Hz. Yuşa tepesi ve türbesi nerededir? Hz. Yuşa türbesine nasıl gidilir?

İslam dünyasının nadide şehirlerinden biri olan İstanbul'da manevi açıdan huzur bulabileceğiniz pek çok yer bulunmaktadır. Bunlardan biri de her yıl binlerce Müslümanın ziyaret ettiği Hz. Yuşa Türbesidir. Peki, Hz. Yuşa kimdir? Hz. Yuşa Tepesi ve Türbesi nerededir? Hz. Yuşa Türbesinin hikayesi nedir? Hz. Yuşa Türbesi ziyaret saatleri nasıldır? Hz. Yuşa Tepesine nasıl gidilir? İşte cevaplar...

Köklü tarihiyle geçmişten günümüze kültür başkenti olarak nitelendirilen İstanbul'un her köşesinde pek çok medeniyetin ayak izlerine rastlanmaktadır. Muhteşem bir atmosferi soluma imkanı tanıyan bu topraklar, karış karış gezilmesi gereken birçok güzelliği içerisinde barındırıyor. İstanbul'da maneviyatı yüksek ve huzur dolu bir yolculuğa doğru uzanmak isterseniz; İslam dünyasında önemli bir yer edinen bu şehir sizlere kapılarını aralayacaktır. Her biri altın değerinde olan cami, medrese ve türbeler arasında Hz. Yuşa Türbesi en güzel manevi duraklardan biri olarak görülmektedir. Gelin, hikayesiyle sizleri derinden etkileyecek Hz. Yuşa Türbesi'ni birlikte keşfe çıkalım.

HZ. YUŞA KİMDİR?

Hz. Yuşa'nın Yusuf (a.s) soyundan geldiğine ve Hz. Musa ile aynı dönemde yaşadığına inanılmaktadır. Yuşa ismi İbranice olmakla beraber; 'ye' Allah, 'şua' ise kurtarmak manasına geldiği söylenmektedir. Zaman içerisinde bu isim Yuşa olarak anılmıştır. Bazı tefsirlerde Yuşa'nın Hz. Musa'nın vefatının ardından peygamber olduğu ifade edilmektedir. Ayrıca Hz. Yuşa'nın İsrail'e gönderilen dört büyük peygamberden biri olduğu da bilinmektedir.

HZ. YUŞA TEPESİ VE TÜRBESİ NEREDEDİR?

İstanbul'un Anadolu Kavağında Beykoz ilçesinde yer alan Yuşa Tepesi, deniz seviyesinden 201 metre yükseklikte yer almaktadır. İstanbul'un muhteşem manzarasını gözler önüne seren Yuşa Tepesi'nde manevi huzura kavuşabilirsiniz. Tarihin ilk dönemlerinden beri önemli bir yer edinen bu yerin kuzeyinde Yoros Kulesi yer almaktadır. Ayrıca burada daha önce Zeus Tapınağı ve Hagios Micheal Kilisesi yer almaktaydı. Bu yapılar, yaşanan doğal olaylar sebebiyle günümüze ulaşmayı başaramamıştır. Ancak Yuşa Tepesi'ni özel kılan asıl şey bu alanda Yuşa Türbesi ve Camii'nin olmasıdır.

Bu alana Yuşa Tepesi isminin verilme sebebi ise bir rivayete dayanmaktadır. Efsaneye göre; Hz. Yuşa, Musa Peygamber ile Boğaziçi'ne gidiyor ve yaşamını yitirmesiyle bu tepeye gömülüyor. Bundan dolayı bu tepeye Yuşa Tepesi ismi verilmiştir.

Yuşa Türbesi'nin girişinde yer alan bir kitabeye göre bu tepe, Boğaziçi'nin sahiline en yakın ve en yüksek tepesi olarak nitelendirilmektedir. Karadeniz ve boğazı gören eşsiz manzarasıyla Yuşa Türbesi'nin bulunduğu konum ziyaretçilere huzurun kapılarını aralamaktadır.

Hz. Yuşa türbesinde mezarın yer aldığı alanın 17 metre uzunlukta olduğu görülmektedir. Mezarın bu kadar uzun olmasıyla ilgili çeşitli rivayetler ortaya atılmıştır.

HZ. YUŞA TÜRBESİNİN HİKAYESİ NEDİR?

Hz. Yuşa'nın türbesinin yer aldığı tepenin hikayesi ise oldukça etkileyici bir geçmişe sahiptir. Rivayete göre; Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman, sütkardeşi Şeyh Yahya Efendi için Anadolu kavağında ve Beşiktaş'ta iki tane dergah inşa ettirmiştir. Bir gün Şey Yahya Efendi rüyasında tanımadığı birinin ona seslendiğini ve kendisinin Yuşa Peygamber olduğunu söyler. Rüyasında gördüğü kişi Şeyh Yahya Efendi'ye bir tepede olduğunu ve kendisini gelip bulması gerektiğini anlatır. Bu durumu önemsemeyen Şeyh, üst üste aynı rüyayı görmeye devam eder. Bunun üzerine Şeyh, Hz. Yuşa'nın kabrini araştırır ve mezarın Filistin'de olduğuna dair bilgilere ulaşır.

Bundan dolayı rüyasında gördüğü tepeye gitmemeye karar verir. Ancak tekrar uykuya daldığı zaman aynı kişiyi yine rüyasında görür. Uyandığında rüyasında gördüğü yeri araştırmaya gider ve yolda rastladığı çobana burada ilginç bir olayla karşılaşıp karşılaşmadığını sorar. 

Çoban bunun üzerine çimenlik bir alanı işaret ederek hayvanların orada hiç otlamadığını ve üzerine dahi basmadığını ifade eder. Çobanın dediklerinden sonra Şeyh Yahya Efendi Kanuni Sultan Süleyman'ın yanına giderek bu olayı anlatır. Bunun üzerine hayvanların otlamadığı hatta adım dahi atmadığı bu alana bir türbe yapılır.

HZ. YUŞA TÜRBESİ ZİYARET SAATLERİ NASILDIR?

Hz. Yuşa Tepesi'ne gitmeyi planlıyorsanız 09:00 ve 18:00 saatleri arasında buraya gelebilirsiniz.

HZ. YUŞA TEPESİNE NASIL GİDİLİR?

  • İstanbul'un Beykoz ilçesinde yer alan Hz. Yuşa tepesine özel araç ile gitmeyi planlıyorsanız; Kavacık sapağından Beykoz yönüne doğru giderek Tokatköy'e ulaşmalısınız. Sonrasında tabelaları takip ederek Hz. Yuşa Tepesine ulaşmanız mümkündür.
  • Eğer toplu taşıma araçları kullanarak Hz. Yuşa Türbesi'ne gitmek isterseniz; 15T, 15TY ve 135G otobüslerini kullanabilirsiniz.

Yatak başı dekorasyonu nasıl yapılır? Yatak başı dekorasyonunda neler kullanılabilir?

İLİŞKİLİ HABER

Yatak başı dekorasyonu nasıl yapılır? Yatak başı dekorasyonunda neler kullanılabilir?
Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0