Bilimsel araştırmalar ağızları açık bıraktırdı! Midyeler kanser riski taşıyor

Çukurova Üniversitesi ve Mersin Üniversitesi’nden beraber yürüttüğü araştırma sonuçları şaşırttı. Türkiye'de satılan midye dolmalarda çok yüksek oranda ağır metaller tespit edildi.

Journal of Food Composition and Analysis dergisinin Mart 2022 sayısında yayınlanacak olan araştırma sonucunun özeti, 7 Aralık’ta bilimsel makale veri tabanı olan Sciencedirect’te yayınlandı. Ülkemizde satışı yapılan midye dolmalar üzerinde yapılan araştırmalar sağlığı ciddi etkilediği belirtildi. Türkiye’nin 5 şehrinde (İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Bodrum) satılan midye dolmaların ağır metal içeren maddeler barındırdığı ortaya çıktı. Örneklerin metal seviyelerini Endüktif Eşleşmiş Plazma – Kütle Spektrometresi (ICP-MS) kullanıldı.

midye dolmanın zararları

midye dolmanın zararları

İŞTE ARAŞTIRMADA ÇIKAN METALLER

Midye dolma ürünlerinde en yüksek miktarda bulunan ürünler demir ve vanadyum olarak belirlendi. Örneklerdeki demir miktarı 50,59–219,80 mg/kg, vanadyum miktarı 85,75–161,70 mg/kg olarak ölçüldü.

En düşük bulunan elementler ise kadmiyum (Cd) (0,11–1,08 mg/kg), arsenik (As) (0,52–1,20 mg/kg) ve kurşun (Pb) (0,40–1,50 mg/kg) olarak belirlendi.

Ebru Yaşar rekor kırdı! Dünya genelinde dinlendi

İLİŞKİLİ HABER

Ebru Yaşar rekor kırdı! Dünya genelinde dinlendi
Keanu Reeves'ten Matrix çıkışı şaşırttı: Öldüm ben!

İLİŞKİLİ HABER

Keanu Reeves'ten Matrix çıkışı şaşırttı: Öldüm ben!

BİR YORUM YAPIN 0