Kız Kulesi nerede, ne zaman yapıldı? Kız Kulesine nasıl gidilir? Kız Kulesi efsaneleri

İstanbul Boğazı'nın simge yapılarından Kız Kulesi'nde restorasyon sürecinin tamamlanmasının ardından ikonik yapı geçtiğimiz gün ziyaretçilerine kapılarını araladı. Eşsiz güzelliğiyle yüzyıllardır cazibe merkezi haline gelen Kız Kulesi hakkında bilinmesi gereken tüm detayları sizler için derledik. Peki Kız Kulesi nerede? Kız Kulesi efsaneleri nelerdir? Kız Kulesine nasıl gidilir? İşte detaylar...

İstanbul, zengin kültürü ve dillere destan tarihiyle geçmişten günümüze en dikkat çeken şehirlerden biri. Adımınızı attığınız andan itibaren her köşesinde bambaşka bir atmosferi soluma imkanı tanıyan bu özel şehri kelimelere sığdırmak çoğu zaman mümkün değil. Ancak İstanbul denildiğinde belli başlı yapılar ve yerler olduğunu da es geçmemek gerekiyor. Onlardan biri olan Kız Kulesi ise çarpıcı güzelliğiyle İstanbul'un en değerli sembolü. Maviliğin tam ortasında ziyaretçilerine kucak açan Kız Kulesi, hem bulunduğu yer hem de tarihiyle dikkat çekiyor. Gelin, İstanbul'un göz bebeği Kız Kulesini birlikte adım adım keşfedelim.

Ayasofya Camii nerede? Ayasofya CamiiİLİŞKİLİ HABERAyasofya Camii nerede? Ayasofya Camii'ne nasıl gidilir? Ayasofya Camii özellikleri

KIZ KULESİ NEREDE?

İstanbul'a ait fotoğraflara baktığınızda neredeyse her detayda Kız Kulesine yer verildiğini görebilirsiniz. Bu benzersiz eser İstanbul'un Üsküdar ilçesinde yer almaktadır. Üsküdar'ın Salacak Mahallesinde İstanbul Boğazı'nın Marmara Denizi'ne yakın bir konumunda yer alan Kız Kulesi, denizin ortasında küçük bir ada üzerine yapılmıştır.

Kız Kulesi

Kız Kulesi

KIZ KULESİ NE ZAMAN YAPILDI?

Birçok efsane ve hikayeye konu olan Kız Kulesi'nin geçmişine bakıldığında 2500 yıllık bir birikim gözler önüne serilmektedir. Avrupa ülkelerinin Leander Kulesi olarak adlandırdığı Kız Kulesi, geçmişten bu yana pek çok amaca hizmet etmiştir. Üsküdar'da Bizans Dönemi'nden günümüze ulaşan tek eser olarak bilinen Kız Kulesi'nin temeli II.Mehmet tarafından yapılmıştır. 

Kız Kulesi tarihi özellikleri

Kız Kulesi tarihi özellikleri

Kız Kulesi; gümrük istasyonu, gösteri platformu, savunma kalesi, sürgün istasyonu ve karantina odası gibi pek çok amaç için kullanılsa da aslında gemilere yol gösteren bir fenerdir. Tarihin her köşesinde karşımıza çıkan Kız Kulesi'nin günümüzdeki şeklini veren kişinin Osmanlı Padişahı II. Mahmud olduğu bilinmektedir. Bundan dolayı kulenin üst kısmında yer alan mermer levhada 1832 tarihine ait Hattat Rasim'in eseri olan bir tuğra yer bulunmaktadır.

Kız Kulesi hakkında merak edilenler

Kız Kulesi hakkında merak edilenler

KIZ KULESİ EFSANELERİ

Kız Kulesi, birçok efsaneye konu olmuş ve yüzyıllardır süregelen bu hikayelerin her birinde bambaşka karakterler yer almıştır. En meşhur efsanesi ise şöyledir:

Bizans İmparatoru'nun bir kızı olur ve bu kız çocuğu sarayı o kadar mutlu eder ki kızın doğduğu gün tüm ülkede bayram olarak görülmektedir. İmparator kızına karşı çok hassas davranır ve ileride onun tahtta yer alması için elinden geleni yapar. Ancak bir kahin bir gün imparatorluğa gelerek kızın 18 yaşına gelmeden yılan sokması tarafından öleceğini söyler. Bunu duyan kral kızını korumak için denizin ortasında bulunan kuleyi düzenleterek kızı 18 yaşına gelene kadar burada kalması gerektiğine karar verir. Böylece yılanlar denizi geçemeyecek ve kızına ulaşamayacaktır. Ancak imparatorun düşündüğü şey gerçek olmaz ve bir gün prensesin yemesi için gönderilen üzüm sepetinden büyük bir yılan çıkar. Prenses üzüm yerken yılan onu sokar ve zehrini vermesi sonucu kız ölür. 

Kız Kulesi efsaneleri

Kız Kulesi efsaneleri

Bir diğer efsaneye göre; Battalgazi Tekfur'un kızına aşık olmuştur ama Tekfur kızını Battalgazi'ye vermek istemediği için kızını kuleye hapseder. Bunu duyan Battalgazi kuleyi basarak kızı alır ve atına atlayıp Üsküdar açıklarından uzaklaşır. Hatta "Atı alan Üsküdar'ı geçti" sözünün buradan geldiği düşünülmektedir.

Kız Kulesi mimarisi

Kız Kulesi mimarisi

KIZ KULESİNE NASIL GİDİLİR?

  • Kız kulesine dolmuş ile gitmek isterseniz; Harem-Üsküdar dolmuşlarını kullanarak ulaşabilirsiniz.
  • Otobüs ile gitmeyi düşünüyorsanız;
  1. ​320A Üsküdar-Harem,
  2. 12A Üsküdar-Çiçekci
  3. 11BE Fıstıkağacı-Üsküdar,
  4. 16A Üsküdar-Harem
  5. 18Ü-11Ü-11Y kullanarak Kız Kulesine ulaşabilirsiniz. 
  • Dilerseniz M5 Üsküdar-Çekmeköy metro hattı ile Üsküdar Metro Durağı'nda inebilir ve yaklaşık 5-10 dakikalık bir yürüme mesafesiyle Kız Kulesi'ne ulaşabilirsiniz.

Sonrasında Üsküdar Salacak'tan kalkan teknelerle kız kulesine gidebilirsiniz.

Kız Kulesi ulaşım

Kız Kulesi ulaşım

Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0