Çekilmesine rıza gösterilmeyen Neşet Ertaş filminin yolunu yargı açtı

Neşet Ertaş'ın hayatını konu edinecek olan sinema filminin çekilmemesine yönelik sanatçının ailesinin Mustafa Uslu'ya açtığı dava sonuçlandı. Mahkemeden çıkan karar doğrultusunda "Garip Bülbül Neşet Ertaş" filminin çekilmesine izin çıktı.

Neşet Ertaş'ın çocuklarının "Babamızın hayatının filme çekilmemesi yönünde vasiyeti var" şeklinde açıklama yapıldığı saatlerde 'Garip Bülbül, Neşet Ertaş' adlı sinema filminin basın toplantısı yapılmıştı. Tüm tartışmalara yargı son verdi. Neşet Ertaş'ın hayatının Erol Parlak tarafından kaleme alındığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2019'da yayımladığı iki ciltlik 'Garip Bülbül Neşet Ertaş, Hayatı, Sanatı ve Eserleri' adlı kitaptan yola çıkılarak film haline getirilmesinin yolu mahkeme kararıyla açıldı.

NE OLMUŞTU?

Devlet sanatçısı unvanını 'Ben halkın sanatçısıyım' diye reddeden merhum Halk Ozanı Neşet Ertaş'ın hayatı beyaz perdeye aktarıldı. Neşet Ertaş'ın çocukları Nigar Leyla Ertaş, Döne Ertaş, Hüseyin Ertaş ve Canan İlhan, babalarının hayatının filme çekilmesine asla rızalarının olmadığını, "Babamızın da bu yönde vasiyeti var." diye söylemişti. Bu açıklamanın yapıldığı saatlerde Neşet Ertaş'ın hayatını beyaz perdeye yansıtacak olan 'Garip Bülbül, Neşet Ertaş'ın basın toplantısı yapılmıştı.

"Aile, yaptığı açıklamada, çekilmekte olan filmin telif hakları ile ilgili yasa ve yönetmelikler başta olmak üzere, ilgili mevzuata tamamen aykırı olduğunu belirtti. Açıklamada, film yapımcısı kişi, kişiler ve firmalara noter vasıtası ile gerekli ihtarnameler gönderildiği bilgisi yer aldı. "

Filmin Yapımcısı Dijital Sanatlar Başkanı Mustafa Uslu, Yönetmeni Ömer Faruk Sorak, Neşet Ertaş'ı canlandıran Bektaş Dolu, Ramazan Bağgül ve Aşık Mahsuni Şerif'i canlandıran torunu Yiğit Mahsuni'nin katıldığı basın toplantısında, "Garip Bülbül, Neşet Ertaş"ın ilk fragmanı da gösterilmişti ve büyük beğeni toplamıştı. Toplantıda Mustafa Uslu, Ömer Faruk Sorak ve oyuncular basın mensuplarının sorularını cevaplandırmıştı. Sanatçı Ertaş'ın ailesiyle filme ilişkin görüşmeye çalıştıklarını kaydeden Mustafa Uslu, şunları aktarmıştı:

"Ailenin böyle tekliflere kapalı olduğunu gördüğümüzden, daha önceden çıkmış, Neşet Usta'nın kendisinin de katkıda bulunduğu eseri sinemaya uyarlamaya karar verdik. Ben ne ilkim ne de sonum, bir kitabın sinemaya uyarlanmasında. Yüzlerce, binlerce örneği var. İnşallah alnımızın akıyla, kimsenin kalbini kırmadan, 'Rızasız bahçenin gülü derilmez.' diyen mütevazı insanın filmini yaparken, herkesin rızasını, gönlünü alarak, gönülden gönüle dokunacak bir film yapmayı arzuluyoruz. Anadolu'nun ozanlarını, Anadolu'daki yoklukları anlatacağız. İnsanların aslında isyanlarını türkülerle dile getirdiğini göreceğiz. Her türkünün bir anlamı olduğunu ve bir acıya yazıldığını göreceğiz birlikte."

NEŞET USTA’YI İKİ OZAN CANLANDIRIYOR

“Garip Bülbül, Neşet Ertaş” filminde, büyük usta Neşet Ertaş’ı, abdal geleneğini sürdüren iki ozan canlandırıyor. Bektaş Dolu, Ertaş’ın gençlik, Ramazan Bağgül ise sanatçının yaş aldıktan, Almanya’dan Türkiye’ye kadar olan dönemini canlandırıyor.  

Basın toplantısında konuşan Mustafa Uslu, Neşet Ertaş'ın yaşamının filme aktarılmasının önemini anlattı. Uslu, yollarının uzun, yüklerinin ağır olduğunu kaydederek, "Sadece bir sinema filmi değil, belge, ansiklopedi niteliğinde bir film olacak. Türkülerin ve sözlerinin doğru okunduğu, söylendiği bir sinema eseri olacak inşallah." dedi.

Bir oyuncuya bozlak söyletme ve çaldırmanın dünyanın en zor şeyi olduğuna dikkati çeken Uslu, şöyle devam etti:

"Biz de Abdal kültürünü temsilen, Neşet Ertaş'ın köylüsü, aynı zamanda da Abdal kardeşimiz Bektaş Dolu ve Ramazan Bağgül ile yola çıkmaya karar verdik. Onlar, çocukluğundan beri Neşet Ertaş'ı kendilerine usta bilmiş. Yaşam şekillerine, Neşet Ertaş gibi dikkat etmişler. Onun gibi mütevazı olmaya, türküleri, bozlakları onun gibi söylemeye çalışmışlar. Ustaya hayatları boyunca hiç saygısızlık yapmamış çocuklar bunlar." 

Mustafa Uslu, çekimlerin 2022'nin ocak ayında başlayacağını, gala gösteriminin ise Ertaş'ın vefatının 10. yılı olan 25 Eylül 2022'de Kırşehir Şehir Stadyumu'nda yapılacağını söyledi.

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 10

Hülya 1 yıl önce

Vasiyet etmis sadece belgesel cekilebilir die gercekleri ailesini cignemek vijdana sigarmi istese neden ailesi istemesin biraz mantij

Ama 2 yıl önce

Vicdana sığar mı şimdi bu filmi çekmek?

Ama 2 yıl önce

Vicdana sığar mı şimdi bu filmi çekmek?

Saygı 2 yıl önce

Adam vasiyet etmiş, ailesinin de rızası yok. Organ bağışı yapanların bile ailesinden izin alınıyor. Bu ne büyük saygısızlıktır?! Ayla Filminin vefat eden gerçek kahramanının çocukları ile de sorun yaşamıştı. Müslüm Filminden sonra da Muhterem Nur' la. Hepsi mi tesadüf? Para uğruna insanların duygularının bu derece sömürülmesini doğru bulmuyorum. İnşallah gişede çakılır. Hayatta bin bir türlü hikaye var, git onlardan birini çek. Hazıra konmak kolay tabi

Toplam 1 beğeni

temsil 2 yıl önce

bir hazreti yusuf filmi çekemeyen zavallı sinemacılar 8 dile çevrildi dünya izledi çağrı yine aynı durumda sanat dünyası iyi örnek olmuyor topluma ertaş edepli insandı takdir edilir

Yorumların Tümünü Okuyun