Erzurum nerede? Erzurum'da gezilecek yerler nerelerdir? Erzurum'a nasıl gidilir?

Doğu Anadolu Bölgesi'nin incisi olarak nitelendirilen Erzurum, yılın her dönemi binlerce turiste kapılarını aralıyor. Özellikle kış mevsiminde eşsiz bir güzelliğe bürünen şehir, herkes tarafından merak ediliyor. Peki, Erzurum nerede? Erzurum'da gezilecek yerler nerelerdir? Erzurum'a nasıl gidilir? İşte merak ettiğiniz tüm detaylar...

Antik dönemden bu yana pek çok medeniyetin yuvası konumunda olan Erzurum, her köşesiyle geçmişe açılan bir kapı niteliğinde. Tarihin derin izlerine yakından şahitlik edebileceğiniz bu şehir, Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden biri olarak kabul ediliyor. Erzurum köklü tarihinin arkasında yatan zengin kültürüyle de önemli bir seyahat rotası olarak görülüyor. Türkiye'de gezilecek yerler denildiğinde akla ilk gelen yerlerden biri olan Erzurum'a her yıl binlerce yerli ve yabancı turist akın ediyor. Gelin, her yönüyle sizi kendine hayran bırakacak Erzurum'u birlikte adım adım keşfedelim.

Palandöken Kayak Merkezi nerede? Palandöken Kayak Merkezinde neler yapılabilir?İLİŞKİLİ HABERPalandöken Kayak Merkezi nerede? Palandöken Kayak Merkezinde neler yapılabilir?

ERZURUM NEREDE? ERZURUM HANGİ BÖLGEDE?

Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük üçüncü ili olan Erzurum, tarihin ilk yerleşim bölgelerinden biri olarak nitelendirilmektedir. Denizden yaklaşık 1900 m yükseklikte olan bölge, yüz ölçümü olarak ülkemizin de en büyük dördüncü şehridir. Kent, genel olarak dağlarla çevrili olmakla beraber; bir bölümü Karadeniz Bölgesi'nde yer almaktadır. Erzurum'un kuzeyinde Rize ve Artvin, kuzeydoğusunda Ardahan yer alırken; batısında ise Bayburt ve Erzincan bulunmaktadır. Ayrıca şehrin doğu sınırında Kars ve Ağrı, güneyinde Bingöl ve Muş yer almaktadır. 20 ilçe ve belediyeden oluşan şehirde toplamda 1184 mahalle vardır.

Erzurumun haritada görünümü

Erzurumun haritada görünümü

ERZURUM'DA GEZİLECEK YERLER NERELERDİR? ERZURUM'DA NERELERE GİDİLİR?

Özellikle mimarlık harikası olan tarihi yapılarıyla ön plana çıkan Erzurum, aynı zamanda doğa harikası manzaralarıyla da dikkatleri üzerine toplamaktadır. Eğer Erzurum'a gelmeyi düşünürseniz mutlaka müzeleri, türbeleri, medreseleri ve doğal oluşumlarını görmelisiniz. Erzurum denildiğinde akla ilk gelen ve gezi rotanızda yer alması gereken yerler ise şöyle;

  • Rüstem Paşa Kervansarayı
  • Üç Kümbetler
  • Tortum Şelalesi
  • Erzurum Kalesi
  • Narman Peri Bacaları
  • Palandöken Kayak Merkezi

RÜSTEM PAŞA KERVANSARAYI

Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın damadı ve sadrazamı olan Rüstem Paşa tarafından yaptırılan Rüstem Paşa Kervansarayı, Erzurum'un en önemli sembollerinden biridir.

Rüstem Paşa Kervansarayı

Rüstem Paşa Kervansarayı

İki katlı yapı halk arasında "Taş Han" olarak da isimlendirilmektedir. 16. yüzyılda 1561 yılında inşa edilen kervansaray Mimar Sinan'ın eserlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Rüstem Paşa Kervansarayının özellikleri

Rüstem Paşa Kervansarayının özellikleri

Osmanlı döneminin şaheserlerinden biri olarak gösterilen Rüstem Paşa Kervansarayı, geçmişte yolcuların ihtiyaçlarını karşılamak için uğradığı yerlerden biriydi. Yapı, günümüzde oltu taşı esnafının imalat ve satış yeri olarak kullanılmaktadır. Eğer buraya gelirseniz; oltu taşından yapılan tespih, yüzük ve kolye gibi hediyelik eşyalara mutlaka göz atmalısınız.

Oltu taşından yapılan aksesuarlar

Oltu taşından yapılan aksesuarlar

ÜÇ KÜMBETLER

Anadolu'nun Selçuklu mezar yapılarının en değerli örneklerinden biri olan "Üç Kümbetler" Erzurum'da yer alan eşsiz bir eserdir. 12. yüzyılın sonlarına doğru Saltuklu Hükümdarı Emir Saltuk tarafından yaptırıldığı söylenen üç kümbetler, yaklaşık olarak 4,75 metre uzunluğundadır. Sekizgen gövdeli kümbetler kesme taş kullanarak inşa edilmiştir. Kümbetlerin üst kısmı ise konik karışımı basık bir külah şekli yer almaktadır.

Üç Kümbetler

Üç Kümbetler

Farklı renk ve desenlerin kullanıldığı üç kümbetlerde, boğa, yılan, yarasa ve kartal gibi birçok hayvan figürünün yer aldığı görülmektedir. İlk bakışta sizi geçmişe doğru yolculuğa çıkaracak olan "Üç Kümbetler" yıllardır popülerliğini koruyan önemli bir eserdir. 

Üç Kümbetlerin özellikleri

Üç Kümbetlerin özellikleri

TORTUM ŞELALESİ

Erzurum'da yer alan Tortum Şelalesi, yalnızca Türkiye değil tüm dünyada ilgi gören eşsiz bir güzelliği gözler önüne sermektedir. 48 metre yükseklikteki şelale, Avrupa'nın en yüksek şelalesi olma unvanına sahiptir.

Tortum Şelalesi

Tortum Şelalesi

Aynı zamanda şelale, ihtişamlı görüntüsü ve huzur veren manzarasıyla dünyanın da en yüksek üçüncü şelalesidir. Erzurum'a 120 kilometre uzaklıkta yer alan şelale, Tortum Gölü ile muhteşem bir ahenk yakalamaktadır.

Tortum Şelalesinin özellikleri

Tortum Şelalesinin özellikleri

Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken şelaleler nerelerdir?İLİŞKİLİ HABERTürkiye’de mutlaka görülmesi gereken şelaleler nerelerdir?

Fotoğraf sanatçıları ve doğa severlerin uğrak noktalarından biri olarak görülen Tortum Şelalesi, vadide yer alan bir dağın heyelan sonucu Tortum Çayı'nın önüne kapatmasıyla şuan ki görüntüsüne ulaşmıştır.

Tortum Şelalesinden kareler

Tortum Şelalesinden kareler

ERZURUM KALESİ

Erzurum'un tarihi güzellikleri arasında parmakla gösterilen Erzurum Kalesi, ilk olarak 2500 yıl önce Urartular tarafından inşa edilmiştir. Günümüzde de varlığını sürdüren iç kalenin ilk hali ise 415 yılında Bizans İmparatoru Theodosius tarafından yaptırılmıştır.

Erzurum Kalesi

Erzurum Kalesi

İki ana bölümden oluşan kalenin bir kısmında kentin güvenliğini sağlamak amacıyla inşa edilen iç kale; diğer kısmında ise halkın yaşantısını sürdürdüğü dış kale yer almaktadır. Zaman içerisinde onarılan kale 16.yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman tarafından 19.yüzyılda ise II. Mahmut tarafından onarım süreci yaşamıştır.

Erzurum Kalesinin özellikleri

Erzurum Kalesinin özellikleri

NARMAN PERİ BACALARI

"Kırmızı Periler Diyarı" olarak adlandırılan Narman Peri Bacaları, kırmızının ihtişamlı tonlarıyla Erzurum'un gözdesidir. Narman ilçesinin güneyinde yer alan peri bacaları, yaklaşık 3 milyon yıl önce akarsuların bir çökelme havzasına taşıdığı malzemelerin zamanla aşınmasıyla günümüzdeki görüntüsüne ulaşmıştır.

Narman Peri Bacaları

Narman Peri Bacaları

Narman Peri Bacaları nerededir? Narman Peri Bacaları nasıl oluşmuştur?İLİŞKİLİ HABERNarman Peri Bacaları nerededir? Narman Peri Bacaları nasıl oluşmuştur?

PALANDÖKEN KAYAK MERKEZİ

1993 yılında Kış Turizm Merkezi unvanını alan Palandöken Dağları, yerli ve yabancı turistlerin sıklıkla geldiği bir gezi rotası oluşturmaktadır. Erzurum Boğazı, Konaklı ve Gez Yaylası'ndan meydana gelen bu merkezde toplamda 3 kayak merkezi vardır.

Palandöken Dağları

Palandöken Dağları

2011'de düzenlenen 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları'na ev sahipliği yapan Erzurum, Türkiye ve dünya kış turizminde en önemli yerlerden biri olarak nitelendirilmektedir. 

Palandöken Dağlarında kayak

Palandöken Dağlarında kayak

Dünyanın en uzun ve en dik pistleri arasında gösterilen Palandöken, özellikle kış tatili sevenler için eşsiz bir fırsat oluşturmaktadır. Özellikle Kasım ve Nisan ayları arasında buraya gelerek aileniz ve sevdiklerinizle unutulmaz anlar yaşayabilirsiniz.

Palandöken kayak merkezi

Palandöken kayak merkezi

PEKİ ERZURUM'A NASIL GİDİLİR?

İstanbul'dan Erzurum'a hava yolları ve kara yollarını kullanarak gitmeniz mümkündür. Eğer özel aracınız ile Erzurum'a gitmek isterseniz; 1.227,7 kilometrelik bir mesafeyi yaklaşık 14 saat 2 dakika içerisinde tamamlayabilirsiniz.

  • Otobüs kullanarak İstanbul'dan Erzurum'a gitmeyi düşünüyorsanız; minimum 950,00 TL'ye satın alacağınız otobüs bileti ile ortalama 17 saat 55 dakika içerisinde Erzurum'da olabilirsiniz.
  • İstanbul'dan Erzurum'a hava yolları ile gitmek isterseniz; minimum 1.039,98 TL'ye satın alabileceğiniz uçak bileti ile yaklaşık 1 saat 50 dakika içerisinde Erzurum'a ulaşabilirsiniz.

Erzurum

Erzurum

Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0