TÜİK araştırdı! Türkiye'deki evliliklerin yarısı görücü usulü

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2021 yılına ilişkin "Aile Yapısı Araştırması”" sonuçlarını açıkladı. Araştırmalara göre, Türkiye’deki evliliklerin yüzde 56,8’i görücü usulü olduğu ortaya çıktı. TÜİK'in yaptığı araştırmada, evlilerin eş seçimini nasıl yaptıkları da incelendi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2021 yılına ilişkin "Aile Yapısı Araştırması" sonuçlarında  evliliklerin yüzde 56,8’i görücü usulü ile gerçekleştiği ortaya çıktı. Bunun yanı sıra, evlilerin eş seçimini nasıl yaptıkları da incelendi. Evliliklerin yüzde 46,1'i görücü usulü ve kendi rızasıyla, yüzde 34,9'u kendi kararı ve ailesinin rızasıyla, yüzde 10,7'si görücü usulü ve kendi görüşü sorulmadan aile kararıyla, yüzde 5,3'ü kaçma/kaçırılma ve yüzde 2,7'si kendi kararı ve ailesinin rızası dışında gerçekleştiği görüldü.

Türkiyedeki evlilikler

Türkiyedeki evlilikler

  • Görücü usulü ve kendi rızası ile evlenen erkeklerin oranı yüzde 45,9, kadınların oranı yüzde 46,3 iken görücü usulü ve kendi görüşü sorulmadan aile kararıyla evlenen erkeklerin oranı yüzde 8,6, kadınların oranı ise yüzde 12,5.
     
  • Kendi kararı ve ailesinin rızası ile evlenen erkeklerin oranı yüzde 37,5, kadınların oranı yüzde 32,7, kendi kararı ve ailesinin rızası dışında evlenen erkeklerin oranı yüzde 2,6, kadınların oranı ise yüzde 2,8.
     
  • Evlenirken yapılan törenler incelendiğinde, kız isteme yüzde 89,9, söz kesme yüzde 86,1, nişan yüzde 81,8, kına gecesi yüzde 84,4, gelin alma yüzde 84,0, gelin/damat hamamı yüzde 8,4, başlık parası verme/alma yüzde 13,3, düğün yüzde 87,7, bekârlığa veda partisi yüzde 3,0, çeyiz serme yüzde 60,3 ve bohça hazırlama yüzde 64,5 oranında yapıldı. Evlilik sözleşmesi oranı ise yüzde 1,4.

ÇOCUK GELİN YÜZDE 24

Yapılan araştırmalarda;

  • İlk evliliklerin yüzde 36,9'unun 20-24 yaş aralığında, yüzde 23,5'inin 25-29 yaş aralığında ve yüzde 16,5'inin 18-19 yaş aralığında gerçekleştiği görüldü. İlk evlenme yaşı cinsiyete göre incelendiğinde, evliliğini 18 yaşından önce yapan erkeklerin oranı yüzde 4,4 iken kadınların oranı yüzde 24,2 oldu.
     
  • İlk evliliğini 18-19 yaş aralığında yapan erkeklerin oranı yüzde 8,9, kadınların oranı yüzde 23 olarak hesaplandı. İlk evliliğini 20-24 yaş aralığında yapan erkeklerin oranı yüzde 39,6 iken kadınların oranı yüzde 34,6 oldu. Bireylerin kadın ve erkek için uygun gördükleri ilk evlenme yaşları incelendiğinde, erkekler için uygun görülen ilk evlenme yaşı yüzde 51 ile kadınlar için uygun görülen ilk evlenme yaşı yüzde 47,8 ile 25-29 yaş aralığı olarak belirtildi.

TÜİK araştırmalarına göre Türkiyedeki evliliklerin yarısı görücü usulü

TÜİK araştırmalarına göre Türkiyedeki evliliklerin yarısı görücü usulü

KARARLAR ORTAK ALINDI

TÜİK hane içinde alınan ortak kararları da araştırdı.

  • En fazla yüzde 94,7 ile tatil biçimi ve yeri, yüzde 94,2 ile ailece ev dışında yapılan yeme içme ve eğlence gibi etkinlikler ve yüzde 93,3 ile akrabalarla ilişkiler olduğu görüldü.
     
  • Erkeklerin tek başına kadınlara göre daha fazla oranla karar verdiği konuların yüzde 8,2 ile harcamalarına öncelik verilmesi ve yüzde 2,9 ile tatil biçimi ve yeri olduğu görüldü.

AKŞAM YEMEKLERİ AİLE TOPLANTISI GİBİ

Araştırmalara göre hane fertlerinin en fazla hafta sonu ve hafta içi akşam yemeklerinde bir araya geldikleri görüldü. 

Hane fertlerinin hafta sonu akşam yemeğinde bir araya gelme oranı yüzde 81,9 iken hafta içi akşam yemeğinde bir araya gelme oranı yüzde 77,1 oldu. Hane halkının akşam yemeğinden sonra en fazla sabah kahvaltısında bir araya geldikleri ortaya çıktı. Hafta sonu sabah kahvaltısında bir araya gelme oranı yüzde 70,1 iken hafta içi sabah kahvaltısında bir araya gelme oranı yüzde 45 olarak hesaplandı.

KARI KOCA ARASINDAKİ EN BÜYÜK SIKINTI HARCAMALAR

Harcamalardan dolayı eşi ile sıkıntı yaşadığını belirten evlilerin oranı yüzde 5,6, yüzde 5,5'i ailece birlikte vakit geçirmeme, yüzde 4,9'u gelirinin yeterli olmaması, yüzde 3,7'si ev ile ilgili sorumluluklar olurken yapılan araştırmalar yüzde 3,6'sı da sigara alışkanlığı ile ilgili konular nedeniyle problemler yaşandığını gösteriyor.

Boşanma nedenleri incelendiğinde, yüzde 32,2 ile sorumsuz ve ilgisiz davranma ilk sırada yer aldı. Cinsiyete göre baz alındığında, erkeklere göre yüzde 41,2, kadınlara göre yüzde 24,2 oldu. Bunu yüzde 14,1 ile aldatma, yüzde 9,8 ile evin ekonomik olarak geçimini sağlayamama, yüzde 8,1 ile dayak ve kötü muamele takip ediyor.

Erkeklere göre, en yaygın boşanma nedenlerinden olan sorumsuz ve ilgisiz davranmadan sonra yüzde 11,0 ile büyüklerin aile içi ilişkilere karışması ve yüzde 9,7 ile evin ekonomik olarak geçimini sağlayamama geliyor. Kadınlara göre ise sorumsuz ve ilgisiz davranmadan sonra en önemli boşanma nedenleri yüzde 19,3 ile aldatma ve yüzde 14,6 ile dayak/kötü muamele oluyor.

Kıvanç Tatlıtuğ ve Başak Dizer çifti çocuklarına koyacağı ismi belirledi

İLİŞKİLİ HABER

Kıvanç Tatlıtuğ ve Başak Dizer çifti çocuklarına koyacağı ismi belirledi
Miley Cyrus Liam Hemsworth ile evliliğinin 'gerçek bir felaket' olduğunu açıkladı

İLİŞKİLİ HABER

Miley Cyrus Liam Hemsworth ile evliliğinin 'gerçek bir felaket' olduğunu açıkladı

BİR YORUM YAPIN 0