Şehirler arası seyahatte PCR testi zorunlu mu? PCR testi kaç gün geçerli, kimlere zorunlu?

6 Eylül 2021 itibariyle yürürlüğe konulan PCR testi zorunluluğu hakkında vatandaşlar pek çok sorunun cevabını merak ediyor. Peki, Şehirler arası seyahatte PCR testi zorunlu mu? PCR testi kimlere zorunlu? 1 doz aşı olanlara PCR testi zorunlu mu? PCR testi kaç gün geçerli? Uçakla seyahatte aşı zorunlu mu? Özel araçla seyahatte PCR testi zorunlu mu? Toplu taşıma ile seyahatte PCR testi zorunlu mu? İşte cevaplar...

Korona virüs salgınıyla mücadele son hız devam ederken pek çok korunma yöntemiyle kendimizin ve çevremizdekilerin sağlığını tehdit edecek unsurları ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. Özellikle kalabalıkların bir arada olduğu toplu taşıma, şehirler arası ulaşım araçları ve sinema, tiyatro gibi toplulukların birlikte olduğu alanlarda korunma konusunda en üst düzey önlemler almamız gerekiyor. Birçok kişi PCR testi zorunluluğuyla ilgili yaşanan gelişmeleri takip ederken "Şehirler arası seyahatte aşı zorunluluğu var mı, PCR testi zorunlu mu? PCR testi kimlere zorunluUçakla seyahatte aşı zorunlu mu, tek toz aşı ile uçağa bilinir mi?" gibi soruların cevabını merak ediyor. Herkesin bilmesi gereken bu cevapları sizler için açıkladık.

ŞEHİRLERARASI SEYAHATTE PCR TESTİ ZORUNLU MU?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan PCR testi konusu hakkında "Uçak ve şehirler arası otobüs yolculuğu için zorunlu PCR testi uygulamasını devreye alacağız" şeklinde açıklamalarda bulunmuştu.

İçişleri Bakanlığı genelgesinde bu konuya yer verilerek bu kararın yürürlüğe alındığı duyuruldu. Aşı olmamış ya da hastalığı geçirmemiş vatandaşların özel araç haricinde uçak, otobüs, tren ve tüm toplu taşıma araçlarında seyahat yapabilmesi için negatif sonuçlu PCR testi bulunması gerekiyor. 

ÖZEL ARAÇLA SEYAHATTE PCR TESTİ ZORUNLU MU?

Şehirlerarası yolculuk yapmak isteyen vatandaşlar eğer uçak, otobüs, tren gibi ulaşım araçlarını tercih etmeyip özel araçla yolculuk yapmak isterse PCR testi zorunlu değildir. 

TOPLU TAŞIMA İLE SEYAHATTE PCR TESTİ ZORUNLU MU?

Toplu taşıma kullanmak isteyen kişi eğer daha önce hastalığı geçirmemiş ya da aşı olmamış veya PCR testi yok ise toplu taşıma araçlarını kullanamayacak. Ayrıca toplu taşıma araçları bu konuda sıkı bir denetimden geçecek. 

UÇAKLA SEYAHATTE AŞI ZORUNLU MU?

Aşı olmamış veya tek doz aşı olmuş kişilerin PCR testi yaptırması gerekiyor. Türk Hava Yolları yolcularına yönelik yaptığı açıklamada iş hat uçuşlarında aşı olmayan yolcularına PCR testi sunma zorunluluğu getirildiğini duyurdu. Türk Hava Yolları'nın yaptığı açıklamada şu ifadeler yer verildi:

 "İçişleri Bakanlığı'nın yayınladığı genelgeye göre, 6 Eylül tarihinden itibaren uçuşlarımızda HES kodu aracılığıyla aşılı olma/geçirilmiş hastalık veya azami 48 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR testi şartı aranacaktır. Uçuşa kabul kriterinize uygunluğunuzun HES kodu üzerinden sorgulanabilmesi için Hayat Eve Sığar uygulaması üzerinden paylaşım onayı vermeniz gerekmektedir"

PCR TESTİ KAÇ GÜN GEÇERLİ?

PCR testi istenilen yerlerde en geç 48 saat öncesinde yapılan test geçerli olarak sayılmaktadır. Bundan dolayı bir PCR testinin geçerlilik süresi 48 saat olarak bilinmektedir.

1 DOZ AŞI OLANLARA PCR TESTİ ZORUNLU MU?

Aşı süreci tamamlanmamış ya da hastalığı daha önce geçirmemiş kişilerden de şehirlerarası toplu taşıma araçları kullanırken PCR negatif test sonucu istenmektedir. 

PCR TESTİ KİMLERE ZORUNLU?

Belirli alanlara girmek için ve şehirlerarası yolculukta zorunlu hale gelen PCR testi 18 yaş ve üzeri vatandaşlar için zorunludur.

Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0