Üzüm nasıl kurutulur? Evde üzüm kurusu nasıl yapılır? En kolay üzüm kurutma yöntemleri

En çok sevilen meyveler arasında yer alan üzümün birçok farklı çeşidi bulunuyor. Siyah üzüm, sarı üzüm ve kırmızı üzüm olarak soframıza giren üzüm aynı zamanda kuru olarak da tüketiliyor. Sağlığımız açısından yaraları saymakla bitmeyen kuru üzümü bu aylarda alıp evde kolayca kurutup kış aylarında tüketebilirsiniz. Peki, evde üzüm kurusu nasıl yapılır, nasıl kurutulur? Detaylar haberimizde...

Kuru üzüm, içerisinde yer alan demir ve antioksidanlar sayesinde vücuda birçok fayda sağlar. Büyük küçük herkesin tüketmesi gereken en önemli meyveler arasında yer alan üzüm sarı, siyah ve kırmızı üzüm olarak kurutma işlemi yapılıyor. Kurutulan sarı üzümler kuruduktan sonra kehribar renklerini alıyor. Kuru üzümler her ne kadar buruşuk ve tatsız görünseler de tam bir vitamin deposudur. Aynı zamanda kek, pilav gibi birçok tatlı ve yemek yapımında da kullanılmaktadır. Kuru üzüm çiğ olarak yenebilir, ve kuru üzüm suyu konsantresine dönüştürülebilir. Ayrıca yulaf ezmesi ve diğer kahvaltılık tahıllarla karıştırılınca çok lezzetli ve sağlıklı bir yiyecek haline gelir. Mevsiminde satın aldığınız üzümleri güneşte, fırında veya kurutucuda kurutarak kendi kuru üzümleri kendiniz evde kolayca yapabilirsiniz. Tam bir şifa deposu olan üzümü püf noktalarıyla evde kurutma:

Evde kayısı nasıl kurutulur? Doğal yöntemlerle evde kayısı kurutmanın püf noktalarıİLİŞKİLİ HABEREvde kayısı nasıl kurutulur? Doğal yöntemlerle evde kayısı kurutmanın püf noktaları

EVDE KURU ÜZÜM NASIL YAPILIR?

1-Güneşte üzüm kurutma yöntemi

En kolay yöntem olduğu için en çok tercih edilen güneşte kurutma yöntemi mevsiminde yetişen üzümler kolay bir şekilde kurutabileceğiniz bir yöntemdir.

  • Üzümleri kurutmak için ilk olarak bütün saplarından ayırmanız gerekiyor.
  • Üzümleri saplarından ayırdıktan sonra tek tek hepsini iyice sudan geçirip yıkayın.
  • Daha sonra üzüm tanelerini bir tepsi içine koyup güzelce yayın. Birbirine temas etmeyecek şekilde yayma işlemini yapın. Daha sonra tepsinin üstüne ince bir tülbentle örtün.
  • Güneş görebilecekleri bir yere koyun. Kuruma işlemi gerçekleşirken bu örttüğünüz tülbent üzümlere böceklerin geçmesini engelleyecektir. Aynı zamanda üzümlerin üstü tozlanmadan yavaş yavaş kuruma işlemi gerçekleşecektir.
  • Üzümleri yaklaşık 3 gün boyunca güneşte kuruması için bırakın. Biraz kuruyan üzümleri arada bir çevirmeyi ihmal etmeyin.
  • Bütün üzümler tamamen kuruduğunda kuru üzümleri cam veya metal saklama kaplarında ağzı kapalı bir şekilde saklayabilirsiniz.

İncir nasıl kurutulur? Evde incir kurutma yöntemi! İncir saklama koşulları...İLİŞKİLİ HABERİncir nasıl kurutulur? Evde incir kurutma yöntemi! İncir saklama koşulları...

2- Fırında üzüm kurutma yöntemi

  • Üzümleri fırın ile kurutmak yöntemini denemek isteyenler öncelikle fırını önceden yaklaşık 100 °C’de ayarlayıp ısınmaya bırakın.
  • Daha sonra güzelce yıkayıp saplarını ayıkladığınız üzümleri fırın tepsisine güzelce dizin.
  • Daha sonra 15 dakika 100 derecede ısıttığınız fırının derecesini 60 dereceye indirin. Dizdikten sonra tepsileri fırına koyun.
  • Koyduktan sonra hava dolaşımı olabilmesi için fırın kapağını biraz açık bırakın. Üzümleri fırında yaklaşık 4 saat boyunca aynı derecede kurutma işlemine devam edin.
  • 4 saat sonra kuruyan üzümleri kapalı cam bir kavanozun içerisinde ağzı kapalı bir şekilde saklayabilirsiniz.

3- Dehidratör ile üzüm kurutma yöntemi

  • Üzüm kurutmada doğal yöntemler arasında yer alan dehidratör, diğer adı gıda kurutucu araç ile üzümleri kurutma işlemini yapabilirsiniz.
  • Çoğu evde bulunmayan ama meyve sebze kurutan evlerde yer alan dehidratör kurutma sürecini son derece kolay ve pratik bir şekilde yapıyor.
  • Doğal bir şekilde üzümleri kurutan bu cihazla üzümleri kurutmak için öncelikle temizleyip saplarını ayırdığınız üzüm tanelerini dehidratörün tepsisine yerleştirin ve üzüm tanelerini birbiriyle temas etmemesine dikkat edin.
  • Daha sonra dehidratörün sıcaklığını 57 °C’ye ayarlayın. Sonra ise üzümlerin büyük bir kısmının 24 saatin sonunda kuruduğunu göreceksiniz.
  • Bütün üzümleri kuruyup kurumadığını 2 saatte bir kontrol etmeniz gerekiyor.

Topik nedir? Meşhur Ermeni Mezesi nasıl yapılır ve Topik içinde ne var?

İLİŞKİLİ HABER

Topik nedir? Meşhur Ermeni Mezesi nasıl yapılır ve Topik içinde ne var?
Dermo-rest krem nedir, ne işe yarar?  Yan etkileri nelerdir? Dermo-rest kullanımı!

İLİŞKİLİ HABER

Dermo-rest krem nedir, ne işe yarar? Yan etkileri nelerdir? Dermo-rest kullanımı!
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0