Domuz damı yöntemi nedir? Domuz damı yöntemi ne işe yarar, nasıl uygulanır?

Adıyaman'da madencilerin enkazın 8 metre derinliğine inerek ulaştığı 17 yaşındaki Gülsüm Yeşilkaya, enkazdan 90 saat sonra "domuz damı" yöntemiyle kurtarıldı. Umut verici kurtuluşun ardından maden ocaklarını andıran bir görüntüye sahip olan "domuz damı" yöntemi arama motorlarında en çok araştırılan konu oldu. Domuz damı yöntemi hakkında tüm detayları sizler için tek tek açıkladık.

"Asrın felaketi" olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler 10 ilde büyük yıkımlara neden oldu. Enkaz altında kalan vatandaşların kurtarılması için canla başla mücadele eden arama-kurtarma ekipleri Adıyaman'da 17 yaşındaki bir genç kızı 90 saat sonra 'domuz damı' yöntemiyle kurtarmayı başardı. Maden ocaklarını andıran bir görüntüye sahip olan "domuz damı" yöntemini devreye sokan ekiplerin verdiği zorlu mücadele başarıyla sonuçlanırken 'domuzdamı' yöntemi merak konusu haline geldi. Peki domuz damı nedir, ne demek? Domuz damı yöntemi nasıl, hangi durumda uygulanır? İşte detaylar...

Uzmanlar uyardı: Deprem çantasında mutlaka olması gereken 3 şey...İLİŞKİLİ HABERUzmanlar uyardı: Deprem çantasında mutlaka olması gereken 3 şey...

GÜLSÜM YEŞİLKAYA 90 SAAT SONRA ENKAZDAN ÇIKARILDI!

Adıyaman'da 7 katlı Bereket Apartmanı enkazında kalan 17 yaşındaki Gülsüm Yeşilkaya, yoğun bir çaba sonucunda kurtarıldı. Gülsüm'ün sesini sabah 9.00 sularında duyan ekipler, 13 saatin sonunda Gülsüm'e ulaşmayı başardı ve depremin 90'ıncı saatinde Gülsüm herkese umut ışığı oldu. 7 katlı binanın alt katlarında bulunan Gülsüm için maden ocaklarını andıran bir görüntüye sahip olan "domuz damı" yöntemini kullanan ekiplerin enkazın 8 metre derinliğindeki genç kızla konuşmaları hafızalara kazındı. 

Gülsüm Yeşilkaya enkazdan 90 saat sonra kurtarıldı

Gülsüm Yeşilkaya enkazdan 90 saat sonra kurtarıldı

DOMUZ DAMI NEDİR? DOMUZ DAMI YÖNTEMİ NEDİR, NASIL UYGULANIR?

Maden kuyularında ve çökme tehlikesi olan yerlerde her yanı direklerle örülen boşluk olarak tanımlanan "domuz damı" yöntemi madencilikte kullanılan bir terimdir. Yer altı madenciliğinde tavan göçmelerini engellemek için kullanılan yöntem deprem enkazında da kullanılabilir.

Domuz damı yöntemi

Domuz damı yöntemi

"Travers parçaları, özel hazırlanmış domuzdamı direkleri veya bunların arasında profil demirleri de kullanılarak diktörgen veya kare prizma şeklinde tavanı tutan ve ayak arkasından tavanın muntazam kırılmasını sağlayan özel tahkimat birimi" şeklinde açıklanan domuz damı yönteminde uygun boyutlarda kesilen ahşap malzeme tavan kısmına sıkıştırılarak enkazın göçmesi engellenerek yaşam koridoru oluşturulmaktadır. Madenciler bu şekilde binaların derinliklerine oluşturdukları galerilerden ilerleyebilmektedir.

Domuz damı yöntemi özellikleri

Domuz damı yöntemi özellikleri

DEPREMDE HAYAT KURTARAN DAVRANIŞLAR

Depremde hayat kurtaran davranışlar

Depremde hayat kurtaran davranışlar

Dizanteri bulaşıcı mıdır? Deprem bölgesinde salgın alarmı!

İLİŞKİLİ HABER

Dizanteri bulaşıcı mıdır? Deprem bölgesinde salgın alarmı!

ETİKETLER

Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0