Kazdağları nerede? Kaz Dağlarında ne yapılır? Kaz Dağlarına nasıl gidilir?

Kaz Dağları, yemyeşil ağaçların arasında huzurlu yürüyüşler yapmak, nostaljik bir şömine başında sıcacık sohbetlere dalmak ve doğanın tüm zenginliği içinde dinlenmek isteyenlere eşsiz bir tatili altın tepside sunuyor. Siz de bu güzel kış günlerinde ufak bir kaçamak yapmak isterseniz Kaz Dağlarını keşfetmeye hazır olun! Peki Kaz Dağları nerede? Kaz Dağlarında ne yapılır? Kaz Dağlarına nasıl gidilir? İşte detaylar...

Kış mevsiminin en güzel ayı olan şubata sayılı gün kala kendimizi eve kapatmak yerine doğanın tertemiz atmosferinde zaman geçirmek istiyoruz. Adeta oksijen deposu olan ormanlık alanlar ise kısa bir kış tatilinde dinlenmeyi ve huzur bulmayı vadediyor. Yoğun iş temposu, araç gürültüsü ve stresi beraberinde getiren sorumluluklar derken siz de doğayla baş başa kalacağınız bir plan yapmak isterseniz Kaz Dağları tam da aradığınız yer olabilir. Hem çocuklu aileler hem de kalabalık arkadaş gruplarına birçok aktivite imkanı sunan Kaz Dağlarına doğru gelin birlikte ufak bir yolculuğa çıkalım. 

Abant nerede? AbantİLİŞKİLİ HABERAbant nerede? Abant'a nasıl gidilir? Abant'ta ne yenir? Abant'ta gezilecek yerler

KAZ DAĞLARI NEREDE?

Her yıl binlerce yerli ve yabancı turiste kapılarını aralayan Kaz Dağları, Türkiye'nin en göz alıcı yerlerinden biri olarak görülüyor. Marmara ve Ege Bölgeleri sınırları içerisinde bulunan Kaz Dağları, Çanakkale ve Balıkesir il sınırlarında oldukça geniş bir alana yayılmaktadır. 

Kaz Dağlarının haritadan görünümü

Kaz Dağlarının haritadan görünümü

KAZ DAĞLARINA NEDEN KAZDAĞI DENİR?

İda Dağı olarak da isimlendirilen Kaz Dağları, antik dönemden beri pek çok efsaneye de konu olmuştur. Homeros'a göre İda, "Bin pınarlı, çok pınarlı, hayvanı ve bitkisi bol olan yer" anlamını taşımaktadır.

Kaz Dağları anlamı

Kaz Dağları anlamı

M.Ö. 2000'lere kadar uzanan köklü tarihiyle önemli bir cazibe merkezi olan Kaz Dağlarını özel kılan unsurlardan biri de Alplerden sonra oksijen miktarının en fazla olduğu yerdir. Bundan dolayı bölge zengin bir bitki örtüsünü gözler önüne sermektedir.

Kaz Dağlarından kareler

Kaz Dağlarından kareler

KAZ DAĞLARININ NEYİ MEŞHUR? KAZ DAĞLARI ÖZELLİKLERİ 

Kaz Dağlarının doğusunda Eybek Dağı, batı bölümünde Dede Dağı, orta alanda Kaz Dağı ve Kuzeydoğuda ise Kocakatran ve Gürgen Dağı yer almaktadır. Kaz Dağlarının en yüksek tepesi 1.774 metre olmakla beraber; güneyde kalan alanı Edremit Körfezi ile çevrilidir. Bölge aynı zamanda Edremit ve Ayvalık ilçelerinin yanı sıra; Akçay, Altınoluk, Küçükkuyu ve Zeytinli beldelerine olan yakınlığıyla da bilinmektedir.

Kaz Dağlarının özellikleri

Kaz Dağlarının özellikleri

Oksijen açısından zengin bir alan olan Kaz Dağları, 1994 yılında Milli Park unvanını almıştır. Koruma altına alınan Kaz Dağları ortalama 800'den fazla bitki türüne ev sahipliği yapmaktadır. Meşe, gürgen, kayın, kestane ağaçlarının bolluğuyla göz kamaştıran bir doğaya sahip olan bölgenin Kaz Dağı çayı oldukça meşhurdur.

Kaz Dağlarından kareler

Kaz Dağlarından kareler

KAZ DAĞLARINDA NE YAPILIR? KAZ DAĞLARINDA NERELERE GİDİLİR?

Yeşilin tam merkezi olan Kaz Dağlarına doğru bir gezi rotası oluşturduysanız mutlaka görmeniz gereken yerler şöyle:

  • Sarıkız Türbesi
  • Kaz Dağları Köyleri
  • Kaz Dağları Milli Parkı
  • Zeytinyağı Müzesi
  • Sütüven Şelalesi

SARIKIZ TÜRBESİ

Kaz Dağlarının en yüksek noktası olarak bilinen Sarıkız Tepesi'nde yer alan Sarıkız Türbesi, Kaz Dağlarına gittiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerin başında geliyor. 1700 metre yükseklikte konumlandırılan türbe, etkileyici hikayesiyle ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. 

Sarıkız Türbesi

Sarıkız Türbesi

KAZ DAĞLARI KÖYLERİ

Kaz Dağlarında yer alan köyler, adeta bir masalın içinden fırlamış dokusuyla göz alıcı bir güzelliğe ev sahipliği yapıyor. Organik ve doğal el emeği ürünlerin satıldığı köylerde alışveriş yapabilir ve tarihi evlerin arasında huzur dolu yürüyüşler yapabilirsiniz.

Kaz Dağları köyleri

Kaz Dağları köyleri

Kaz Dağlarında yer alan Yeşilyurt, Nusratlı, Zeytinli, Adatepe, Tahtakuşlar, Mehmetalan, Küçükçetmi, Beyoba, Eski Güre, Kıraçoba, Çamlıbel ve Arıklı isimli 12 köy arasında en meşhur olan ise Adatepe Köyü'dür. 

Adatepe Köyü

Adatepe Köyü

Çanakkale'nin Küçükkuyu beldesinde bulunan Adatepe Köyü, 1980'li yıllarda evlere yapılan restorasyon çalışmalarıyla turistik bir merkeze dönüşmüştür.

Çanakkale Adatepe Köyü

Çanakkale Adatepe Köyü

KAZ DAĞLARI MİLLİ PARKI

Yeşil orman denizini anımsatan Kaz Dağları Milli Parkı, doğayla iç içe olmak isteyenler için muazzam bir fırsat oluşturuyor. Burada sakin yürüyüşler yapabilir, bisiklet sürebilir ya da kamp macerası yaşayabilirsiniz.

Kaz Dağları Milli Parkı

Kaz Dağları Milli Parkı

Bölge milli park statüsüne sahip olduğundan dolayı dilediğiniz yerde kamp yapmanız mümkün değil. Bundan dolayı Hızır Kamp Alanı, Akaleos Kamp Alanı, Endes Kamp Alanı ve Çamlaraltı Kamp Alanı gibi popüler kamp yerlerinden birini tercih edebilirsiniz. 

Kaz Dağları Milli Parkından kamp görüntüleri

Kaz Dağları Milli Parkından kamp görüntüleri

ZEYTİNYAĞI MÜZESİ

Adatepe Köyü'nde yer alan Zeytinyağı Müzesi, geçmiş yıllarda sabun fabrikası olarak hizmet veriyordu. Yapılan restorasyon çalışmaları sonrasında 2001 yılında Zeytinyağı Müzesine dönüştürülen yer, haftanın her günü ziyaretçilerine kapılarını aralıyor.

Zeytinyağı Müzesi

Zeytinyağı Müzesi

Tarihi antik zamanlara giden ve hala daha değerini hala koruyan zeytinyağının hikayesini anlatan müzede çok şaşıracağınız bilgilerle karşılaşacaksınız!

Zeytinyağı Müzesinden kareler

Zeytinyağı Müzesinden kareler

SÜTÜVEN ŞELALESİ

Sarıkız Yaylası'nda yer alan Sütüven Şelalesi, yemyeşil doğanın içerisinde akan şırıl şırıl sularıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Balıkesir'in gözdesi haline gelen şelale ismini "tüvmek" fiilinden almıştır.

Sütüven Şelalesi

Sütüven Şelalesi

Sıçramak anlamına gelen "tüvmek" ve "su" kelimelerinin birleşimi olan Sütüven Şelalesi, sıçrayan su demektir. 17 metre olan şelalenin deniz seviyesinden yüksekliği ise 798 metredir. 

Sütüven Şelalesi özellikleri

Sütüven Şelalesi özellikleri

KAZ DAĞLARINA NASIL GİDİLİR?

  • İstanbul ve Kaz Dağları arasında yaklaşık olarak 500 kilometre mesafe bulunmakla beraber özel araçla gitmek isterseniz ortalama 5.5 saat süren bir yolculuk yapmanız gerekiyor. 
  • Eğer otobüs seferlerinden faydalanarak Kaz Dağlarına ulaşmak istiyorsanız; İstanbul'dan Balıkesir Akçay'a giden otobüslere ortalama 479 TL'ye satın alabileceğiniz otobüs biletleri ile 7 saat 20 dakika içerisinde ulaşım sağlayabilirsiniz. Ardından Akçay otogardan minibüs kullanarak Zeytinli'ye geçmelisiniz. Sonrasında Kaz Dağları'na taksi kullanarak kısa sürede gidebilirsiniz. 

Kaz Dağlarına nasıl gidilir?

Kaz Dağlarına nasıl gidilir?

Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0