Bilim dünyasını tepetaklak eden yeni keşif: Dünya 4 değil 5 katmandan oluşuyor!

Yıkıcı depremlerin ardından sismik dalgaların yansımalarını ölçerek bir çalışma başlatan Avustralya Ulusal Üniversitesi'nden yerbilimciler, Dünya'nın 4 değil 5 farklı katmandan oluştuğuna dair yeni bilgilere ulaştı. Dünya'nın en içte bir çekirdeği daha olduğunu iddia eden araştırmacılar, sözü edilen çekirdeğin yaklaşık 650 km yarıçaplı metalik bir toptan oluştuğunu ifade etti.

Avustralya Ulusal Üniversitesi'nden (ANU) bir araştırma ekibi yayımladığı yeni çalışmada depremler sonrası yaşanan sismik dalgaların yansımalarını ölçerek yeryüzünün merkezinde yeni bir katman ya da "iç çekirdek" olabileceği bulgusuna ulaştıklarını açıkladı. Sismik dalgaların Dünya'nın çekirdeğine nasıl nüfuz ettiğini ve dünyanın içinden nasıl geçtiğini analiz eden yerbilimciler, gezegenin bugüne dek bilinmeyen derinliklerine ışık tuttu. Tüm detaylar haberin devamında...

TürkiyeİLİŞKİLİ HABERTürkiye'de deprem bölgeleri nerelerdir? Fay hattı sorgulama nasıl yapılır?

Dünya'nın çapı boyunca beş kez yankılanan dalgaları ilk kez gözlemlediklerini ifade eden sismologlara göre bu beş yankılanma sanıldığının aksine dünyanın 4 değil 5 farklı katmandan oluştuğuna işaret ediyor.

Dünyanın katmanları

Dünyanın katmanları

 Makalenin ortak yazarı olan ANU Yer Bilimleri Araştırma Okulu'ndan Sismolog Dr. Thanh-Son Pham yaptığı basın açıklamasında "Bu çalışmada, ilk kez, güçlü depremlerden kaynaklanan sismik dalgaların dünyanın bir tarafından diğerine sekme gibi beş kata kadar gidip geldiğine dair gözlemleri rapor ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Sismik dalgalar

Sismik dalgalar

Nature Communications isimli dergide yayımlanan araştırma sonucuna göre; Dünya'nın 1600 kilometre derinliğinde 644 kilometre çapında bir metalik çekirdek bulunduğu ve bu çekirdeğin demir-nikel karışımı bir yapıdan oluştuğu iddia ediliyor. Çalışmaya göre dünyanın derinliklerinde su katmanı, yer kabuğu (Litosfer), magma katmanı (Pirosfer) ve çekirdek katmanının (Barisfer) yanı sıra katı ve metalden gizli bir iç çekirdek daha bulunduğu ifade edildi.

Dünyanın iç çekirdeği

Dünyanın iç çekirdeği

Bu katmanın bugüne dek keşfedilememe sebebini de açıklayan Sismolog Dr. Thanh-Son Pham, iç çekirdeğin bir üst katmanla çok benzer olmasından kaynaklandığını söyledi. "Yoğun nüfuslu sismograf ağları tarafından kaydedilen sinyalleri güçlendirmek için bir teknik geliştirerek, ilk kez Dünya'nın çapı boyunca beş defaya kadar ileri geri sıçrayan sismik dalgaları gözlemledik. Önceki çalışmalarda sadece tek bir antipodal sıçrama belgelenmişti" diyen Pham, "Bu bulgular heyecan verici çünkü Dünya'nın iç çekirdeğini ve en merkezi bölgesini araştırmak için yeni bir yol sunuyorlar" şeklinde konuştu.

Dünyanın gizli iç çekirdeği

Dünyanın gizli iç çekirdeği

Makalenin ortak yazarı Hrvoje Tkalcic ise Dünya'nın iç kısımlarına yönelik yapılan araştırmaların gezegenin geçmişi hakkında da önemli bilgiler verebileceğini ifade etti.

Avustralyalı bilim insanlarından yeni çalışma

Avustralyalı bilim insanlarından yeni çalışma

Taçsız Prenses Yağmur karakterinin kıyafetlerinin markası ve fiyatları

İLİŞKİLİ HABER

Taçsız Prenses Yağmur karakterinin kıyafetlerinin markası ve fiyatları
Kredi Kartı kullananlar için yeni dönem! Kredi kartı aidat iadesi nasıl alınır?

İLİŞKİLİ HABER

Kredi Kartı kullananlar için yeni dönem! Kredi kartı aidat iadesi nasıl alınır?
Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0