Gaziantep'in meşhur yemekleri nelerdir? Gaziantep'te ne yenir?

Yüzyıllardır pek çok kültürün iç içe geçtiği Gaziantep, dünyanın en zengin mutfaklarından birine sahip. UNESCO tarafından koruma altına alınan Gaziantep mutfağını daha yakından tanımak ve bu kente gittiğinizde mutlaka tatmanız gereken lezzetleri öğrenmek isterseniz kalem kağıtları hazırlayın. Peki, Gaziantep'te ne yenir? Gaziantep'in meşhur yemekleri nelerdir? İşte detaylar...

Misafirperver insanları, tarih kokan sokakları, zengin kültürü, mavi ve yeşilin harmanlandığı göz alıcı doğasıyla dikkat çeken Gaziantep, her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turiste kapılarını aralıyor. Uygarlıkların beşiği olan bu eşsiz kent, özellikle hazine niteliğindeki leziz mutfağıyla da ön plana çıkıyor. Hem görselliği hem de tadıyla gönüllere taht kuran Gaziantep yemekleri, Türk mutfağının olmazsa olmaz lezzetlerine ev sahipliği yapıyor. Bu şehre adım attığınız andan itibaren eşi benzeri olmayan bir lezzet şölenine de hazır olmanız gerekiyor. Peki ama Gaziantep'te ne yenir? dediğinizi duyar gibiyim. Gelin, UNESCO tescilli Gaziantep'in tadı damakta kalacak en güzel yemeklerine birlikte göz atalım.

Hangi aylarda nereye gidilir? Yaz mevsiminde gezilecek yerler nerelerdir?İLİŞKİLİ HABERHangi aylarda nereye gidilir? Yaz mevsiminde gezilecek yerler nerelerdir?

GAZİANTEP'İN MEŞHUR YEMEKLERİ NELERDİR? GAZİANTEP'TE NE YENİR?

  • BAKLAVA

Gaziantep denildiği anda akla ilk gelen şey elbette "Baklava". Belki bu zamana kadar pek çok farklı yerde baklava yediniz ancak Gaziantep'e geldiğinizde hayatınızda ilk defa baklava yemiş gibi hissedeceksiniz. Fıstık ve cevizin eşlik ettiği ağızda dağılan çıtır hamuruyla gönüllere taht kuran baklava, 2013 yılında bir Türk tatlısı olarak tescillenmiş ve tüm dünyaya namını duyurmuştur. 

Çıtır baklava nasıl yapılır? En kolay çıtır baklava tarifi! Ağızda dağılan çıtır baklava İLİŞKİLİ HABERÇıtır baklava nasıl yapılır? En kolay çıtır baklava tarifi! Ağızda dağılan çıtır baklava

Baklava

Baklava

Bülbül yuvası, havuç dilimi, saray burması, midye baklavası derken baklavanın onlarca çeşidi her zevke hitap ediyor. Gaziantep'e geldiğiniz ilk an baklavayı deneyerek işe başlayabilirsiniz. Elbette size bazı mekan önerilerimiz de olacak. İmam Çağdaş Baklava ve Koçak Baklava, Antep'in en ünlü baklavacıları olarak karşımıza çıkıyor. 

Baklava çeşitleri

Baklava çeşitleri

  • BEYRAN ÇORBASI

İster kahvaltı ister öğle yemeği ister akşam yemeği! Günün her öğününe eşlik eden Beyran Çorbası, hem leziz mi leziz tadı hem de şifa deposu olması sebebiyle Gaziantep'in en dikkat çeken yemeklerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Kemik suyu, et, pirinç, sarımsak ve salça ile hazırlanan çorbanın yapımı 13 saat sürüyor. Yoğun bir emeğin ortaya konulduğu muhteşem Beyran Çorbasını içmekse belki de 13 dakikanızı bile almayacak. Beyran çorbasının en güzelini bulmak için rotanızı Metanet Çorbacısına doğru çevirmeniz yeterlidir. 

Beyran çorbası

Beyran çorbası

  • KATMER

Bir tarafından baktığınızda diğer tarafı görebileceğiniz incecik baklava hamurunun bol tereyağ ile buluştuğu ve ardından bol bol antep fıstığı, şeker ve hakiki süt kaymağıyla da kusursuz bir lezzete büründüğü Katmer, Gaziantep'in en sevilen tatlılarından biri.

En kolay katmer tatlısı nasıl yapılır? Bol fıstıklı katmer tatlısının püf noktalarıİLİŞKİLİ HABEREn kolay katmer tatlısı nasıl yapılır? Bol fıstıklı katmer tatlısının püf noktaları

Katmer

Katmer

Ağızları sulandıran görüntüsü ve kalori bombası malzemeleriyle kalpleri çalan Katmer, Gaziantep lezzet durağının olmazsa olmazı diyebiliriz. Katmer'in iyisini yemek isteyenler için Zekeriya Usta tavsiyemizdir.

Gaziantep Katmer

Gaziantep Katmer

  • YUVALAMA

Yuvalama, çorba gibi görünebilir ancak yemeğin adı "Yuvalama Çorbası" değil de "Yuvalama". İlk olarak bu bilgiyi cebimize koyduktan sonra yuvalama nasıl bir şey onu öğrenelim. İçerisinde parça kuzu eti, bezelye büyüklüğünde hamur topları ve nohudun yer aldığı Yuvalama, hem içinizi ısıtıp hem de bir tabakta karnınızı doyuracak efsane bir lezzet. Gaziantep'e geldiğinizde Yuvalama yemek için mutlaka Aşina'ya uğrayın derim!

Yuvalama

Yuvalama

  • KÜŞLEME

Yumuşacık, ağızda dağılan ve lokum gibi bir etle hazırlanan Küşleme'yi özel kılan şey etin en iyi bölümüyle yapılmasıdır. Gaziantep'in en meşhur yemeklerinden biri olan Küşleme'yi doyurucu bir akşam yemeğinde sofralarınıza misafir edebilirsiniz. Peki Küşleme nerede yenir? derseniz de size önerimiz 1972 yılından beri Küşleme'nin tek adresi olan Halil Usta olacaktır.

Küşleme

Küşleme

  • MEYVELİ KEBAP

Meyveden her şey olur da kebap olmaz demeden önce önyargılarınızı yıkacak bir lezzete hazır olun! Gaziantep mutfağının en iyileri arasına adını yazdıran Meyveli Kebap, medeniyetler beşiği bu şehrin ne kadar zengin bir kültüre sahip olduğunun da göstergesi. Ayva, kayısı, elma ve hatta yenidünyanın ana malzeme olduğu Meyveli Kebap, daha önce tatmadığınız bir lezzet şölenini sunuyor. 

Meyveli Kebap

Meyveli Kebap

İşte, Gaziantep denildiğinde ilk aklımıza gelen yemekleri sizler için bu şekilde sıraladık. Eğer "E bunu unutmuşsunuz ama" dediğiniz bir lezzet varsa lütfen yorumlarda bizimle paylaşmayı unutmayın! Afiyet olsun...

Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 1

adil öner 1 yıl önce

yemekten başka derdimiz yok .dünyaya bunun içinmi geldik.16 18 saatte uğraşı verilerek hazırlananan yemekler 1o dakida yeniyor Rabbım bunu hesabını sormazmı.her memleketi tanıtırken illede coğrafi işaret şu yemek bu yemek.çalışıp geceyi gündüze katıp üretsek insanlığa faydalı olsak iyi olmazm. boğazdan geçtiği anda hepsi aynı.aklımız gidiyor yemek lafı duyunca .senin di benimdi iller arası mücadele.