Tombala nedir, kuralları nelerdir? Tombala nasıl oynanır? Tombala kaç kişiyle oynanır?

Kalabalık aile buluşmalarının eğlencesi haline gelen tombala, uzun yıllardır en sevilen oyunlardan biri. Yeni yıl akşamı keyfinizi ikiye katlamak isterseniz bu oyunla zamanın nasıl geçtiğini dahi anlayamayacaksınız. Peki, tombala nedir? Tombala nasıl oynanır? Tombala kuralları nedir? İşte cevaplar...

Kış mevsiminin bu soğuk günlerinde dışarıda yaptığımız aktivitelere ara vererek evlerde daha fazla zaman geçirir olduk. Ailemiz ve dostlarımızla sıradanlığı bir kenara bırakarak keyifli bir kış akşamı geçirmek için çeşitli aktivitelerle eğlenmenin tadına varabiliriz. Yıllardır 7'den 70'e pek çok kişinin severek oynadığı tombala ise bu aktivitelerin başında geliyor. Tam bir heyecan fırtınası içinde rakipleri geride bırakarak oynanan tombala çok basit ve keyifli bir oyun. Gelin, aile üyeleriyle akşamlarımıza neşe katacak tombala oyunun kurallarına birlikte göz atalım.

Monopoly nasıl oynanır, kuralları nelerdir? MonopolyİLİŞKİLİ HABERMonopoly nasıl oynanır, kuralları nelerdir? Monopoly'de ne kadar para verilir?

TOMBALA NEDİR?

Torbadan numaralı taşlar çekilerek üzerinde numara yazılı kağıtlarla oynanan tombala, evde sevdiklerimizle en sık oynadığımız oyunlardan biri. İtalyanca kökeni "tombola" olan kelimeden Türkçeye geçen tombala, bingo ismiyle tüm dünyada üne kavuşmuştur.

Tombala

Tombala

16. yüzyılda ortaya çıkan bu oyun, 20.yüzyılda matematik profesörü Carl Leffler tarafından çocuklara sayıları öğretmek için geliştirilmiştir. 20. yüzyılın ilk yarısında okullarda çocuklara sayıları öğretmek için kullanılan tombala, ilerleyen zamanlarda her yaş grubunun sevdiği oyunlardan biri haline dönmüştür.

Tombala nedir?

Tombala nedir?

TOMBALA NASIL OYNANIR?

Tombala oyununu oynamak için ilk olarak kendinize bir kart seçmelisiniz. Bu kartların üzerinde toplamda 15 sayı yer almaktadır. Karışık sayıların yer aldığı kartı doldurmanız oyunun ana amacını oluşturmaktadır. Herkes kartlarını aldıktan sonra koyu renkli bez bir torba içerisinde yer alan 1'den 90'a kadar numaralandırılmış taşlar karıştırılarak çekilir.

Tombala kuralları

Tombala kuralları

Torbadan her çıkan yeni sayıda kişi kendi kartında o sayının olup olmadığına bakar. Eğer oyuncunun kartında çıkan sayı varsa kartın üzerindeki sayı karton bir pulla kapatılır. Kart üzerindeki sayıların hepsi tamamlandığında o kişi birinci çinkoyu tamamlamış olur. Oyuncu yüksek sesle "birinci çinko" demelidir. Aynı şekilde ikinci karttaki sayılar da kaplanırsa "ikinci çinko" da duyurulabilir.

Tombala oyunu

Tombala oyunu

Kartındaki üç sırayı da tamamlayan oyuncu tombala yapmış olur ve oyunun kazananı ilan edilir. Bazı durumlarda iki kişi aynı anda bütün sayıları tamamladığında iki oyuncu da kazanan olarak belirlenir. 

Tombala nasıl oynanır?

Tombala nasıl oynanır?

DİKKAT!

Birisi tombala dediğinde, hile yapıp yapmadığını belirlemek için diğer oyuncuların kartını kontrol etmesi gerekiyor.

TOMBALA OYUNUNUN KURALLARI

  • Her oyunda olduğu gibi tombalanın da kuralları vardır. İşte o kurallar:
  • Taşlar torbanın içine bakılmadan karıştırılarak rastgele çekilmelidir.
  • Her oyuncu yalnızca bir kart seçmelidir.
  • Kartında 15 sayıyı dolduran oyuncu, o elin kazananı olur.
  • Eğer aynı numaradan iki oyuncunun da kartında varsa birine taş birine kağıt konulabilir.

Tombala oynamak için gerekli bilgiler

Tombala oynamak için gerekli bilgiler

TOMBALA KAÇ KİŞİYLE OYNANIR?

Tombala, kalabalık arkadaş grubu ve aile üyeleriyle oynayabileceğiniz bir oyundur. Bu oyun için minimum 2 kişi olmak zorundasınız. Ayrıca bu oyunda kişi sayısı için herhangi bir kişi sınırlaması bulunmamaktadır. Hatta ne kadar kalabalık o kadar iyi diyebiliriz! 

Yılbaşı oyunları

Yılbaşı oyunları

TOMBALA OYUNU EKİPMANLARI NELERDİR? TOMBALA OYNAMAK İÇİN NEYE İHTİYAÇ VAR?

Eğer tombala oynamak istiyorsanız herhangi bir kırtasiye ya da online alışveriş sitelerinden tombala seti satın alabilirsiniz. Piyasada farklı fiyat ve markada yer alan tombala için koyu renkli bir torba, 1'den 90'a kadar sayıların yazılı olduğu taşlar ve bu sayıları yerleştirmek için rengarenk kağıtlara sahip olmanız gerekiyor.

Tombala ekipmanları

Tombala ekipmanları

Ahşap ve plastik materyallerde tombala oyunlarını dilerseniz evde de hazırlayabilirsiniz. Koyu renkli bir torbanın içerisine kağıtlara yazacağınız sayıları doldurup pratik bir şekilde kendi ekipmanınıza kavuşabilirsiniz.

Tombala hakkında bilgiler

Tombala hakkında bilgiler

TOMBALA OYUNUNDA KAÇ TANE KART VAR?

Tombala oyununda genellikle toplam 24 tane kart bulunmaktadır. Günümüzde kalabalık arkadaş grupları için 30 ya da 35 tane karttan oluşan tombala setleri de satışa sunulmaktadır.

Tombala oyununda kaç tane kart var?

Tombala oyununda kaç tane kart var?

İYİ EĞLENCELER!

Tavla nasıl oynanır? Tavla oynamanın püf noktaları Tavla dizilişi ve ipuçları

İLİŞKİLİ HABER

Tavla nasıl oynanır? Tavla oynamanın püf noktaları Tavla dizilişi ve ipuçları
Yılbaşında evde ailecek yapılabilecek en güzel aktiviteler nelerdir?

İLİŞKİLİ HABER

Yılbaşında evde ailecek yapılabilecek en güzel aktiviteler nelerdir?
Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 2

Ömer 1 yıl önce

Müslüman yılbaşında kafiri taklid etmez. Hatta müslüman için yılbaşı sıradan bir gün olmak zorundadır. özel bir gün gibi taklidi etkinlik yapmayınız. 'Kim bir kavme benzemeye çalışırsa, onlardandır.

Hasan 2 yıl önce

kumar oyunlarından birisi