Çanakkale nerede, nasıl gidilir? Çanakkale'de gezilecek yerler nerelerdir?

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü'nün 109. yıl dönümünde Çanakkale'nin eşsiz güzelliklerini ve unutulmaz tarihini keşfedebilirsiniz. Türk tarihinin en önemli günlerinden biri olan 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü'nde mutlaka görmeniz gereken yerleri sizler için derledik. Peki Çanakkale nerede? Çanakkale'de nereye gidilir? Çanakkale'de gezilecek yerler nerelerdir? İşte detaylar...

Türk milletinin gücünü ve inancını tüm dünyaya gösteren 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü, ülkemizde her yıl büyük bir coşkuyla kutlanıyor. Milli mücadelenin temellerinin atıldığı Çanakkale Zaferi'nin bu yıl 109. yıl dönümü ve birçok kişi tüm dünyanın kaderini değiştiren bu özel günde Çanakkale'ye dair araştırma yapmaya başladı. Doğa harikası manzaraları ve köklü tarihiyle her yıl binlerce yerli ve yabancı turiste kapılarını aralayan Çanakkale'yi gelin birlikte daha yakından tanıyalım.

Assos nerededir? AssosİLİŞKİLİ HABERAssos nerededir? Assos'ta gezilecek yerler nelerdir? Assos'a nasıl gidilir, kaç kilometre?

ÇANAKKALE NEREDE?

Antik çağlara kadar uzanan binlerce yıllık zengin tarihiyle ön plana çıkan Çanakkale, ülkemizin kuzeybatısında yer almaktadır. Zengin kültürel değerleri ve kahramanlık destanının yazıldığı köklü tarihiyle dikkatleri üzerine çeken bu kent Marmara Bölgesindedir. 12 ilçeden oluşan ve toplamda 541.548 kişilik nüfusa sahip olan Çanakkale, Türkiye'de İstanbul ile birlikte, Asya ve Avrupa kıtalarında bulunan ve dolayısıyla boğazı olan iki şehirden biri olma özelliğine sahiptir. 

Çanakkale

Çanakkale

ÇANAKKALE'DE NEREYE GİDİLİR? ÇANAKKALE'DE GEZİLECEK YERLER 

Görenleri kendine hayran bırakan turistik adaları, mavi bayraklı plajları, birbirinden özel müzeleri ve tarih kokan sokaklarıyla her köşesinde eşsiz bir güzelliği barındıran Çanakkale'de mutlaka görmeniz gereken yerler şu şekildedir:

  • Çanakkale Şehitliği ve Şehitler Anıtı
  • Bozcaada
  • Aynalı Çarşı
  • Troya Antik Kenti
  • Assos
  • Kilitbahir Kalesi

ÇANAKKALE ŞEHİTLİĞİ VE ŞEHİTLER ANITI

Çanakkale denildiği zaman akla ilk olarak Çanakkale Şehitliği ve Şehitler Anıtı gelmektedir. 1915 yılında Çanakkale Savaşı'nda kahramanca can veren Mehmetçiklerin anısına yapılan bu anıt, Gelibolu Yarımadası'nda Çanakkale Boğazı'nın ucunda Morto Koyu önündeki Hisarlık Tepe üzerinde yer almaktadır. 

Çanakkale Şehitliği ve Şehitler Anıtı

Çanakkale Şehitliği ve Şehitler Anıtı

Türk milletinin aziz tarihini yakından tanımak isteyenlerin ilk durağı haline gelen anıt, Feridun Kip, İsmail Utkular ve Doğan Erginbaş tarafından tasarlanmış ve İkinci Anafartalar Zaferi’nin 45. yıldönümü olan 21 Ağustos 1960 tarihinde ziyaretçilerine kapılarını aralamıştır. 

Çanakkale Şehitliği ve Şehitler Anıtı özellikleri

Çanakkale Şehitliği ve Şehitler Anıtı özellikleri

Tüm coğrafyalardan gelen şehitlerimizin toplu bir şekilde göğe yükselişini temsil eden anıt, her yıl 18 Mart tarihinde akın akın ziyaret edilmektedir. Görenleri derinden etkileyen Çanakkale Şehitler Anıtının yanında aynı zamanda Mehmetçik Anıtı, Türk Bahçesi, Mustafa Kemal Çanakkale'de Anıtı, Yaralı Asker Anıtı, Meçhul Asker Kabri ve Türk Şehitliği de yer almaktadır. 

Çanakkale Şehitliği

Çanakkale Şehitliği

Eğer yolunuz Çanakkale'ye düşerse geçmişin unutulmaz anlarına yolculuk yapabileceğiniz ve kalbinize dokunacak olan Çanakkale Şehitliği ve Şehitler Anıtı'nı ziyaret etmeyi unutmayın.

Çanakkale

Çanakkale

BOZCAADA 

Ülkemizin en gözde tatil rotalarından biri haline gelen Bozcaada, her yıl binlerce yerli ve yabancı turiste kucak açıyor. Berrak mavi suları ve yemyeşil orman denizleriyle göz kamaştıran bu eşsiz yer adeta bir yağlı boya tablosunu anımsatıyor. Asırlık çınar ağaçları, rengarenk balıkçı tekneleri ve tarihi Osmanlı konaklarıyla ilgi odağı haline gelen Bozcaada'yı özellikle baharın gelişiyle seyahat rehberinize ekleyebilirsiniz. 

Çanakkale Bozcaada

Çanakkale Bozcaada

Aileniz ve dostlarınızla doğanın tadını çıkarabileceğiniz Bozcaada'da Ayazma Plajı ve Geyikli Plajı oldukça popüler. Öte yandan buraya gelmeyi düşünüyorsanız Bozcaada Kalesi, ünlü Polente Feneri ve Bozcaada Müzesi'ni de mutlaka ziyaret etmelisiniz. 

Bozcaada

Bozcaada

AYNALI ÇARŞI 

"Çanakkale içinde Aynalı Çarşı" dizeleriyle hafızalara kazınan Aynalı Çarşı, Çanakkale'nin asırlık simgelerinden biri olarak görülmektedir. 1980 yılında inşa edilen çarşı, girişinin her iki tarafında yer alan aynalardan dolayı bu ismi almıştır.

Aynalı Çarşı

Aynalı Çarşı

Çanakkale'yi ziyaret edenlerin listesinde mutlaka yer alan Aynalı Çarşı, 1915 yılında bombalandığı için büyük bir kısmı yıkılmış ancak geri kalan kısmıyla günümüzde ziyaretçilerine hizmet vermeye devam etmektedir.

Aynalı Çarşı Çanakkale

Aynalı Çarşı Çanakkale

TROYA ANTİK KENTİ 

1988 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne adını yazdıran Troya Antik Kenti, Çanakkale'nin en dikkat yerlerinden biridir. MÖ 3000 yılına kadar uzanan köklü bir tarihe sahip olan bu kent Homeros’un İlyada Destanı'nda bahsedilen Troya Savaşı'nın yapıldığı yer olarak bilinmektedir. 

Troya Antik Kenti

Troya Antik Kenti

Dünyanın en önemli arkeolojik kazı alanlarından biri olarak kabul edilen Troya Antik Kentine her yıl binlerce tarih meraklısı akın ediyor. Bol bol fotoğraf çekmek ve geçmişe doğru uzanan eşsiz bir yolculuğa çıkmak isterseniz mutlaka Çanakkale'ye geldiğinizde ister rehberli turlar eşliğinde ister kendiniz burayı ziyaret etmelisiniz.

Troya Atı

Troya Atı

ASSOS

Türkiye'nin nadide güzelliklerinden biri olarak kabul edilen Assos, Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinin yaklaşık 17 kilometre güneyindeki Behramkale Köyü'nde yer almaktadır. Tertemiz havası, kristal berraklığındaki denizi ve sakin atmosferiyle adeta bir masal diyarını anımsatan Assos Çanakkale'ye geldiğinizde mutlaka uğramanız gereken yerler arasında. 

Assos

Assos

Yalnızca doğa harikası güzellikleriyle değil tarihiyle de ön plana çıkan Assos'a geldiğinizde mutlaka Assos Kalesi, Assos Antik Tiyatro, Apollon Tapınağı, Antik Liman, Nekrapol ve Agora Meydanı'nı ziyaret etmelisiniz. Gezmeye doyamayacağınız bir güzelliği içerisinde barındıran Assos özellikle bahar ve yaz aylarında yoğun rağbet görüyor.

Assos Antik Kenti

Assos Antik Kenti

KİLİTBAHİR KALESİ

Çanakkale'nin Eceabat ilçesine bağlı olan Kilitbahir, Gelibolu Yarımadası’nın güneyinde boğazın en dar alanında bulunmaktadır. "Deniz kilidi" anlamına gelen Kilitbahir'i özel kılan şey ise Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Kilitbahir Kalesi'dir. 3 yapraklı yoncayı anımsatan bu kale, avlu içinde 7 katlı üçgen bir iç kaleden ve bu kaleyi çevrelen iç ve dış sur duvarlarından meydana geliyor. 

Kilitbahir Kalesi

Kilitbahir Kalesi

1980 yılında Kültür Bakanlığı tarafından "Korunması Gereken Kültürel Varlık" olarak belirlenen Kilitbahir Kalesi Çanakkale'nin en değerli simgelerinden biridir. 

Çanakkale Kilitbahir Kalesi

Çanakkale Kilitbahir Kalesi

ÇANAKKALE'YE NASIL GİDİLİR?

İstanbul'a yaklaşık 299,8 kilometre uzaklıkta yer alan Çanakkale'ye kara yolundan faydalanarak kısa süre içerisinde gidebilirsiniz. Eğer özel aracınız ile Çanakkale'ye gitmek istiyorsanız ortalama 5 saat 2 dakika sürecek bir yolculukla ulaşım sağlayabilirsiniz. Otobüs seferlerinden faydalanarak Çanakkale'ye gitmek istiyorsanız; minimum 249,00 TL'ye satın alacağınız bilet ile ortalama 6 saat içerisinde Çanakkale'de olabilirsiniz. 

Çanakkaleye nasıl gidilir?

Çanakkaleye nasıl gidilir?

18 MART ÇANAKKALE ZAFERİMİZ KUTLU OLSUN!

Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0