Çocuk yetiştirmenin püf noktaları neler? Uzmanından nokta atışı tavsiyeler...

Her anne baba çocuklarının iyi ve mutlu bir birey olmasını ister. Bunun için alınması gereken bazı aksiyonlar var. Öncelikle kendi psikolojiniz ve mutluluğunuz üzerinde gerçekleştireceğiniz eylemler çocuklarınız da standartlarını ve yaşama bakış açısını belirleyecektir. Uzman Psikolog Esra Ezmeci "Çocuk yetiştirmenin püf noktaları neler?" sorusunu yanıtladı. İşte tüm detaylar...

Kendisine, ailesine ve çevresine faydalı olabilecek bir çocuk yetiştirmek her anne-babanın arzuladığı şeydir. Her çağ, farklı zorlukları beraberinde getirirken birçok ebeveyn "Çocuğum ya iyi bir birey olmazsa?", "Çocuğum mutlu bir insan olabilecek mi?", "Çocuğumun mutlu olması için ne yapmalıyım" gibi sorular sorabilir. Ancak bu soruların yanıtını, olarak anne-babaların kendi yaşam standartları ve hayata olan bakış açıları belirler. Bu sebeple iyi bir çocuk yetiştirme gayesinde olan ebeveynler öncelikle kendi fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarına çözüm bulmalı. Zira özünde mutlu hissetmeyen bir insan başkasını da mutlu edemez. Uzman Psikolog Esra Ezmeci, çocuk eğitimi konusunda nokta atışı tavsiyeler verdi.

Çocuk eğitimi

Çocuk eğitimi

ÇOCUK YETİŞTİRMENİN PÜF NOKTALARI NELER?

Ezmeci, çocuk eğitiminde öncelikle ebeveynlerin kendileri için harekete geçmelerini önerdi. Uzman Psikolog Ezmeci şu bilgilere yer verdi:

  • Anne-babaların psikolojileri oldukça önemli;

İyi hissetmeyen bir anne babanın, iyi hisseden bir çocuğu olamaz. Eğer ebeveynlik sizi yormaya, olumsuz duygular hissettirmeye başladıysa; profesyonel destek alın. Ebeveynlerin olumsuz bir ruh halinde oluşu, ister istemez davranışlarına yansır. Bu da çocuğun psikolojisi üzerinde etkiler bırakır. Mutlu çocuk yetiştirmenin altın kurallarından biri, ebeveynin psikolojik olarak sağlıklı olmasıdır.

Çocuklarınızı iyi tanıyın

Çocuklarınızı iyi tanıyın

Çocuklarla ırkçılık hakkında nasıl konuşulmalı? Ebeveynler nasıl bir dil kullanmalı?İLİŞKİLİ HABERÇocuklarla ırkçılık hakkında nasıl konuşulmalı? Ebeveynler nasıl bir dil kullanmalı?

  • Çocuğunuzu iyi tanıyın;

Ebeveynlik kuralları, doğru ve yanlışları olan bir şey değildir. Ebeveynlik yolculuğunda aslında çocuk anne ve babayı şekillendirir. Çocuğunuzun mizaç ve karakterini tanıyıp, ona uygun şekilde davranmak ve problemlerde buna uygun çözümlerde bulunmak için çocuğunuzla iletişiminizin sağlıklı olması önemli. Yani onu yakından tanımanız şart.

  • Beklentilerinizi gözden geçirin;

Mükemmel annelik veya babalık yoktur. Bu tanıma uymak adına kendinizi zorlamaya çalışmayın. Bu durum hem mutsuz olmanıza hem de mükemmel olmaya çalışırken anı yaşamanıza engel olacaktır. Ayrıca sizi de strese sokacaktır. Kendinize yaptığınız baskıyı fark edin ve rahatlatmaya çalışın.

  • Gelişim döneminin özelliklerini bilin;

Ergenlik döneminde olan çocuğunuz kendi sınırlarını çizmek ve benliğini oluşturmak adına anne-babasıyla bazı çatışmalar yaşayabilir. Bu da ebeveynler için oldukça yıpratıcı bir süreçtir. Ergenlik döneminde bir çocuk kendi karakterini oluşturabilmek adına karakter denemeleri yapacaktır. Bu hem ergene hem de aileye zor zamanlar yaşatır. Fakat bir ergen bu zamanda her ne şekilde davranıyor olursa olsun, ailesi tarafından desteğe ve şefkate ihtiyaç duyabilir.

Onları dinleyin

Onları dinleyin

  • Mutlu çocuk için mutlu evlilik şart;

Çocuk olduğunda evliliği ya da eşi, arka plana atmak aslında yapılan en büyük yanlışlardan biridir. Mutlu ve huzurlu olmayan bir anne baba evde gerilim yaratır ve bu da ister istemez çocuğu etkiler.

  • Onun sınırlarına saygı gösterin;

Çocuğunuz kendisi için kararlar almaya başladığında ona sadece destek olmak ve kendi yolunda uçmasını izlemek en doğru olandır. Eğer ki her hareketini engeller, kurallar ve katı sınırlar koyarsanız, kendine güvenilmediğini hisseden çocuk, kendisine güven duygusunu geliştiremez, hayatında yeni deneyimler yaşamaya açık olamaz.

  • Çocuklarınızla şakalaşın;

Bir çocuğun kendine güvenmesi ve sosyal hayatta başarıya ulaşabilmesi için, iyi bir ruh halinde olması şarttır. Bunun için çocuklarınızla şakalaşın, çeşitli taklitler, espriler yapın. Bu durum aynı zamanda çocuğun gün içinde yaşadığı stresin azalmasına ve yaratıcı düşünmesine zemin hazırlayacaktır.

Mutlu çocuk için mutlu evlilik şart

Mutlu çocuk için mutlu evlilik şart

  • Özşefkatte ona rehber olun;

Kendi kendini sevebilme becerisi yani özşefkat, kişinin mutlu olabilmesinde temel faktördür. Bu beceri, insanların hayatında ve diğer kişilerle yaşadığı zorlukları daha kolay atlatmalarına yardımcı olur. Anne ve babalar, çocuklarının yaşadığı problemlere öz duyarlılıkla yaklaşıp bu konuda onlara iyi örnek olmalıdır.

  • Yaşa uygun sorumluluk;

Çocuğun her işini onun adına yapmak ona yapılan en büyük kötülüklerden biridir. Çocuklarınıza küçük yaşlardan itibaren hem fiziksel hem de gelişimine uygun sorumluluklar verin. Yemeğini üstüne başına dökerek yemesi, size bazı ev işlerinde yardım etmesi gibi küçük sorumluluklar çocuk için büyük anlamlar ifade eder. Kendi ihtiyaçlarını giderebilen çocuk kendi kendine yetebilme duygusuyla birlikte hayatta problemlere karşı çözüm üretebilecek hatalarından dersler çıkarabilecektir.

  • Suçlamayın;

Elbette herkes hata yapar. Çocuğunuzun yaptığı hatalarda eleştirel ve suçlayıcı olmamaya özen gösterin. Bu durumda yapılması gereken tek şey çocuğun kendi hatasını anlamasına yardımcı olabilmektir. Hatalardan ders çıkarabilmeyi öğrenen çocuk gelişir.

  • Sorularını asla cevapsız bırakmayın;

Çocuğunuzun zaman zaman sorduğu soruları, mantıksız görünse de yalın, açık, anlaşılır ve sakin bir dille yanıt vermeye çalışın. Verdiğiniz cevaplar onun sorduğu kadar olmalıdır, ayrıntıya girmeyin.

  • Koşulsuz sevgi verin;

Sevgi, her insan için en temel ihtiyaçlardan biridir. Çocuğunuza her fırsatta çok sevdiğinizi söylemek, ona sarılmak, öpmek onu şımartmaz. Aksine ileride bu davranışlar gösterilmezse yaşayacak olduğu sevgi açlığını gidermek için yapacağı hatalı davranışlardan onu uzak tutacaktır.

  • Sanatla tanıştırın;

Erken yaşlarda müzik, spor gibi sanat dallarıyla tanışan çocukların daha mutlu oldukları araştırmalarda hep kanıtlanmıştır. Çocuğunuzu spor, müzik, satranç vb. aktivitelere yönlendirmeniz çocuğunuzun hem psikolojik hem de fiziksel sağlığını olumlu yönde etkileyecektir.

  • Ona ılımlı davranın;

Yetişkinlikteki saldırganlık ve öfkenin temel sebeplerinden biri de, bu kişilerin çocukluk yaşamlarında olumsuz düşünce ve duygularla yetiştirilmiş olmasıdır. Bundan dolayı yaşanan problemlerde olabildiğince sakin ve ılımlı bir iletişim dilinde olmak oldukça önemlidir.

  • Kaliteli vakit geçirin;

Kaliteli zamandan kasıt, tüm vaktinizi çocuğunuza harcamak değil elbette. Çocuğunuzla geçirdiğiniz vakitte ilgi ve sevgi düzeyiniz verebileceğiniz en üst seviyede olmalı ve kendini keşfetmesi konusunda ona rehberlik yapmalısınız. Özellikle günde bir öğün bile olsa, birlikte yemek yemeniz, yatmadan önce ona masal okumanız ve benzeri davranışlar bile güvenli bağ kurmanızda ve çocuğunuzun iyi hissetmesinde büyük rol oynar.

  • Özür dilemeyi ihmal etmeyin;

Ebeveynlik, güzel ama bir o kadar zor bir yolculuktur. Bu yolculukta elbet çocuğumuza karşı hatalarımız olacak. Bu hatalar sonucunda ona "Özür dilerim" demeniz, bu davranışın ona da aşılanmasını sağlar. Kendine güvenen, değerli hisseden, kendini farkında olan bir çocuk, hayat ona ne kadar olumsuzluklar getirse de illa bir çıkış kapısı bulacaktır. Kendine güvenmeyi öğrenen çocuklar, hata yapmanın doğal bir süreç olduğunu bilir. Hatalarından ders çıkarır ve sürekli ileriye dönük hareket eder. Unutmayın; onunla siz de büyüyor, olgunlaşıyorsunuz.

Duaların kabul olması için 'Hacet duası' nasıl yapılır? Hacet namazı nasıl kılınır?

İLİŞKİLİ HABER

Duaların kabul olması için 'Hacet duası' nasıl yapılır? Hacet namazı nasıl kılınır?
Kira sözleşmesi nedir? 2023 Kira sözleşmesi nasıl yapılır?

İLİŞKİLİ HABER

Kira sözleşmesi nedir? 2023 Kira sözleşmesi nasıl yapılır?

BİR YORUM YAPIN 0