En güzel Van kedisi seçilen Mia'nın siyah yavrusu herkesi şaşırttı!

Van'da bu yıl altıncısı düzenlenen Van Kedisi Güzellik Yarışmasında birinci seçilen kedi Mia'nin 3 gün önce doğurduğu 4 yavrudan birinin siyah olması sosyal medyada gündem oldu.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezinde koruma altında tutulan ve böylece popülasyonları artan Van kedileri, dünyanın dört bir yanında yoğun ilgi görüyor.

Van Kedisi Güzellik Yarışması birincisi Mia

Van Kedisi Güzellik Yarışması birincisi Mia

Bu yıl altıncısı düzenlenen Van Kedisi Güzellik Yarışması'nda 32 kedi arasından birinci seçilen kedi Mia, 3 gün önce doğum yaparak 4 yavru sahibi oldu. YYÜ bünyesindeki "Kedi Villası"ndaki özel odada bakımları yapılan ve takviye gıdalarla beslenmeleri sağlanan Mia'nın yavrularından birinin siyah olması ise herkeste büyük şaşkınlık uyandırdı. Bembeyaz yavrular arasında Mia'nın bebeklerinden birinin siyah olduğunu görenler akın akın burayı ziyaret etti.

Siyah Van kedisi

Siyah Van kedisi

"VAN KEDİLERİ NADİR DE OLSA FARKLI RENK YAVRU DOĞURABİLİYOR"

Merkez Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya, merkezde önceki yıllara oranla daha fazla yavru elde edildiğine işaret ederek "Van kedileri nadir de olsa farklı renkte yavru doğurabiliyor. Bu genetik bir durum. Çok normal karşılanması gerekir" ifadelerini kullandı. Doğum yapan Mia'nın diğer kediler gibi özel odaya alındığını söyleyen Kaya  şöyle konuştu:

"Orijinal Van kedisi yavrusu doğuran her anne bizi çok heyecanlandırır. Mia da bunlardan biri. En güzel kedi seçilen Mia'nın kaliteli yavru doğuracağı garantiydi. Biz de dereceye giren kedimizin yavrularını dört gözle bekliyorduk. Hazırlıklarımızı yaptık, kedimiz de doğum yaptı. Kaç damızlık kedi kaldıracağımızın hesabını yaptık. Van kedileriyle ilgili yaptığımız her iyileştirme bizi bir adım öteye taşıyor. Her sene Mia gibi kaliteli kedi sayısı artıyor."

Van kedisi Mianın bir yavrusu siyah renkli doğdu

Van kedisi Mianın bir yavrusu siyah renkli doğdu

"FARKLI RENK YAVRULARI ZAMANLA AYIRIYORUZ"

Yavru kedinin renginin farklı olmasının karışık genlerden kaynaklandığı vurgulayan Kaya, "Herhangi bir dönemde başka kedilerle karışıp merkezimizde koruma altına alınmış kediler o gen farkını koruyabiliyor. Zaman zaman siyah, gri ve kahverengi tonlarında yavrular doğabiliyor. Mia'da da benzer bir durum söz konusu. Bu normal bir durum, nadir bir özellik değil. Biz orijinal Van kedisi için çalışma yürütüyoruz. Farklı renkte dünyaya gelen yavruları zamanla ayırıyoruz" şeklinde sözlerini tamamladı.

Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 1

Terazi 2 yıl önce

Babası siyah olunca yavru siyah,sarı olunca sarı,alacalı olunca da alacalı doğuyor.