Uluğ Bey Rasathanesi nerede? Uluğ Bey Rasathanesi'ni kim yaptı? Uluğ Bey Rasathanesi özellikler

İslam dünyasında kurulan ikinci büyük rasathane olma özelliği taşıyan Uluğ Bey Rasathanesi, dünya tarihindeki en özgün yapılardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Son zamanlarda arama motorlarında hızla araştırılan rasathaneyle ilgili detaylar merak konusu haline geldi. Peki Uluğ Bey Rasathanesi nerede? Uluğ Bey Rasathanesi'ni kim yaptı? İşte Uluğ Bey Rasathanesi hakkındaki tüm detaylar haberimizde...

Mimarinin eşsiz dokunuşları ve sanatın göz kamaştıran etkilerini yansıtan birçok yapı, tarih boyunca milyonlarca insan tarafından ziyaret edilmeye devam ediliyor. Eğer kültürel açıdan zengin bir seyahat rotası oluşturmak isterseniz size harika bir önerimiz var! Son dönemlerde seyahat severler tarafından sıkça araştırılan Uluğ Bey Rasathanesi, astronomi ve matematikle ilgilenenler için biçilmiş kaftan niteliğinde. Dünya bilim tarihi mirasının özgün bir parçası olan rasathane, doğunun tüm ihtişamına şahitlik etmenize yardımcı olacak. Gelin, dünya astronomisinin öncü eserlerinden biri olan bu rasathaneyi yakından tanıyalım.

Tac Mahal nerede, nasıl gidilir? Tac Mahal hikayesi nedir? Tac Mahal özellikleriİLİŞKİLİ HABERTac Mahal nerede, nasıl gidilir? Tac Mahal hikayesi nedir? Tac Mahal özellikleri

ULUĞ BEY RASATHANESİ NEREDE?

Ali Kuşçu, Gıyaseddin Cemşid, Kadızade Rumi gibi astronomi bilginlerinin yetiştiği Uluğ Bey Rasathanesi, Özbekistan'ın Semerkant şehrinde yer almaktadır. 3 katlı bir gözlemevi olan bu yapı tam olarak Büyük Tashkent Caddesi'ndedir. 

ULUĞ BEY RASATHANESİ NE ZAMAN YAPILDI? 

Uluğ Bey Rasathanesi, Timur İmparatorluğu'nun 4. Sultanı olan matematikçi ve astronomi bilgini Uluğ Bey tarafından yaptırılmıştır. 1421 yılında inşa edilen rasathane 3 katlı ve silindirik bir yapıya sahiptir.

Uluğ Bey Rasathanesi

Uluğ Bey Rasathanesi

ULUĞ BEY RASATHANESİ'NİN ÖZELLİKLERİ NEDİR?

Mozaik ve sırlı çini süslemelerle inşa edilen Uluğ Bey Rasathanesi'nin iç ve dış kısımlarında gök cisimlerinin yörüngesi, konumu ve fiziksel özellikleri ile ilgili resimler yer almaktadır.

Uluğ Bey Rasathanesi özellikleri

Uluğ Bey Rasathanesi özellikleri

Öte yandan rasathanenin bahçesinde de Uluğ Bey'i temsil eden bir heykel bulunmaktadır. 

Uluğ Bey Rasathanesinin bahçesinde yer alan heykeller

Uluğ Bey Rasathanesinin bahçesinde yer alan heykeller

Rasathanenin içerisinde kuzey kesimdeki odalar haç planlı, güney kesimdeki odalar ise dikdörtgen planlı olarak inşa edilmiştir. Ayrıca servis odalarının zemin katta kümelendiğini görmek mümkün. 

Uluğ Bey Rasathanesinin dışarıdan görünümü

Uluğ Bey Rasathanesinin dışarıdan görünümü

Üç astronomik aletin etrafına inşa edilen bina yıllar içerisinde pek çok gökbilimcinin çalışma noktası haline gelmiştir. Yılın uzunluğuna dair çeşitli ölçümlerin yapıldığı rasathanede gökbilimciler, yılın uzunluğunu gerçek değerin 25 saniyesine kadar ölçmeyi başarmışlardır. Ayrıca Dünya'nın eksen eğikliğini o kadar doğru bir şekilde tespit edilmiştir ki sayılar günümüzde kabul edilen değer aralığına eştir. 

Uluğ Bey Rasathanesi hakkında detaylar

Uluğ Bey Rasathanesi hakkında detaylar

Fakhri Sekstantı olarak adlandırılan anıtsal bir meridyen yayı olan ana kemer ise günümüzde bir değişime uğramadan ulaşmayı başarabilmiştir. 40 metre yüksekliğindeki bu taş kemer, gökbilimciler tarafından parlak gök cisimlerinin yükselme açısını ölçmek için kullanılmıştır. 

Fakhri Sekstantı

Fakhri Sekstantı

Uluğ Bey Rasathanesi'nde en dikkat çeken detaylardan biri de Uluğ Bey'in başarılarını gözler önüne seren müzedir. Uluğ Bey’in yıldız haritaları, Zij-i Sultani ve Arapça el yazması eserlerinin reprodüksiyonları gibi pek çok eserin yer aldığı müze dönemin astonomi bilgisine ışık tutmaktadır. 

Uluğ Bey Rasathanesinin gece görünümü

Uluğ Bey Rasathanesinin gece görünümü

ULUĞ BEY RASATHANESİ ZİYARET SAATLERİ NEDİR?

Tarih boyunca birçok ilke imza atan ve bilimsel açıdan önemli bir yer edinen Uluğ Bey Rasathanesi, haftanın her günü 08:00 ve 20:00 saatleri arası ziyaretçilerine kapılarını aralamaktadır. 

Uluğ Bey Rasathanesi ziyaret saatleri

Uluğ Bey Rasathanesi ziyaret saatleri

Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0