Sümeyye Erdoğan Bayraktar KADEM panelinde konuştu!

İstanbul Teknik Üniversitesi ve KADEM işbirliğiyle düzenlenen “Mühendislikte Kadınların Dünü, Bugünü ve Geleceği” konulu panelde, Türkiye’deki kadın mühendislerin tecrübeleri, tarihi ve sosyal bir perspektifle ele alındı. Panelde konuşmacılar arasında olan Sümeyye Erdoğan Bayraktar, geleceğin dünyasında kadınların rolüne dikkat çekti.

İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, KADEM Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Sümeyye Erdoğan Bayraktar ve İTÜ Fizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emre Onur Kahya'nın açılış konuşmalarıyla başlayan "Mühendislikte Kadınların Dünü, Bugünü ve Geleceği" konulu panel, gün içinde iki oturum halinde yapıldı. Panelde açılış konuşmasını İTÜ Rektörü Prof. İsmail Koyuncu yaptı. Koyuncu, "Kadına ve kadın çalışanlara verilen önemin sözde kalmadığı iki kurum olan KADEM ve İTÜ’nün bir araya gelerek hazırladığı bu programa katılım sağlayan herkese teşekkür ederim" diyerek salonda bulunan katılımcıları selamladı.

İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu

İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu

GELECEĞİN DÜNYASINDA KADINLARIN ROLÜ

Koyuncu'nun ardından açılış konuşmasını yapan KADEM Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Sümeyye Erdoğan Bayraktar ise kadınların iş hayatındaki oransal dağılımına yer verdi. Geleceğin dünyasında kadınların rolüne dikkat çekerek şunları söyledi:

Sümeyye Erdoğan Bayraktar

Sümeyye Erdoğan Bayraktar

"Yeni Dünya kurulurken bu dünyada KADEM olarak kadınların da yer almasının önemine dikkat çekmek istiyoruz. İnovasyonda Kadın projemiz bu anlamda 2014'ten bu yana 'bir projem var' diyen bilim kadınlarına destek olan bir projemiz."

Sümeyye Erdoğan Bayraktar: Yeni bir dünya inşa etmede kadınların aklına ihtiyacımız varİLİŞKİLİ HABERSümeyye Erdoğan Bayraktar: Yeni bir dünya inşa etmede kadınların aklına ihtiyacımız var

Öte yandan günümüz Türkiye'sinde mühendis kadınların, ortaya çıkartacakları yeni bilimsel araştırmaların yanı sıra ekonomik değerler ve fırsatlarla büyümenin ve kalkınmanın önemli olduğunu vurgulayan Bayraktar konuşmasına, "Kadınlar şiddete, ayrımcılığa, aşağılanmaya maruz kalmasın istiyoruz. Bunun için kadınların bu başarılarının, yetkinliklerinin, ürettiği zaman tüm topluma nasıl katkı sağladığının görülmesi, anlaşılması şart. Topluma katkısı, toplumsal konularda söz söyleme yetkinliği, aklı, başarısı sorgulanan, saygı duyulmayan insanlar şiddete ve aşağılanmaya daha çok maruz kalırlar. Kadınların bu cendereden çıkmaları için, hak ettikleri saygıyı görmeleri için, iş hayatında ve toplumsal yaşamda karşılaştıkları ayrımcılıklarla mücadele edeceğiz. Hayallerine erişmede karşılarına çıkan engelleri bertaraf ederek adaletli bir toplum düzeni için çalışacağız. O yüzden, hayal etmeye devam, fikir üretmeye devam, iş üretmeye devam!" ifadeleriyle nokta koydu.

KADEM

KADEM

NEDEN KADIN MÜHENDİSLER KONULU PANEL?

İTÜ Fizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emre Onur Kahya ise açılış konuşmasında, neden kadın mühendisler konulu panel düzenlediklerini şu ifadelerle anlattı:

"Her iş alanında olduğu gibi mühendislikte de kadın erkek eşitliğini sağlamak, ancak çeşitli kurumların bir araya gelerek böyle programlara imza atmasıyla toplumda karşılık bulabilir."

 İTÜ Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı A. Ülkü Arıoğlu

İTÜ Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı A. Ülkü Arıoğlu

"KUTUPLARDAN SİZE BİR MESAJ GETİRDİM"

Konuşmacılar arasında olan İTÜ Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı A. Ülkü Arıoğlu, dört çocuğuyla birlikte başarıyla sürdürdüğü 64 yıllık mesleki tecrübesinden ve Türkiye'nin şehirleşme serüvenindeki rolünü anlattı. Kadınların ev ve iş yaşamını birlikte sürdürmesinin zor olduğunu ama kendisinin 4 çocuk annesi olarak kariyerine devam ettiğini belirtti.

Prof. Dr. Burcu Özsoy

Prof. Dr. Burcu Özsoy

Bir diğer konuşmacı İTÜ, TÜBİTAK Kutup Araştırmaları Enstitü Müdürü Prof. Dr. Burcu Özsoy ise konuşmasına "kutuplardan size bir mesaj getirdim" sözüyle başladı. Antartika'daki saha çalışmalarını, bu çalışmalar sırasında bir kadın mühendis olarak yaşadığı tecrübeleri katılımcılarla paylaşan Özsoy, "Nasa'nın yaptığı bir hesaplama yanlışını farketmemle başlayan ve kutuplara uzanan yolculuğumda, bilimin gücünün sahada olmaktan kaynaklandığın keşfettim" dedi.

Gül Aydın

Gül Aydın

'CAM TAVAN SENDROMU' VE 'KRALİÇE ARI'

Saat 13.00'de başlayan ikinci oturumunun moderatörlüğünü ise KADEM Yönetim Kurulu Üyesi Melek Cevahiroğlu Ömür yaptı. Panelde İTÜ Rektör Yardımcısı, Bilişim Enstitüsünden Prof. Dr. Lütfiye Durak Ata, Bilim, Toplum ve Teknoloji, Mühendislik ilişkilerini içeren bir sunum gerçekleştirdi. GeneOn Biotechnology’den Begüm Esra Aytan ise KADEM'in İnovasyonda Kadın projesinde finale kalarak desteklenen projelerine yer verdiği sunumuyla panele katıldı.

KADEM İnovasyonda Kadın projesi

KADEM İnovasyonda Kadın projesi

Mühendis Kadınlar panelinin ikinci oturumu Kuveyt Türk Katılım Bankası Müşteri Analitiği ve İçgörü Müdürü Zeynep Güran'ın bankacılık sektöründe mühendislik uygulamaları ve kurumsal hayatta kadınların karşılaştığı sorunlar konulu sunumuyla devam etti.  İş hayatında 'Cam Tavan Sendromu' ve 'Kraliçe Arı' kavramlarına dikkat çeken Güran, son yıllarda olumsuz algıların olumlu yönde kırıldığını da ifade etti. Sunumunda ayrıca kurumlarda iç görü kavramının işleyişini detaylandıran Baykar konuşmasında "Bir mühendis öncelikle kendi hayatını planlayarak işe başlar" sözlerine yer verirken panel, Üretim Yönetimi Amiri Pelin Birol'un iş dünyasında bir mühendis olarak deneyimlerini aktardığı bir sunumla son buldu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK VİDEO;

Hakan Ural takipçilerini geçmişe götürdü! Gençlik halini görenler tanıyamadı

Tuba Ersöz Ünver Türkiye'nin ilk başörtülü il başsavcısı olarak atamasını aldı!

İLİŞKİLİ HABER

Tuba Ersöz Ünver Türkiye'nin ilk başörtülü il başsavcısı olarak atamasını aldı!

BİR YORUM YAPIN 0