Tac Mahal nerede, nasıl gidilir? Tac Mahal hikayesi nedir? Tac Mahal özellikleri

Dünyanın 7 harikasından biri olan Tac Mahal, her dönem popülerliğini koruyan en değerli mimari yapılar arasında yer alıyor. Bir efsaneye dönüşen hikayesi ve göz alıcı mimarisiyle büyük beğeni toplayan Tac Mahal mutlaka gezi rehberinizde yer almalı. Peki Tac Mahal nerede? Tac Mahal'e nasıl gidilir? Tac Mahal hikayesi nedir? İşte yanıtlar...

Dünyanın farklı köşelerinde yer alan bazı tarihi yapılar, eşsiz mimarlık örneği olarak karşımıza çıkıyor. Yüzyıllık bir birikimi içerisinde barındıran bu yapılar, günümüzde en çok ziyaret edilen şaheserler olarak tanımlanıyor. Dikkat çeken tasarımı ve heybetli görünümüyle dikkatleri üzerine çeken Tac Mahal de bu şaheserler arasına adını yazdırmayı başarmıştır. Dünyanın 7 harikasından biri olan Tac Mahal, her yıl milyonlarca turist tarafından akın akın ziyaret ediliyor. Gelin, her yönüyle benzersiz bir hikayeye ev sahipliği yapan Tac Mahal'i adım adım keşfedelim.

Petra Antik kenti nerede, nasıl gidilir? Petra Antik Kenti özellikleri İLİŞKİLİ HABERPetra Antik kenti nerede, nasıl gidilir? Petra Antik Kenti özellikleri

TAC MAHAL NEREDE? TAC MAHAL HANGİ ÜLKEDE?

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Tac Mahal, Hindistan'ın Uttar Pradeş eyaletinin Agra kentinde yer almaktadır. Dünyanın en seçkin mimari eserlerinden biri olarak görülen Tac Mahal, Yamuna Nehri'nin kıyısında konumlandırılmıştır. 

Machu Picchu Antik Kenti nerede? Machu Picchu nasıl bir yer? Machu PicchuİLİŞKİLİ HABERMachu Picchu Antik Kenti nerede? Machu Picchu nasıl bir yer? Machu Picchu'da gezilecek yerler

Tac Mahal

Tac Mahal

TAC MAHAL'İ KİM YAPTIRDI? TAC MAHAL'İN HİKAYESİ NEDİR?

Yılda 3 milyon kişi tarafından ziyaret edilen Tac Mahal, 1631 ve 1654 yılları arasında Babür İmparatorluğu'nun 5. hükümdarı Şah Cihan tarafından genç yaşta ölen eşi için yaptırılmıştır. Görkemli bir mimariyi gözler önüne seren Tac Mahal, Babür İmparatorluğu'nun gücü ve zenginliğini sembolize ettiği kadar Şah Cihan'ın eşi Ercümend Banu Begüm'e olan derin aşkını da temsil etmektedir. 

Tac Mahal özellikleri

Tac Mahal özellikleri

Rivayetlere göre; Şah Cihan, eşi Mümtaz Mahal on dördüncü çocuğuna hamileyken doğum sırasında hayatını kaybetmiştir. Daha 40 yaşına gelmeden vefat eden eşinin ardından büyük bir hüzün duyan Şah Cihan, hayata küsmüştür. Derin bir üzüntü yaşayan Şah Cihan, eşinin anısını yaşatmak için bir anıt mezar olarak Tac Mahal'i inşa ettirmiştir. 

Tac Mahal tarihte önemi

Tac Mahal tarihte önemi

TAC MAHAL'İN MİMARİ ÖZELLİKLERİ NEDİR?

Çok büyük bir aşk hikayesinin yansıması olan Tac Mahal, İslam, Türk, İran ve Hindu mimarisinin izleriyle günümüzdeki görünümüne kavuşmuştur. 305x580 metre ölçülerinde dikdörtgen bir avluya inşa edilen bu ihtişamlı yapı, dört cephesinin ortalarında 33 metre yüksekliğindeki taç kapılarıyla 75 metre yüksekliğindeki anıt kubbeyi çevrelemektedir.

Tac Mahal mimarisi

Tac Mahal mimarisi

Bağdat'tan hattat, Buhara'dan kakma ustası, İstanbul'dan kubbe ustası, Semerkant'tan minare yapımcısı, Kandahar'dan taş ustası, Şiraz'dan çizim ustası getirilerek özenle yaptırılan Tac Mahal'in yapımında parlak, ince mavi damarları olan beyaz mermer yoğunluklu olarak kullanılmıştır.

Tac Mahal hakkında bilgiler

Tac Mahal hakkında bilgiler

Günde 20 bin işçinin çalışmasıyla yapılan Tac Mahal'in kubbesinin üzerinde altınlı bir alem vardır. Beyaz mermerden yapılan 4 minareye sahip olan yapının dört yanına Hattat Settar Efendi tarafından Yasin Suresinin tamamı yazılmıştır.

Tac Mahal dışarıdan görünümü

Tac Mahal dışarıdan görünümü

Zengin ve görkemli duruşuyla dikkatleri üzerine çeken yapının duvarlarında yüz binlerce akik, sedef ve firuze gömülü olmakla beraber 42 zümrüt, 142 yakut, 625 pırlanta ve 50 adet çok iri inci de yer almaktadır.

Dünyanın 7 harikası

Dünyanın 7 harikası

Şah Cihan ve eşinin sandukaları üst katta, kubbenin altında yer almaktadır. Ancak asıl lahitleri, Tac Mahal'in en üst katındadır.

Tac Mahal önemi

Tac Mahal önemi

TAC MAHAL ZİYARET SAATLERİ NEDİR?

Eğer Tac Mahal'i görmeyi planlıyorsanız Cuma günleri hariç her gün ziyaret edebilirsiniz. Ancak Şah Cihan ve Mümtaz Mahal'ın sandukalarının olduğu bölümde fotoğraf ve video çekmenin yasak olduğunu unutmayın.

Tac Mahal ziyaret saatleri

Tac Mahal ziyaret saatleri

TAC MAHAL'E NASIL GİDİLİR?

Tac Mahal'i görmek için öncelikle 4.699 kilometre uzaklıktaki Hindistan'a ulaşmanız gerekiyor. Bunun için İstanbul Havalimanı ya da İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan Hindistan Agra'da yer alan Kheria Havalimanı'na uçak bileti satın alabilirsiniz. Yaklaşık 5 saat 50 dakika sürecek olan bu yolculuk için minimum 8.313 TL ödemeniz gerekiyor. Agra'ya ulaşım sağladıktan sonra otobüs ya da taksi kullanarak hızlı bir şekilde Tac Mahal'e ulaşabilirsiniz.

Tac Mahale nasıl gidilir

Tac Mahale nasıl gidilir

Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0