Gülistan Sarayı nerede? Gülistan Sarayına nasıl gidilir? Gülistan Sarayının özellikleri

Dünyanın en köklü uygarlıklarından biri olan İran, görkemli yapılarıyla göz alıcı bir mimariyi gözler önüne sermektedir. Her yıl binlerce turiste kapılarını aralayan Gülistan Sarayı ise İran’ın zengin mimarisinin sembolü olarak görülmektedir. Peki Gülistan Sarayı nerede? Gülistan Sarayının özellikleri nelerdir? İşte cevaplar…

Birçok medeniyetin tarihi dokularına ev sahipliği yapan İran, büyük bir kültürel coğrafyayı içerisinde barındırmaktadır. Tarihi bağlamda çok kıymetli bir yer edinen Tahran ise İran'ın başkenti olarak karşımıza çıkmaktadır. İran'da yaklaşık olarak 84 milyon insan yaşamaktadır ve ülkenin nüfusunun 8'de 1'i Tahran’da hayatını sürdürmektedir. Tahran, modernite ve tarihselliği bir arada yaşamanıza imkan tanıyan doğu medeniyetlerinin ihtişamını gözler önüne sermektedir. Kültürel zenginliği ve etkileyici mimari yapılarıyla göz kamaştırıcı bir şehir olan Tahran'da en dikkat çeken yapı ise Gülistan Sarayı'dır. Tahran'ın incisi niteliğinde olan Gülistan Sarayını gelin birlikte keşfedelim.

İshak Paşa Sarayı nerede? İshak Paşa Sarayı tarihi ve özellikleri nelerdir?İLİŞKİLİ HABERİshak Paşa Sarayı nerede? İshak Paşa Sarayı tarihi ve özellikleri nelerdir?

GÜLİSTAN SARAYI NEREDE?

"Gül Bahçesi" anlamına gelen "Gülistan Sarayı", Tahran'ın en eski ve en değerli yapılarından biri olma özelliğine sahiptir. İran'ın başkenti Tahran'ın güneyinde yer alan saray, Erg Meydanı yakınında bulunan eski Tahran surlarının sınırları içerisinde konumlandırılmıştır.

Gülistan Sarayı

Gülistan Sarayı

Kaçar Hanedanı döneminin eseri olan Gülistan Sarayının inşası ilk olarak Safevi hükümdarı I. Tahmasb tarafından kale olarak şekillendirilmiştir. İranlı sanatçılar ve mimarlar için hala daha ilham kaynağı olmaya devam eden bu özel yapı, Kaçarlar döneminde bambaşka bir atmosfere bürünerek saraya dönüştürülmüştür. 

Gülistan Sarayından kareler

Gülistan Sarayından kareler

Görenleri etkisi altında bırakan Gülistan Sarayı, farklı hanedanlıkların dokularını içerisinde muhafaza ettiği için İran’ın dev kültürel mimarisini gözler önüne sermektedir. Saray, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır.

Gülistan Sarayı hakkında bilgiler

Gülistan Sarayı hakkında bilgiler

Safevi Hanedanlığında sıklıkla tercih edilen turkuaz rengi süslemelerde dikkat çekerken; Kaçarların geleneksel İran Mimarisinde ağırlıklı olarak kullanılan siyah ve sarı da sarayın ana renklerini ortaya çıkarmaktadır. İki hanedanlıkta temel olarak seçilen unsurlar, sarayın içerisinde ahenkli bir şekilde kullanılmıştır.

Gülistan Sarayından kareler

Gülistan Sarayından kareler

Şahların gözde adresi olan Gülistan Sarayı, yüksek tavanları, el emeği ahşap oymaları ve görkemli sütunlarıyla zengin bir dekorasyon örneği olarak karşımıza çıkmaktadır.

Gülistan Sarayının iç mimarisi

Gülistan Sarayının iç mimarisi

Paha biçilemez İran halıları zeminlerde zengin bir görünümü ağırlarken; tarihin izlerini taşıyan perdelerle de muhteşem bir bütünsellik yakalanmıştır. Farklı seramik örneklerinin yer verildiği saray, İran el sanatları ve mimarisinin en ihtişamlı şaheseri olarak görülmektedir.

Gülistan Sarayından detaylar

Gülistan Sarayından detaylar

İnce işlemeleriyle odak noktası haline gelen saray 17 farklı bölümden oluşmaktadır. Zarafet ve asaletin sözlük anlamı olan Gülistan Sarayı’nda İranlı ünlü ressam Kemal-ul Mülk’ün eserleriyle de zenginlik katılmıştır. 

Gülistan Sarayının yapımı

Gülistan Sarayının yapımı

Birçoğu Avrupa'dan gelen görkemli avizeler ile çevrelenen sarayın her bir köşesi ziyaretçilerine harikulade bir görsel şölen sunuyor. Kristal avizeleri yakından görmek isterseniz sarayın bölümlerinden biri olan Aynalı Salon'a mutlaka göz atmanızı tavsiye ederiz. 

Gülistan Sarayı Aynalı Salon

Gülistan Sarayı Aynalı Salon

Gülistan Sarayı'nın içerisinde benzersiz özellikte farklı salonlar bulunmaktadır. Bunlar; Güneş Binası, Elmas Salonu, Mermer Taht Salonu, Selam Salonu, Müze Salonu, Badgir Binası, Aynalı Salon, Havuz Odası, Kerim Hanlı Halveti, Fildişi Binası, Berelyan Binası ve Ebyez Sarayı şeklindedir.

Gülistan Sarayı içi

Gülistan Sarayı içi

GÜLİSTAN SARAYINA NASIL GİDİLİR?

İstanbul'dan Gülistan Sarayı'na gidebilmeniz için İran'ın başkenti Tahran'a gitmeniz gerekiyor. Hava yollarını kullanarak minimum 9.880,00 TL'ye alabileceğiniz uçak bileti ile yaklaşık 20 saat 25 dakika içerisinde İstanbul'dan Tahran'a ulaşabilirsiniz.

Tahranın merkezinde yer alan Gülistan Sarayı'na metro ile gidebilmek mümkün. Bunun için metro kullanarak Panzdeh Khordad durağında inebilir ve Gülistan Sarayına ulaşabilirsiniz.

Gülistan Sarayı ulaşım

Gülistan Sarayı ulaşım

KEYİFLİ TATİLLER!

Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0