Hatay'ın meşhur yemekleri nelerdir? Hatay'da ne yenir?

Gastronomi dalında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünce (UNESCO) "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil edilen Hatay mutfağı saymakla bitmeyecek lezzetlere ev sahipliği yapıyor. Eğer Hatay'a yolunuz düşerse mutlaka tatmanız gereken lezzetleri ve durakları sizler için tek tek araştırdık. Peki Hatay'da ne yenir? Hatay'ın meşhur yemekleri nelerdir? İşte lezzet yolculuğumuz başlasın...

Yüzyıllardır pek çok medeniyetin yuvası haline gelen Türkiye, onlarca kültürün iç içe geçtiği zengin bir tarihi gözler önüne seriyor. Kültürel motifleri, yapıları, örf ve adetleriyle doğusundan batısına köklü birikime sahip olan ülkemizin mutfağı da kendine has dokusuyla tüm dünya tarafından yakından takip ediliyor. Özellikle Türkiye'nin gastronomi merkezi olarak ön plana çıkan Hatay, gurme lezzet turu yapmak isteyenler için biçilmiş kaftan niteliğinde. Yakın zamanda Hatay'a gitmeyi düşünüyorsanız mutlaka dilden dile dolaşan Hatay lezzetlerini tatmadan dönmeyin derim! Gelin Hatay'da mutlaka tatmanız gereken lezzetlere birlikte şöyle bir göz atalım.

GaziantepİLİŞKİLİ HABERGaziantep'in meşhur yemekleri nelerdir? Gaziantep'te ne yenir?

HATAY'IN MEŞHUR YEMEKLERİ NELERDİR? HATAY'DA NE YENİR?

  • KÜNEFE

Hatay denildiğinde akla ilk gelen lezzet elbette Künefe olacaktır! 7'den 70'e herkesin bayıla bayıla yediği Hatay künefesi iki sıra kadayıf arasına yerleştirilmiş özel peynir ve sıcak şerbetin muhteşem uyumunu gözler önüne seriyor. Eğer tadı damağınızda kalacak leziz mi leziz bir künefe tatmak isterseniz Hatay'daki ilk durağınız Çınaraltı Künefe - Yusuf Usta'nın yeri olmalı. Herkes tarafından çok beğenilen bu mekanda künefeye kaymak ya da fıstık eklemenize izin verilmiyor.

Künefe

Künefe

Kendine özel pişirme tekniğiyle Hataylıların uğrak mekanı olan bu yer dışında Petek Pastanesi ve Kral Künefeyi de denemeyi sakın unutmayın! Yalnızca künefesiyle değil baklavalar, cevizli büzmeler, halep sarmalar, fıstıklı dolamalar ve sütlü tatlılarıyla da meşhur olan bu yer listenizin üst köşesinde olmalı. 

Hatayda en iyi künefeciler

Hatayda en iyi künefeciler

  • ORUK

Hatay'ın lezzet şölenlerinden biriyle tanışmaya hazır mısınız? Eğer hem tadı hem görselliğiyle sizi etkisi altına alacak bir lezzet tatmak istiyorsanız o zaman oruk yemenin tam zamanı diyebiliriz. İçerisinde salça ile harmanlanmış kıyma, dışında ise ince bulgurun çıtır çıtır lezzeti. İçli köfteden en büyük farkı nedir diye soracak olursanız oruk hamurunda dövülmüş et kullanılıyor.

Oruk

Oruk

Büyük bir el mahareti ve ustalık isteyen bu lezzeti tatmak için ilk durağınız Sultan Sofrası olmalı. Yöresel yemeklerin mütevazı bir adresi olan bu mekanda ayrıca Ispanaklı Borani ve Aşur gibi Hatay lezzetlerini de tatmadan dönmeyin derim!

Sultan Sofrası

Sultan Sofrası

  • HAYTALI

Adana'nın bici bici tatlısına benzetilen Haytalı, pişirilmiş muhallebi, dondurma ve gül suyunun iç içe geçtiği eşsiz bir tatlı. Pembe rengiyle adeta görsel bir şölen oluşturan Haytalı için gitmeniz gereken tek adresin Affan Kahvesi olduğunu belirtmemiz gerekiyor. 

Haytalı

Haytalı

  • HUMUS

Evrensel bir tat olan ve pek çok kültürde karşımıza çıkan Humus için en iyisini arıyorsanız rotanızı şöyle bir Hatay'a doğru çevirmelisiniz! Hatay mutfağının temellerinden birini oluşturan Humus nohut ezmesi, zeytinyağı, limon, sarımsak ve tuzun buluşmasını gözler önüne seriyor. Özel kıvamı ve leziz tadıyla hafızalarda yer edinen Humus için size önerimiz Humusçu İbrahim Usta olacaktır. Vedat Milör'den tam not alan bu mekanda İbrahim Usta size unutulmaz bir tat sunabilir.

 Humus

Humus

  • TEPSİ KEBABI

Kebapsız bir Hatay lezzet turu düşünülemezdi değil mi? Yağlı kıyma, Hatay'a özgü salça ve onlarca baharatın bir araya geldiği Tepsi Kebabını yedikten sonra anlayacaksınız ki daha önce yediğiniz kebaplar aslında kebap değilmiş. Peki ama Hatay'da en iyi tepsi kebabı nerede yenir? diyorsanız ilk önerimiz Maho'nun Yeri olacaktır. Meşhur yöresel yemekleri sofralara taşıyan bu mekanda kaz başı kebabı ve soslu ciğer de tadabilirsiniz.

Tepsi Kebabı

Tepsi Kebabı

Öte yandan Uzun Çarşı'nın içine gizlenmiş Pöç Kebabı adlı mekanı listenizin en üst sırasına ekleyerek Kağıt Kebabı ve Tepsi Kebabının tadını çıkarabilirsiniz. 

Pöç Kebabı

Pöç Kebabı

  • TAŞ KADAYIFI

Lezzet turumuzu güzel bir tatlıyla şenlendirmeyi unutmayalım. Hatay'ın en meşhur tatlılarından biri olan Taş Kadayıf'ı ezber bozan bir lezzet. Bazı bölgelerde "Yassı Kadayıf" olarak da bilinen Taş Kadayıf için gitmeniz gereken adres Kerem Tatlıcısı olmalı. İstanbul'da da şubeleri bulunan Kerem Tatlıcısına gitmeyi düşünüyorsanız Bal kabağı tatlısını da denemenizi tavsiye ederiz. 

AFİYET OLSUN!

Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0