İbn-i Sina kimdir, neler yapmıştır? İbni-i Sina'nın kısaca hayatı

Tıbbın babası olarak bilinen ve birçok yararlı reçeteleriyle günümüze kadar adını taşıyan İbn-i Sina, arama motorlarında aratılmaya başlandı. İbn-i Sina'nın kim olduğu ve neler yaptığı merak edilmeye başlandı. Sizde İbn-i Sina'nın kim olduğunu neler yaptığını ve kısaca hayatını merak ediyorsanız haberin detaylarında bütün bilgiler yer alıyor...

Dünya tıp tarihinin en önemli isimlerinden biri olan İbn-i Sina, 11. yüzyılda yaşamış en önemli bilim insanıdır. Günümüzde de hastalık hakkında yazdığı reçeteler, tıp dünyasına ışık tutan bilgileri kullanılmaya devam etmektedir. Batılıların dilinde Avicenna olarak anılan ve İslam Çağının en önemli doktorlarından biri olan İbn-i Sina'nın hayatına neler yaptığına gelin kısaca göz atalım. İşte İbn-i Sina'nın kısaca hayatı.

İbni sina

İbni sina

İBN-İ SİNA KİMDİR?

Tıp adamı, astronom, yazar ve filozof olarak anılan İbn Sînâ, Buhara yakınlarındaki Efşene köyünde (Özbekistan) 980 civarında dünyaya gelmiş ve 1037 yılında Hemedan şehrinde (İran) vefat etmiştir. Tıp ve felsefe alanına ağırlık verdiği değişik alanlarda 200 kitap yazmıştır. Ailesinin de  geometri, felsefe ve Hint matematiği gibi mevzularla ilgilendiğinden dolayı böyle bir ortamda yetişmeye başlayan İbn Sina, ilk önce 10 yaşında Kur'an'ı ezberledi ve ardından edebiyat, dil, fıkıh ve akaid eğitimleri aldı.

İbni Sina kimdir

İbni Sina kimdir

İlerleyen zamanlar da önemli işlere imza atan İbn Sina, tıp alanında yedi yüzyıl boyunca temel kaynak eser olarak süregelen "El-Kanun fi't-Tıb" (Tıbbın Kanunu) adlı kitabı ile ünlenmiş ve bu kitap, değişik Avrupa üniversitelerinde 17. yüzyıl ortalarına kadar tıp biliminde temel eser olarak okutulmuştur.

İbni Sina

İbni Sina

İBN-İ SİNA'NIN ESERLERİ

El-Kanun fi't-Tıb, (ö.s), 1593, "Tıpta Kanun"
 
Kitabü'l-Necat, (ö.s), 1593, "Kurtuluş Kitabı"
 
Risale fi-İlmi'l-Ahlak, (ö.s), 1880, "Ahlak Konusunda Kitapçık"
 
İşarat ve'l-Tembihat, (ö.s), 1892
 
Kitabü'ş-Şifâ, (ö.s), 1927, "İyileşme Kitabı"
Betül Fırat Yasemin.com - Editör
Yasemin - Betül Fırat

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca fotoğrafçılık ve sosyal medya alanlarında görev aldıktan sonra internet haberciliğine başladı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com sitesinde Editör olarak görev devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0