Kırklareli nerede? Kırklareli'nde nerelere gidilir? Kırklareli'nde gezilecek yerler

Türkiye'nin Batı kesiminde Karadeniz'deki son kıyısı olan Kırklareli, hem Balkan kültürü hem de Türk kültürünün harmanlandığı bir kültür merkezi niteliğinde. Doğu ve batının muhteşem uyumuna tanıklık edebileceğiniz bu kente özellikle bu aylarda hoş bir gezi gerçekleştirebilirsiniz. Peki Kırklareli nerede? Kırklareli'nde nerelere gidilir? Kırklareli'nde gezilecek yerler nerelerdir? İşte detaylar...

Sarı, turuncu ve kızılın muazzam bir şekilde harmanlandığı sonbahar mevsimi, hem ılık ılık esen rüzgarı hem de güneşin yakmayan sıcaklığıyla seyahat severlerin en sevdiği aylara ev sahipliği yapıyor. Bol bol yürüyüş yapabileceğimiz ya da bisiklete binebileceğimiz bu güzel aylarda Türkiye'nin güzide yerlerine doğru birkaç günlüğüne yolculuğa çıkabiliriz. Yüzyıllardır birçok medeniyetin izlerine ev sahipliği yapan ülkemizde hem doğal güzellikleri hem de tarihi dokusuyla göz kamaştıran bir kenti gezip görmek isterseniz size harika bir tavsiyemiz var! Gelin coğrafi konumuyla yıllar boyu yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapan Kırklareli'ni yakından tanıyalım. 

İstanbulİLİŞKİLİ HABERİstanbul'da kamp yapılacak en güzel yerler nerelerdir? İstanbul'da kamp nerede yapılır?

KIRKLARELİ NEREDE?

Doğu ve batının buluşma noktası olarak karşımıza çıkan Kırklareli, Marmara Bölgesi'nin en batısında yer almaktadır. Güneyinde Tekirdağ, batısında Edirne, doğusunda Karadeniz ve kuzeyinde Bulgaristan'la komşu olan şehir, Bizans döneminde "Kırk Kilise" anlamına gelen "Saranta Ekklesies" olarak bilinmektedir. Buradaki Kırk Kilise kavramı 40 adet kiliseyi değil 'Kırk Azizler Kilisesi'ni simgelemektedir. 

KIRKLARELİ'NDE NEREYE GİDİLİR? KIRKLARELİ'NDE GEZİLECEK YERLER

Dört bir yanı doğal ve kültürel zenginliklerle çevrili olan Kırklareli'nde gezip görebileceğiniz birçok tarihi höyükler, dolmenler, camiler, çeşmeler, hamamlar, antik tiyatrolar, anıtlar ve plajlar yer alıyor. İşte Kırklareli'ne gittiğiniz zaman mutlaka görmeniz gereken yerler şu şekilde:

  • Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü
  • İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı
  • Dupnisa Mağarası
  • Vize Küçük Ayasofya Kilisesi
  • Kıyıköy

SOKULLU MEHMET PAŞA KÖPRÜSÜ

1569 ve 1570 yılları arasında Sokullu Mehmet Paşa tarafından Mimar Sinan'a özel olarak yaptırılan Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü, Lüleburgaz Deresi üzerinde yer almaktadır. Kervan ve posta yolları üzerindeki suları aşmak için yaptırılan köprü, 84 metre uzunluğa ve 6 metre genişliğe sahiptir.

Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü

Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü

Dört sivri kemerin göze çarptığı bu kusursuz eserin Lüleburgaz tarafında kalan kısmındaki piramit görünümü hala daha orijinalliğini korumaktadır. Ancak köprünün diğer yüzü tamirat sırasında koni biçiminde restore edilmiştir.

Sokullu Mehmet Paşa Köprüsünden kareler

Sokullu Mehmet Paşa Köprüsünden kareler

İĞNEADA LONGOZ ORMANLARI MİLLİ PARKI 

Denizi, ormanları, sahili, köklü tarihiyle adeta Trakya'nın gizli cevheri olan İğneada Longoz Ormanları Parkı, mavi ve yeşilin harmanlandığı doğasıyla ziyaretçilerine adeta görsel bir şölen sunuyor. İçerisinde 5 göl, 544 çeşit bitki, 46 tür canlı, 25 cins sürüngen, 50 tür memeli, 30 çeşit tatlı su balığı, 20 tür deniz balığı ve 219 çeşit kuş barındıran longoz ormanları Kırklareli merkezine yaklaşık 100 kilometre uzaklıkta yer alıyor. 

İğneada Longoz Ormanları Parkı

İğneada Longoz Ormanları Parkı

Zengin ekosistemiyle daha önce hiç görmediğiniz bitki türleriyle karşılaşabileceğiniz bu yer, özellikle kuş gözlemciliği ve fotoğrafçılıkla ilgilenenler için biçilmiş kaftan niteliğinde.

İğneada Longoz Ormanları Parkından kareler

İğneada Longoz Ormanları Parkından kareler

Sevdiklerinizle doğayla iç içe huzur dolu vakitler geçirmek ve dinlenmenin tadına varmak isterseniz mutlaka buraya gelmelisiniz. Dilerseniz burada kamp yapabilir ya da kano ile keyifli bir gezintiye de çıkabilirsiniz. 

İğneada Longoz Ormanları Parkından kareler

İğneada Longoz Ormanları Parkından kareler

DUPNİSA MAĞARASI

2003 yılında turizme açılan ve Türkiye'de turizme açılan ilk mağara olma özelliğini taşıyan Dupnisa Mağarası, Kırklareli ilinin Demirköy ilçesinin Sarpdere Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Toplam uzunluğu 3150 metre olan mağara, ikinci jeolojik zamanda mermerler içerisinde birbirine bağlı iki katlı ve üç farklı girişe sahip olan bir yeraltı sistemini gözler önüne seriyor. 

Dupnisa Mağarası

Dupnisa Mağarası

Neredeyse dört milyon yıldan beri oluşum ve gelişimini sürdüren büyük bir yer altı sistemi olan Dupnisa Mağarasının üst katını Kuru ve Kız Mağaraları meydana getirmektedir. 

Dupnisa Mağarasından kareler

Dupnisa Mağarasından kareler

VİZE KÜÇÜK AYASOFYA KİLİSESİ

Kırklareli'nin Vize ilçesinin Kale Mahallesi'nde yer alan Vize Küçük Ayasofya Kilisesi, 6. yüzyılda Jüstinyen Döneminde kilise olarak inşa edilmiştir. Uzun bir süre kilise olarak hizmet veren yapı, 15'inci yüzyılın ikinci yarısında cami olarak kullanılmaya başlanmış ve Gazi Süleyman Paşa Camii'si olarak anılmıştır. Kareye yakın dikdörtgen bir planda inşa edilen yapı, kubbeyi tutan 1.30 - 1.40 santimetre çapında ayaklar ve bunların yanında yer alan sütunlarla üç kısım olarak ayrılmıştır. 

Vize Küçük Ayasofya Kilisesi

Vize Küçük Ayasofya Kilisesi

KIYIKÖY

Kırklareli'nin Vize ilçesine bağlı olan Kıyıköy, yemyeşil ormanları ve turkuaz rengi sularıyla görenlere huzurun kapılarını aralıyor. Çevresi doğal sit alanı olarak korunan bu küçük belde özellikle balıkçılık, doğa fotoğrafçılığı, kuş gözlemciliği ve kamp yapmak isteyenler için harika bir seçim olabilir. Eğer İstanbul gibi kalabalık şehirlerden uzaklaşmak ve dinlenebileceğiniz bir tatil planı oluşturmak istiyorsanız mutlaka Kıyıköy'e şans vermelisiniz. 

Kıyıköy

Kıyıköy

Eğer buraya gelmeyi düşünürseniz mutlaka Aya Nikola Manastırı ve Kıyıköy Kalesini ziyaret etmelisiniz. Ayrıca Cehennem Şelaleri ve Çamlıköy Tabiat Parkı'na da 30 dakika uzaklıkta yer alan Kıyıköy, belki de son zamanlarda aradığınız huzurun anahtarı olabilir. 

Kıyıköyden kareler

Kıyıköyden kareler

KIRKLARELİ'NE NASIL GİDİLİR?

Eğer İstanbul'dan Kırklareli'ne gitmeyi düşünüyorsanız ortalama 213,3 kilometrelik bir yolu aşmanız gerekiyor. Otobüs yolculuğu yapmak isterseniz yaklaşık 200,00 TL'ye satın alabileceğiniz otobüs biletiyle 3 saat 33 dakika içerisinde yolculuğunuzu tamamlayabilirsiniz. 

KEYİFLİ VAKİTLER GEÇİRMENİZ DİLEĞİYLE!

Halloween nedir ve Cadılar bayramı nereden geliyor? Cadılar bayramını kutlamak günah mı?

İLİŞKİLİ HABER

Halloween nedir ve Cadılar bayramı nereden geliyor? Cadılar bayramını kutlamak günah mı?
Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0