Kira sözleşmesi nedir? 2023 Kira sözleşmesi nasıl yapılır?

Ev kiralama sürecinde temel noktalardan biri olan kira sözleşmesi, hem mülk sahibi hem de kiracının haklarını korumak için büyük önem arz etmektedir. Peki kira sözleşmesi nedir? 2023 kira sözleşmesi nasıl yapılır? İşte tüm merak edilen soruların yanıtı haberimizde...

Yeni bir eve taşınırken pek çok faktörü göz önünde bulundurmaya özen gösteriyoruz. Evin boyutu, şekli, konumu ve özelliklerinin yanı sıra en önemli konuların başında elbette kira sözleşmesi yer alıyor. Hem ev sahibi hem de kiracının haklarını koruyarak ileride oluşması muhtemel problemlerin önüne geçen kira sözleşmesi aslına bakarsanız hukuki açıdan haklarınızı belirlemektedir. Birçok kişi kira sözleşmelerinde mutlaka olması gereken detayları gözden kaçırabiliyor. Kira sözleşmesi doldururken nelere dikkat edilmeli? Kira sözleşmesi nasıl yapılır? gibi sorular aklınızı kurcalıyorsa hiç endişelenmeyin! Gelin 2023 kira sözleşmesi hakkında bilinmesi gereken her şeyi birlikte adım adım öğrenelim.

Ev tadilat kredisi nedir? Ev tadilat kredisi nasıl alınır? Ev tadilat kredisi veren bankalarİLİŞKİLİ HABEREv tadilat kredisi nedir? Ev tadilat kredisi nasıl alınır? Ev tadilat kredisi veren bankalar

KİRA SÖZLEŞMESİ NEDİR?

Mülk sahibi ile kiracı arasındaki koşulların belirlenmesinde önemli bir rol üstlenen kira sözleşmesi, iki tarafın da haklarını korumak için imzalanan hukuki bir belgedir. Türk Borçlar Kanunu’nun 299. maddesi, kira sözleşmesi hakkında "Kiraya verenin, bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir." ifadelerine yer vermektedir. 

KİRA SÖZLEŞMESİ DOLDURULURKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?

Kiralama işlemi gerçekleştirilmeden önce dikkat edilmesi gereken bazı unsurları atlamamak haklarınızı korumak açısından oldukça önemlidir. Öyle ki kiraya veren kişinin malik olduğundan mutlaka emin olmalısınız. Bu noktada tapu kaydını görmek faydalı olacaktır.

Kira sözleşmesi

Kira sözleşmesi

Kira sözleşmesinde kiralanan mülke ait sınırlar, eklentiler, bütünleyici parçalar gibi detaylar mutlaka yer almalı.

Kira sözleşmesi örneği

Kira sözleşmesi örneği

Kiralanan mülkün içerisindeki demirbaşlar eksiksiz ve net bir şekilde belirtilmelidir. Eğer bu noktayı doğru bir şekilde yapmazsanız ileride sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Kira sözleşmesinde dikkat edilmesi gerekenler

Kira sözleşmesinde dikkat edilmesi gerekenler

KİRA SÖZLEŞMESİ NASIL YAPILIR?

Kira sözleşmesinin imzalanması için belirli koşulları karşıladığından emin olmak gerekiyor. Bunun için de mutlaka yer alması gereken maddeleri sizler için şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Evi kiralamak isteyen kişi eğer bordrolu olarak çalışıyorsa iş yerinden orada çalıştığına dair bir yazı almalı.
  2. Kiralama sürecinde kefil yer alacaksa mutlaka sözleşme imzalanırken kefil olacak kişi de orada olmalıdır. 
  3. Kira kontratının her sayfasında mutlaka hem kiracı hem de mal sahibinin -varsa eğer kefilin- imzası olmalıdır.
  4. Kira miktarı, kontratın her sayfasında hem rakam hem de yazıyla düzün ve net bir şekilde belirtilmelidir.
  5. Evinizi yabancı uyruklu birine kiralamayı planlıyorsanız kişinin çalışma belgesi ve pasaportunu kontrol etmeyi unutmayın.
  6. Kiranın ödeme tarihi kontrat üzerinde net bir şekilde belirtilmelidir. Öte yandan kiranın ulaştırılması amacıyla IBAN numarası doğru bir şekilde yazılmalıdır.
  7. Her yıl yenilenmesi gereken DASK poliçesinin numarası mutlaka kontrat üzerinde yer almalıdır.
  8. Kiralanan evdeki su, elektrik ve doğalgaz saati mutlaka kiracının üzerine alınmalıdır.

Kira sözleşmesinde olması gereken maddeler

Kira sözleşmesinde olması gereken maddeler

2023 KİRA SÖZLEŞMESİ ÖRNEĞİ

Kira sözleşmesi örneği

Kira sözleşmesi örneği

Çocuk yetiştirmenin püf noktaları neler? Uzmanından nokta atışı tavsiyeler...

İLİŞKİLİ HABER

Çocuk yetiştirmenin püf noktaları neler? Uzmanından nokta atışı tavsiyeler...
Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0