Zeyniler Köyü nerede, nasıl gidilir? Çalıkuşu romanı nerede geçiyor?

Reşat Nuri Güntekin'in ünlü romanı Çalıkuşu'nun ilham kaynağı olan Zeyniler Köyü son dönemlerde pek çok kişinin merak konusu haline geldi. Dikkat çeken doğası ve masalsı manzaralarıyla ön plana çıkan Zeyniler Köyünü sizler için detaylı bir şekilde araştırdık. Peki Zeyniler Köyü nerede? Zeyniler Köyüne nasıl gidilir? Zeyniler Köyü nasıl bir yer? Çalıkuşu romanı nerede geçiyor? İşte yanıtlar...

Türkiye'nin önde gelen yazarlarından Reşat Nuri Güntekin'in Çalıkuşu adlı romanı Türk klasiklerinin en sevilen eserleri arasında yer alıyor. 1923'de yayımlanan kitap yıllar geçmesine rağmen etkileyici hikayesiyle yoğun ilgi görüyor. 2013 yılında dizi olarak da karşımıza çıkan Çalıkuşu'nda geçen Zeyniler Köyü ise son dönemlerde birçok kişi tarafından merak edildi. Türkiye'nin en özel yerlerinden biri olan Zeyniler Köyü, yemyeşil doğası ve tarihi dokusuyla her yıl binlerce turiste kapılarını aralıyor. Gelin, Çalıkuşu'nun bu şirin köyünü yakından tanıyalım.

Bursa nerededir? BursaİLİŞKİLİ HABERBursa nerededir? Bursa'da gezilecek yerler nerelerdir? Bursa'ya nasıl gidilir?

ZEYNİLER KÖYÜ NEREDE?

Zeyniler Köyü, Bursa şehrinin Yıldırım ilçesinde yer almaktadır. "Beşevler Köyü" olarak da bilinen bu şirin köy Yıldırım ilçesinin Teferrüç mahallesine 3 kilometre uzaklıktadır. Bu köyü özel kılan ise Reşat Nuri Güntekin'in 1922 yılında yazdığı "Çalıkuşu" romanının baş karakteri Feride'nin öğretmen olarak görev yaptığı köy olarak bilinmesidir. 

Bursa, Zeyniler Köyü

Bursa, Zeyniler Köyü

ZEYNİLER KÖYÜ NASIL BİR YER? ÇALIKUŞU ROMANINDAKİ ZEYNİLER KÖYÜ NEREDE?

19. yüzyılda Ahıska Türkleri tarafından kurulan Zeyniler Köyü, kış turizminin en gözde yerlerinden biri olan Bursa'nın Uludağ eteklerinde yer alıyor. Özellikle yamaç paraşütü için sıklıkla tercih edilen Zeyniler Köyü'nde büyük bir yamaç paraşüt pisti bulunmaktadır. Eğer sizde bu deneyimden faydalanmak isterseniz her yıl nisan ayından ekim ayı ortasına kadar Zeyniler Köyüne gelebilirsiniz. 

Zeyniler Köyü

Zeyniler Köyü

Zeyniler Köyünün tanınmasında önemli bir rol oynayan Reşat Nuri Güntekin'in anısını yaşatmak için köye 2013 yılında bir tesis yaptırılmıştır. Buna göre; Güntekin'in Çalıkuşu Feride ile tanıştığı köy olarak hafızalarda yer edinen Zeyniler Köyü'nde yıllar önce görev yapan ünlü yazar bir gün köyde gezerken çocuklar etrafını sarar. Bu esnada 7-8 yaşlarında bir kız çocuğu erik ağacının tepesine çıkar ve daldan dala atlar. Bunu gören ünlü yazar "Çalıkuşu, düşersin! Dikkat et, in aşağıya" diyerek Feride'ye seslenir. Kız çocuğundan çok etkilenen Güntekin, bu köyde tanıştığı Feride'yi romanının baş kahramanı yapar. 

Reşat Nuri Güntekin

Reşat Nuri Güntekin

ZEYNİLER KÖYÜNDE NERELERE GİDİLİR? ZEYNİLER KÖYÜNDE GEZİLECEK YERLER NERELERDİR?

Eğer sizde bu eşsiz romanın geçtiği Zeyniler Köyüne gelmeyi düşünüyorsanız yemyeşil bir atmosfere kucak açmaya hazır olun. Ülkemizin zengin doğasına ev sahipliği yapan Zeyniler Köyünde mutlaka görmeniz gereken yerler ise şu şekildedir:

  • Kaplıkaya Deresi
  • Çalıkuşu Zeyniler Köy Konağı
  • Zeyniler Köyü Çalıkuşu Evi
  • Yamaç Paraşütü Alanı
  • Zeyniler Seyir Terası

Zeyniler Köyünde gezilecek yerler

Zeyniler Köyünde gezilecek yerler

ÇALIKUŞU ZEYNİLER KÖY KONAĞI

Zeyniler Köyü Meydanı’nda yer alan Çalıkuşu Zeyniler Köy Konağı, köyde yaşayan 40 kadının bir araya gelerek oluşturduğu popüler bir durak haline geldi. Köyün yemek yenilebilen tek mekanı olan bu konakta birbirinden özel Bursa lezzetlerinin tadını çıkarabilirsiniz. Kooperatif girişimi olan bu yer özellikle mükellef kahvaltılarıyla da oldukça meşhur.

Çalıkuşu Zeyniler Köy Konağı

Çalıkuşu Zeyniler Köy Konağı

ZEYNİLER KÖYÜNE NASIL GİDİLİR?

Bursa'dan Zeyniler Köyüne ulaşım sağlamak için dilerseniz toplu taşıma aracı dilerseniz özel araç kullanmayı tercih edebilirsiniz. 15/B ve G/4-T otobüs hatlarıyla Yıldırım Bölgesi'ndeki Zeyniler Köyüne kolaylıkla gidebilirsiniz. Eğer teleferik ile bu köye gitmeyi planlıyorsanız Teferrüç durağında inebilirsiniz. 

Zeyniler Köyüne nasıl gidilir?

Zeyniler Köyüne nasıl gidilir?

Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0