Kediler yıkanır mı? Kediler nasıl yıkanır? Kedileri yıkamak zararlı mı?

Kendilerini temizleme konusunda oldukça hassas olan kedilerin temizliği konusunda bazı endişeleriniz olabilir. Özellikle "Kediler yıkanmalı mı, yıkanmamalı mı?" konusunda nasıl bir yol izleyeceğinizi bilmiyorsanız bu haber tam size göre! Peki kediler yıkanır mı? Kediler nasıl yıkanır? İşte tüm detayları sizler için açıkladık...

Can yoldaşımız ve evlerimizin neşe kaynağı olan kediler, tatlı görünümleri ve arkadaş canlısı tavırlarıyla bir süre sonra adeta ailemizden biri haline geliyor. Bizlere mutluluk veren kedilerle ilgili her detayı sıklıkla araştırıyor ve onlara huzurlu hissettirmek için her ihtiyaçlarını karşılamaya özen gösteriyoruz. Gün içerisinde dakikalarca kendilerini yalayarak titiz bir şekilde temizleyen kediler konusunda en merak edilen soruların başında ise "Kediler yıkanır mı?" geliyor. Suyu sevmemeleriyle bilinen kedileri yıkama konusunda herkes farklı fikirlere sahip. Eğer siz de bu konuda kararsız kaldıysanız gelin aklınızdaki soru işaretlerini tek tek yanıtlayalım. 

Kedi maltı nedir? Kedi maltı ne işe yarar? Kedi maltı ne kadar verilmeli?İLİŞKİLİ HABERKedi maltı nedir? Kedi maltı ne işe yarar? Kedi maltı ne kadar verilmeli?

KEDİLER YIKANIR MI? YAVRU KEDİLER YIKANIR MI?

Şöyle bir düşünürseniz etrafınızda kötü kokan bir kediye denk gelme ihtimaliniz oldukça düşüktür. Çünkü kediler kendi kendilerini temizleyebilecek özellikte antiseptik bir dile sahiptir. Bundan dolayı çok kirli olan bir kedi dahi kısa bir süre içerisinde kendisini yalayarak tertemiz yapabilir. 

Kediler nasıl temizlenir

Kediler nasıl temizlenir

Ancak "Ben kedimi yıkamak istiyorum" derseniz de 'zorunlu ihtiyaçlar' dışında bunu yapmamanızı tavsiye ederiz. Unutmayın ki kediler suyu sevmez ve suyun altına girdiği anda ciddi bir stres yaşar. Bu stres anı kedinizin tüy dökmesine ve size karşı güvensiz hissetmesine neden olabilir.

Kedi yıkama

Kedi yıkama

Ancak kedinizin üzerine kömür, yağ ya da tüylerine yapışacak ve sağlığını olumsuz yönde etkileyecek şeyler döküldüyse mutlaka yıkamaya özen göstermelisiniz. Öte yandan kediniz mantar ve egzama gibi hastalıklara yakalandıysa veterinerin önerdiği özel bir ilaç yardımıyla kedinizi yıkayabilirsiniz. 

Kediler yıkanır mı

Kediler yıkanır mı

UFAK BİR NOT: Kedinizi yıkamayı düşünüyorsanız mutlaka birkaç gün öncesinde tırnaklarının bakımını yapmayı ihmal etmeyin. Kedilere özel tırnak makasıyla yapabiliyorsanız etlerine değdirmeden tırnaklarını siz kesebilir ya da veterinerden bu konuda yardım alabilirsiniz. (Kedinizin canını acıtmamaya özen göstererek bu konuda kararı siz doğru bir şekilde verebilirsiniz) Çünkü kediyi suya soktuğunuz anda zapt etmek kolay olmayabilir ve sizi derin izler bırakabilecek şekilde tırmalayabilir. 

Yavru kediler konusunda ise mecbur kalmadıkça kedinizi yıkamayın. Gelişimini yeni yeni tamamlamaya çalışan yavru kedilerin yıkanması iyi bir şekilde kurutulmazsa hastalanmasına yol açabilir. 

Yavru kediler

Yavru kediler

KEDİLER NASIL YIKANIR? KEDİ ŞAMPUANI YOKSA NEYLE YIKANIR?

Eğer kedinizi yıkamaya karar verdiyseniz ilk olarak kedinizin tüylerini güzelce kendisine özel tarağıyla taramakla işe başlayın. Böylece tüylerinde oluşan karışıklıklardan kurtularak yıkama sürecini daha kolay halledebilirsiniz. Ardından kedilerin sudan kaçma ihtimalini göz önünde bulundurarak banyoda herhangi kesici veya zarar verebilecek eşyaları ortadan kaldırın. 

Kediler nasıl yıkanır

Kediler nasıl yıkanır

Sonrasında mümkünse küvetiniz varsa içerisinde 5 cm derinliğinde ılık su doldurun. Suyun çok soğuk ya da sıcak olmaması burada çok önemli. Sürekli akan suyu gören kediler panik olabileceği için duş başlığını direkt tutmak çok yanlış olacaktır. Suyu da hazırladıktan sonra kedinizin sevdiği bir oyuncağını da küvetin içerisine yerleştirin. Kedinizin kucağınıza alıp banyoya getirdiğiniz andan itibaren ona karşı şevkatli ve sevgi dolu davranmayı sakın unutmayın. Ses tonunuzu incelterek ona olan sevginizi dile getirecek cümleler sarf edin ve onun sakinleşmesine yardımcı olun. 

Kedileri yıkama yöntemleri

Kedileri yıkama yöntemleri

Ardından suyu nazikçe elinizle ya da çiçek sulama kabıyla dökün ve yeterli miktarda kedi şampuanıyla kedinizi yıkamaya başlayın. Eğer evde kedi şampuanınız yoksa farklı şampuan ya da sabun kullanmayın.

Kedi nasıl yıkanmalı

Kedi nasıl yıkanmalı

Mutlaka veterinere danışarak kedinize uygun piyasada yer alan kedi şampuanlarından edinin. Yıkama işleminde kedinin burnuna ya da kulaklarına su kaçmasına izin vermeyin. 

Kedilere banyo yaptırma

Kedilere banyo yaptırma

Kedinin temizlediğinden emin olduktan sonra onu büyük bir havluyla sarın ve ılık bir odada güzelce kurulayın. Daha sonra saç kurutma makinesinin 'çok fazla ısı vermeyen' derecesini ayarlayarak uzaktan tutarak hafif hafif kurutabilirsiniz. Kedinizin tamamen kuruması burada çok önemli!

Kedi

Kedi

Kurban kesmek farz mı, vacip mi ya da sünnet mi? Kurban kesmenin hükmü nedir?

İLİŞKİLİ HABER

Kurban kesmek farz mı, vacip mi ya da sünnet mi? Kurban kesmenin hükmü nedir?
Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 1

zafer gülten 1 yıl önce

dendiği gibi ancak çok önemli zaruret halinde kedi için özel üretilmiş şampuan yada veterinerin yazdığı ilaç formülüyle yıkama yapılabilir,bu arada kulağına su kaçmaması için çok titiz ve itinalı olmak gerek.