İftira ne demek? İftira atmanın günahı nedir?

Günlük hayatımızda çok sık karşılaştığımız iftira Müslüman kimselerin hayatını alt üst eder. Dinimiz tarafından da çok büyük günahlardan biri olan iftira eden kimseler hem bu dünyalarını hem de ahiretlerini yakmış olurlar. İftira atmanın günahı nedir? Kur'an-ı Kerim'de iftira hakkında geçen ayetler nelerdir? Konu hakkında tüm araştırmalarımızı haberimizin detaylarında bulabilirsiniz.

"(İyi) Müslüman, dilinden ve elinden Müslümanların emin olduğu kişidir... (Buhârî, Müslim) Bir insanın dilinden nasıl emin olunur? O kişi iftira atmıyorsa ona güvenilebilir çünkü iftira içinde kul hakkı, yalan ve gıybet içerir. Saydığımız üç maddeyi içeren bu günah insanın hem bu dünyasını hem de ahiretini yakar. Öyle ki bu dünyada güvenilmezlerden olur, kıyamet gününde ise yukarıda verdiğimiz üç maddeden yargılanır. Bu konuları içeren sorular çok çetindir ve cevap vermesi oldukça zordur. Haberimizde iftiranın ne demek olduğunu ve Müslümanlar'ın kitabı Kuran-ı Kerim ayetleriyle ne kadar yanlış bir davranış olduğunu bulabilirsiniz.

İFTİRA NE DEMEK?

Türk Dil Kurumunun açıklamasına göre iftira, masum bir kişiye suç yüklemek anlamına gelir. İftira yapan kişiler karşı tarafın itibarını yerle bir ederler. İslam'da her kişinin itibarı oldukça önemlidir. Bu kötü davranışı sergileyen bireyler kitabımız Kuran-ı Kerim'in Yalan söyleyenler, iftira edenler, ancak Allah’ın âyetlerine inanmayanlardır. İşte onlar, yalancıların tâ kendileridir. (Nahl suresi,105. ayeti) ayetine muhattab olurlar.

PEKİ İFTİRA ÇEŞİTLERİ NELERDİR? NE SÖYLEYİNCE İFTİRA OLUR?

1) İftira atan kişilere müfteri denir. Müfterilerin attığı en büyük iftira ise Allah'adır (cc). Şüphesiz ki Allah, kendisine şirk koşulmasını bağışlamaz. Bunun (şirk) dışında kalanları dilediği kimse için bağışlar. Kim de Allah’a şirk koşarsa, hiç şüphesiz büyük bir günahla iftirada bulunmuş olur. (Nisâ suresi, 48. Ayet) 

2) Peygamberler tarihi boyunca müfteriler peygamberlere iftirada bulunmuşlardır ama onlar Allan'ın (cc) ayetleriyle birlikte temizliği ispatlanmıştır. Şüphesiz ki (Aişe’ye zina iftirasında bulunarak) o yalanı getirenler, sizin içinizden bir topluluktur. Onu kendiniz için şer sanmayın. (Hayır, öyle değil!) Bilakis o, sizin için hayırlıdır. Onlardan her birine kazandığı günahın karşılığı vardır. Onlardan (iftiranın) büyüğünü yüklenene ise büyük bir azap vardır. (Nûr Suresi, 11. Ayet)

Gıybet nedir, gıybete giren davranışlar! Gıybet ve iftiradan korunma duasıİLİŞKİLİ HABERGıybet nedir, gıybete giren davranışlar! Gıybet ve iftiradan korunma duası

3) Gerek hırs, gerek kıskançlık, gerekse kötülük yapmak için insanların birbirlerine attıkları iftiralarında vebali çok büyüktür. Kim de bir hata ya da günah kazanır, sonra suçsuz olan birinin üzerine yıkarsa hiç şüphesiz, bir iftirayı ve apaçık bir günahı yüklenmiş olur. (Nisâ suresi, 112. Ayet)

Böyle iftiraları duyanların yapması gerekeni Allah (cc) bizlere kitabında bildirmiştir. Onu işittiğiniz zaman, mümin erkeklerin ve mümin kadınların kendileri için hayır düşünmeleri ve: “Bu, apaçık bir iftiradır!” demeleri gerekmez miydi? (Nûr suresi, 12. Ayet)

4) Çok büyük iftiralardan biri de iffetli bir kadın hakkında namusundan dolayı yalan yanlış bilgiler yaymaktır. İffetli, hiçbir şeyden habersiz ve mümin olan kadınlara iftira edenler, dünyada ve ahirette lanetlenmişlerdir. Onlar için büyük bir azap vardır. (Nûr suresi, 23. Ayet)

En kolay çilek pestili nasıl yapılır? Çilek pestilinin püf noktaları

İLİŞKİLİ HABER

En kolay çilek pestili nasıl yapılır? Çilek pestilinin püf noktaları
Çocuklarla ırkçılık hakkında nasıl konuşulmalı? Ebeveynler nasıl bir dil kullanmalı?

İLİŞKİLİ HABER

Çocuklarla ırkçılık hakkında nasıl konuşulmalı? Ebeveynler nasıl bir dil kullanmalı?

BİR YORUM YAPIN 0