Çocuklarla ırkçılık hakkında nasıl konuşulmalı? Ebeveynler nasıl bir dil kullanmalı?

Dünya genelinde hızla yayılan ırkçı ve ötekileştirme davranışı, son yıllarda çocuklar arasında da görülmeye başlandı. Irkçılık, doğuştan gelmezken çevresel etkilerle öğrenilen bir üstünlük tutumudur. Peki çocuklarınızı ırkçılık dayatmasına karşı nasıl korursunuz? Çocuklarla ırkçılık hakkında nasıl konuşulmalı? Ebeveynler nasıl bir dil kullanmalı?

Malcolm X "Irkçılık ideolojik bir düşünce değil, aksine psikolojik bir hastalıktır" sözleri aslında ırkçılık dayatmalarının toplum için ne derece tehlike arz ettiğini gösteriyor. Hem sosyal bilimlerin hem de doğa bilimlerinin kullandığı bir kavram olan ırk kavramını siyasetten biyolojiye, antropolojiden genetiğe kadar çeşitli alanlarda görmek mümkündür. Belli bir ırkın, dilin, dinin rengin üstünlüğü üzerine inşa edilen ırkçılık, birçok sosyal sorunun kaynağını oluşturmaktadır. Yıllar önce siyahilerin yoğunlukla gördüğü ırkçı davranışlar haddini aşmış hafızalara kazınmıştır. Irkçı ve ötekileştirme davranışları yalnızca renkle sınırlı kalmazken, farklı din ve dile sahip olan toplumlar üzerinde hissediliyor. Son zamanlarda da artan bu üstünlük tutumu ne yazık ki çocuklar arasında da gelişmeye başladı. Bu sebeple çocuklara ilk eğitimin verildiği aile bireylerinin davranışları ve sarf ettiği sözcüklerin oldukça dikkatli seçilmesi gerekmektedir.

Çocuklara ırkçılık nasıl anlatılmalı

Çocuklara ırkçılık nasıl anlatılmalı

İslamİLİŞKİLİ HABERİslam'a göre çocuk nasıl yetiştirilir? Peygamberlerin çocuk eğitimi metotları

NOT!

Unutmayın; eylemler ve konuşulanlar çocuklarınızın bilinçaltında yuva yapar ve ileriki yaşlarında olumlu veya olumsuz eylemlere dönüşür.

Çocuklarla konuşurken söylemlere dikkat edilmeli

Çocuklarla konuşurken söylemlere dikkat edilmeli

ÇOCUKLARLA IRKÇILIK HAKKINDA NASIL KONUŞULMALI?

Bu noktada ebeveynlere önemli görevler düşüyor. Çocuğunuzun, farklı çocuklarla kendini kıyaslaması durumunda göstereceğiniz tutum çok mühim. Dolayısıyla anne babalar olarak küçük yaşlardan itibaren çocuklarınıza her bireyin farklı olabileceğini anlatmalısınız. Bunun yanında, insanların farklıları vurgulanırken herkesin eşit ve değerli olduğunu mutlaka vurgulamalısınız. Çocukların yanında ayrımcı, ötekileştirici ve ırkçı söylemlerden uzak durmalısınız. Onlara kendinden başka bireylere saygı duyması gerektiğini benimsetmelisiniz.

Irkçılığa maruz kalan kişiler içine kapanabilir

Irkçılığa maruz kalan kişiler içine kapanabilir

IRKÇILIĞA MARUZ KALAN KİŞİLER İÇİNE KAPANIR

ırkçılık; şiddet, hor görme, hoşgörüsüzlük, aşağılama ve sömürü gibi pratiklerde kendini gösterir. Bu gibi eylemlere maruz kalan insanlar en büyük dışlanmışlık durumuyla karşı karşıya kalır. Bu kişilerin içine kapanmasına sebep olabilir.

En kolay çilek pestili nasıl yapılır? Çilek pestilinin püf noktaları

İLİŞKİLİ HABER

En kolay çilek pestili nasıl yapılır? Çilek pestilinin püf noktaları
İftira ne demek? İftira atmanın günahı nedir?

İLİŞKİLİ HABER

İftira ne demek? İftira atmanın günahı nedir?

BİR YORUM YAPIN 0