Dolmabahçe Sarayı nerede, ne zaman yapıldı? Dolmabahçe Sarayı'na nasıl gidilir?

Zengin mimarisi ve göz alıcı dokusuyla görenleri kendine hayran bırakan Dolmabahçe Sarayı, İstanbul'un en özel yapılarından biri. Eğer aileniz ve sevdiklerinizle 10 Kasım'da unutulmaz bir geziye çıkmak isterseniz Dolmabahçe Sarayı aradığınız yer olabilir. Peki Dolmabahçe Sarayı nerede? Dolmabahçe sarayı ziyaret saatleri ve giriş ücretleri ne kadar? Dolmabahçe sarayı özellikleri nedir? işte cevaplar...

Dünyanın en güzel şehirlerinden biri olan İstanbul, yüzyıllık tarihi, zengin kültürel dokusu ve göz kamaştıran manzaralarıyla adeta saklı bir cevher. Eşsiz bir atmosferi içerisinde barındıran bu kent, her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turiste kucak açıyor. Şehrin bir tarafında mavi ve yeşilin ahenkle dans ettiği manzaralar; diğer tarafında ise etkileyici mimari örnekleri yer alıyor. İstanbul'da gezilecek yerler denildiğinde ise akla ilk olarak Dolmabahçe Sarayı gelmektedir. Denizin kenarında beyazın en ihtişamlı halini sergileyen Dolmabahçe Sarayını gelin birlikte adım adım keşfedelim.

Gülistan Sarayı nerededir? Gülistan Sarayına nasıl gidilir? Gülistan Sarayının özellikleriİLİŞKİLİ HABERGülistan Sarayı nerededir? Gülistan Sarayına nasıl gidilir? Gülistan Sarayının özellikleri

DOLMABAHÇE SARAYI NEREDE?

İstanbul'un göz bebeği Dolmabahçe Sarayı, Avrupa Yakasındaki Beşiktaş ilçesinde yer almaktadır. Boğazın serin sularının kıyısında konumlandırılan saray, Üsküdar ve Kuzguncuk'un hemen karşısında ziyaretçilerini beklemektedir. Ulaşımı oldukça kolay olan Dolmabahçe Sarayı, İstanbul'a gelenlerin mutlaka uğraması gereken yerlerin başında bulunuyor.

Kız Kulesi nerede, ne zaman yapıldı? Kız Kulesine nasıl gidilir? Kız Kulesi efsaneleriİLİŞKİLİ HABERKız Kulesi nerede, ne zaman yapıldı? Kız Kulesine nasıl gidilir? Kız Kulesi efsaneleri

DOLMABAHÇE SARAYI NE ZAMAN YAPILDI? DOLMABAHÇE SARAYINI HANGİ PADİŞAH YAPTIRDI?

Osmanlı Padişahı Sultan Abdulmecid tarafından 13 Haziran 1843 tarihinde yaptırılan sarayın inşası 7 Haziran 1856 yılında tamamlanmıştır. Saray, 1856 yılından itibaren 6 padişaha kapılarını aralamakla beraber son olarak Osmanlı Halifesi Albülmecid Efendi'ye ev sahipliği yapmıştır. 

Galata Kulesi nerededir, nasıl gidilir? Galata Kulesi giriş ücreti ne kadardır 2021?İLİŞKİLİ HABERGalata Kulesi nerededir, nasıl gidilir? Galata Kulesi giriş ücreti ne kadardır 2021?

Dolmabahçe Sarayı

Dolmabahçe Sarayı

Cumhuriyet'in ilanıyla beraber 1927 ve 1949 yılları arasında Cumhurbaşkanlığı makamı olarak hizmet veren saray, aynı zamanda Mustafa Kemal Atatürk'ün de 10 Kasım 1938 yılında yaşama gözlerini yumduğu yer olarak da biliniyor.

10 KasımİLİŞKİLİ HABER10 Kasım'da ziyaret edilecek yerler nerelerdir? Anıtkabir nerede?

Dolmabahçe Sarayı iç tasarımı

Dolmabahçe Sarayı iç tasarımı

17 numaralı odada hayatını kaybeden Atatürk'ün İstanbul'a geldiği zaman kaldığı yer olan Dolmabahçe Sarayı, bu açıdan da büyük önem arz etmektedir. 

Dolmabahçe Sarayı bahçesi

Dolmabahçe Sarayı bahçesi

1926-1984 yılları arasında protokol ve ziyarete kısmen açık olan Dolmabahçe Sarayı, 1984 yılından beri ziyaretçilerine kapılarını aralamaktadır.

Dolmabahçe Sarayından kareler

Dolmabahçe Sarayından kareler

DOLMABAHÇE SARAYININ BÖLÜMLERİ NELERDİR?

Göz kamaştıran güzelliğiyle görenleri kendine hayran bırakan Dolmabahçe Sarayı, Osmanlı mimarisinin yanı sıra Fransız Barako, Alman Rokokosu, İngiliz Neo Klasizmi ve İtalyan Rönesansının en dikkat çekici özelliklerini taşımaktadır.

Dolmabahçe Sarayı özellikleri

Dolmabahçe Sarayı özellikleri

Batı mimarisinin izlerini taşıyan saray yaklaşık 250.000 m²'lik alan üzerine kuruludur. Üç kattan oluşan sarayın içerisinde 285 oda ve 43 salon yer almaktadır. Farklı yapı ve binalardan meydana gelmeyen saray, tek bir büyük yapıyı çevreleyen birkaç köşk ve büyük bir bahçeyle sınırlıdır.

Dolmabahçe Sarayı mimarisi

Dolmabahçe Sarayı mimarisi

Dolmabahçe Sarayı, yönetim işlerinin yürütüldüğü Mâbeyn-i Hümâyûn, Padişah ve ailesinin özel yaşamlarını sürdürdükleri Muâyede Salonu ve üst katta ise devlet törenleri için kullanılan Harem-i Hümâyûn kısımları olmak üzere 3 ayrı bölümden oluşmaktadır.

Dolmabahçe Sarayı bölümleri

Dolmabahçe Sarayı bölümleri

Aynı zamanda sarayı özel kılan özelliklerinden biri de farklı farklı isimlerle adlandırılan odalarıdır. Elçilerin kabul edildiği Kırmızı Oda ve Has Oda, Arz Odası, Aynalı Oda, Resim Odası, Esvap Odası, Vükela Odası, Taş Oda gibi birçok oda Dolmabahçe Sarayı'nın içerisinde bulunmaktadır.

Dolmabahçe Sarayı odaları

Dolmabahçe Sarayı odaları

DOLMABAHÇE SARAYI ÖZELLİKLERİ

Sarayın iç dekorasyonunda sanatın en özel yansımalarına rastlayabilirsiniz. Mavi tonlu mermerleri, billur, su mermeri ve somaki gibi kıymetli haiz mermer ve taşların sıkça yer aldığı sarayda en dikkat çeken şeylerden biri de Sultan Abdülaziz'in Avrupa Turu sırasında getirdiği ve dönemin ressamlarına yaptırdığı eşsiz tablolardır.

 Dolmabahçe Sarayı hakkında detaylar

Dolmabahçe Sarayı hakkında detaylar

Büyük bir zenginlik ve ihtişamın gözler önüne serildiği sarayın duvarlarında Avrupalı sanatçıların elinden çıkan resimler ve altın süslemeler yer almaktadır.

Dolmabahçe Sarayından kareler

Dolmabahçe Sarayından kareler

Hereke ipek ve yün halılar, kristal avizeler, şamdanlar, şömineler, Uzak Doğu'nun izlerini taşıyan dekoratif el işleri saraya adımınızı attığınız andan itibaren sizleri hayrete düşürecek bir güzelliği taşıyor. 

Dolmabahçe Sarayı süslemeleri

Dolmabahçe Sarayı süslemeleri

Bu görkemli sarayın iç süslemelerinde genellikle altın tozu kullanılmıştır.

Dolmabahçe Sarayı iç süslemeleri

Dolmabahçe Sarayı iç süslemeleri

DOLMABAHÇE SARAYI ATATÜRK'ÜN ODASI

Dolmabahçe Sarayı'nda 17 numaralı oda olarak bilinen yer Mustafa Kemal Atatürk'ün yaşamını yitirdiği oda olduğu için özel bir anlam taşımaktadır. Bundan dolayı oda içerisinde yer alan tüm eşyalar bir müzeye dönüştürülerek büyük bir özenle saklanmaktadır.

Dolmabahçe Sarayı odalarından kareler

Dolmabahçe Sarayı odalarından kareler

Bronz işlemeli karyola, gardırop, komodin, halılar, kanepe ve koltukların aynı şekilde korunduğu tarihi oda, günümüzde ziyaretçilerine duygu dolu anlar yaşatıyor.

Dolmabahçe Sarayı özellikleri

Dolmabahçe Sarayı özellikleri

 DOLMABAHÇE SARAYI ZİYARET SAATLERİ VE GİRİŞ ÜCRETLERİ

Dolmabahçe Sarayı'nı Pazartesi günleri dışında her gün 09:00 – 18:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Müze Kartınız varsa Harem Bölümüne bu kart aracılığıyla girmeniz mümkün. Ancak diğer kısımlar için ücretler şu şekilde:

  • Selamlık Tam bilet 50 TL
  • Harem Tam bilet 40 TL
  • Selamlık + Harem 80 TL

Dolmabahçe Sarayı ziyaret saatleri

Dolmabahçe Sarayı ziyaret saatleri

DOLMABAHÇE SARAYI'NA NASIL GİDİLİR?

İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde yer alan Dolmabahçe Sarayı'na gitmek için Bağcılar-Kabataş Tramvay (T1 hattı) kullanarak Kabataş Durağı'nda inebilirsiniz. Ardından 5 dakikalık bir yürüme mesafesiyle saraya rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Dolmabahçe Sarayına gitmenin yolları

Dolmabahçe Sarayına gitmenin yolları

T1 Tramvay durakları ve isimleri nedir? T1 Tramvay nerelere gidiyor, saat kaça kadar?İLİŞKİLİ HABERT1 Tramvay durakları ve isimleri nedir? T1 Tramvay nerelere gidiyor, saat kaça kadar?

Ya da dilerseniz Beşiktaş veya Kabataş'tan geçen İETT otobüslerini de kullanabilirsiniz. Eğer Üsküdar veya Kadıköy'den Dolmabahçe Sarayı'na gitmek istiyorsanız da şehir hatları vapurlarını kullanarak Beşiktaş'tan yürüyerek ulaşım sağlayabilirsiniz.

Dolmabahçe Sarayından kareler

Dolmabahçe Sarayından kareler

Atatürk'ün yemek isteyip de yiyemediği son yemek!

İLİŞKİLİ HABER

Atatürk'ün yemek isteyip de yiyemediği son yemek!
Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0