakları ve isimleri nedir? T1 Tramvay nerelere gidiyor, saat kaça kadar?İLİŞKİLİ HABERT1 Tramvay durakları ve isimleri nedir? T1 Tramvay nerelere gidiyor, saat kaça kadar?

  • Ya da otobüs kullanarak da hızlı bir şekilde Ayasofya Camii'ne ulaşabilirsiniz. Bunun için; EM2-44B-99-54E-66-35-90-91O-36KE-4A-36CE-47Ç-77Ç-336E-70FE-28-28T-30D-EM1-47-47E-33Y-92G-97A-94-33-33B-32 otobüs hatlarından faydalanabilirsiniz.
  • Eğer Anadolu Yakası'ndan geliyorsanız; Üsküdar-Eminönü ve Kadıköy-Eminönü vapurlarını kullanarak Eminönü'nde inebilir ve kısa bir yürüyüş sonrası Ayasofya Camii'ne ulaşabilirsiniz.
  • Tren kullanmak isterseniz de Halkalı-Sirkeci tren hattı ile Eminönü’nde bulunan Sirkeci Garı'na gelerek kısa bir yürüyüşün ardından Ayasofya'da olabilirsiniz.

Nisan ayında hangi sebzeler ekilir? Nisan ayında dikilecek olan meyve çeşitleri nelerdir?

İLİŞKİLİ HABER

Nisan ayında hangi sebzeler ekilir? Nisan ayında dikilecek olan meyve çeşitleri nelerdir?
Oruçluyken diş çektirmek orucu bozar mı? İlahiyatçı Yazar Ali Rıza Temel anlatımıyla...

İLİŞKİLİ HABER

Oruçluyken diş çektirmek orucu bozar mı? İlahiyatçı Yazar Ali Rıza Temel anlatımıyla...
Simit tiridi nasıl yapılır? Kastamonu simit tiridi tarifi

İLİŞKİLİ HABER

Simit tiridi nasıl yapılır? Kastamonu simit tiridi tarifi
Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0