Çarpanak Adası nerede? Çarpanak Adası nasıl bir yer?

El değmemiş dokusuyla yaz aylarında eşsiz bir manzarayı gözler önüne seren Çarpanak Adası, mavi ve yeşilin kusursuz bir şekilde harmanlandığı çok özel bir yer. Seyahat severlerin popüler duraklarından biri haline gelen Çarpanak Adası, arama motorlarında hızla araştırılıyor. Peki Çarpanak Adası nerede? Çarpanak Adası nasıl bir yer? İşte detaylar...

Her bir köşesi adeta gizli bir cevher olan ülkemizde, doğudan batıya unutulmaz bir seyahat rehberi çizmek oldukça kolay. Masmavi suları, yemyeşil ormanları ve rengarenk dokularıyla görsel bir şölen sunan bu topraklar, yüzyıllardır pek çok medeniyetin ayak izlerini taşıyor. Eğer sizde bu yaz tatilinde keyiften dört köşe olacağınız bir rotaya doğru yolculuğa çıkmak istiyorsanız Bodrum, Çeşme ve Alaçatı üçlüsüne veda etmeye hazır olun. Bugün sizi bembeyaz kumsalı ve turkuaz renkli suyuyla Maldivler'i aratmayan bir yer ile tanıştırmak istiyoruz. Gelin, Van'ın göz bebeği Çarpanak Adasını birlikte keşfe çıkalım.

Cotswolds’da gezilecek turistik yerler nerelerdir? Cotswolds nerede?İLİŞKİLİ HABERCotswolds’da gezilecek turistik yerler nerelerdir? Cotswolds nerede?

ÇARPANAK ADASI NEREDE?

Doğu Anadolu'nun en özel şehirlerinden biri olan Van'da yer alan Çarpanak AdasıVan Gölü'nün kuzeydoğu bölgesinde Van ilinin merkeze bağlı Çitören Köyü mevkiindedir. Van Gölü'ndeki dört büyük adadan biri olan Çarpanak Adası seyahat severlerin uğrak noktalarından biri olarak karşımıza çıkıyor. 

Çarpanak Adası

Çarpanak Adası

ÇARPANAK ADASI NASIL BİR YER? ÇARPANAK ADASI ÖZELLİKLERİ

Yaklaşık 100 yıl önce bir yarımadanın parçası olduğuna inanılan Çarpanak Adası, Van Gölü'nde suların hızlı bir şekilde yükselmesiyle ada haline gelmiştir. Çitören Köyü'nün iskelesinden ya da Van merkezden kalkan teknelerle 1 saat 40 dakikada ulaşımın sağlandığı ada, üzerindeki doğal yaşamın bozulmaması için turizme kapatılmıştır. Özellikle martıların üreme merkezi haline gelen adada yalnızca Türkiye'de bulunan martı türleri de yaşamaktadır. 

Çarpanak Adası özellikleri

Çarpanak Adası özellikleri

Gökyüzü ve Van Gölü'nün maviliği iç içe geçerken Çarpanak Adası, yeşil bir rüya gibi göz kamaştırıyor. Adeta bir masalın içerisinden fırlamış gibi görünen bu adayı özel kılan şeylerden biri de Ktouts Manastırı'dır.

Çarpanak Adasından kareler

Çarpanak Adasından kareler

IX. ya da XI. yüzyılda yapıldığı varsayılan manastıra dair en eski yazılı belgeler 1414 yılına aittir. Kutsal Haç, Saint Hripsime, Saint Gragorie, Saint Jean'dan oluşan kutsal dörtlü adına yaptırıldığına inanılan manastır, adanın kuzey bölümünde yer almaktadır.

Ktouts Manastırı

Ktouts Manastırı

Bu zamana kadar pek depreme maruz kalan Ktouts Manastırının şapel, vaaz salonları, kütüphane, konukevleri, yemek ve yatma odaları ile diğer oda bölümleri maalesef günümüze ulaşmayı başaramamıştır. Aynı şekilde manastırın mezarlık bölümü de tamamen tarihe karışmıştır. 

Ktouts Manastırından kareler

Ktouts Manastırından kareler

Türkiye'nin saklı güzelliği olan Çarpanak Adası, hem doğasının kusursuzluğu hem de üzerindeki manastırı ile görenlerin bir daha asla unutamayacağı çok özel bir yer.

Çarpanak Adasından bir kare

Çarpanak Adasından bir kare

Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 1

KEMAL 1 yıl önce

adadır işte amma abarttınız