28 Ekim Dünya Animasyon Günü nasıl ortaya çıktı? İlk Animasyon nasıl yapıldı?

Her sene Ekim ayının 28. günü Dünya Animasyon günü olarak kutlanıyor. Animasyon severlerin heyecanla beklediği Dünya Animasyon Günü nasıl ortaya çıktı? Günümüzde çok yaygın olan animasyon filmlerinin ilk örnekleri nasıldı? İlk animasyon nasıl yapıldı?

28 Ekim Dünya Animasyon günü, Uluslararası Animasyon Filmleri Derneği (Association Internationale du Film d'Animation) tarafından oluşturulmuş bir kutlama günü. İlk kez 2002 yılında oluşturulan Animasyon gününde, aslında 1892'de Charles-Emile Reynaud'un bir çeşit optik olan Praxinoscope ve Zoetrope'u bir tür projeksiyonla birleştirerek Paris'te ilk kez sinema gösterisi yapması kutlanır. 28 Ekim 1892'de Charles-Emile Reynaud, Fransa'nın Paris kentindeki Grevin Müzesi'nde ilk kez sinema salonu kurmuş ve burada 1900 yılına kadar kendi geliştirdiği yöntemle insanlara animasyon filmleri göstermiştir. Bu yüzden 28 Ekim günü her sene, Dünya Animasyon Günü olarak, animasyon sanatının arkasındaki sanatçıları, bilim adamlarını ve teknisyenleri tanımak ve kutlamak için kutlanmaktadır.

Charles Emile Reynaud

Charles Emile Reynaud

2024 yılında vizyona hangi filmler girecek? 2024 yılının heyecanla beklenen filmleriİLİŞKİLİ HABER2024 yılında vizyona hangi filmler girecek? 2024 yılının heyecanla beklenen filmleri

ANİMASYONUN ÖNCÜLLERİ NELERDİ? İLK ANİMASYON NEYDİ?

Aslında animasyonun tarihi 1892'den de geriye gidiyor. Daha önceleri, basit bir göz illüzyonu kullanarak nesneye hareket kazandırılan "taumatrop" diye bir oyuncakla yapılan illüzyon, bir kağıdın iki yüzüne faklı iki resim çizerek onu hızla çevirmek suretiyle yapılıyordu.

taumatrop

taumatrop

Norman McLaren tarafından "hareket eden çizimlerin değil, çizilenlerin hareketinin sanatı" şeklinde tanımlanan animasyonda, karelerin üzerinde ne olduğundan ziyade her iki kare arasında ne olduğu çok daha önemlidir. Bu anlamda animasyon, kareler arasında yer alan, görünmeyen aralıklar oluşturma sanatıdır.

Animasyon aslında sinemanın başlangıcından itibaren sinemaya eşlik etmiştir. 1907 yılında Stuart Blackstone ilk kez "stop motion" tekniğini, yani duraklı çekim yöntemini kullanarak "Humorous Phases of Funny Faces" adlı animasyon filmini yapmıştır. Sonrasında bu teknikle birkaç animasyon daha çekilmiş.

Humorous Phases of Funny Faces

Humorous Phases of Funny Faces

İLK ANİMASYON NASIL YAPILDI?

Stop motion yöntemiyle, çekim sırasında kamera durdurulmakta, filme alınan nesne eklenmekte ya da uzaklaştırılmakta ve daha sonra çekim devam ettirilmektedir. Tek tek kareleme yöntemiyle oluşturulan fotoğraflar hızlıca art arda gösterilmek suretiyle nesneye hareket kazandırılır.

stop motion tekniği

stop motion tekniği

1907'den itibaren stop motion tekniğiyle animasyonlar yapılsa da aslında animasyonun dönüm noktası 1914 yılı. Earl Hurd 1914'te cell/selüloz animasyonunu kullanmaya başlamış. Bu animasyon tekniğinde kareler tek tek çizilerek çizgi testinden geçirilir. Daha sonra ara kareler çizilerek temize geçirilir.

cell/selüloz animasyon

cell/selüloz animasyon

Animasyonun başlamasından 10 yıl kadar kısa bir süre sonra, 1928-38 yılları arasında çizgi film sinema eğlence aracı olarak olağanüstü bir gelişim gösterdi. Animasyon sinemaya taşınarak sesli filmlere dönüştürüldü. İlk sesli animasyon filmi Steamboat Willie, Micky Mause, Donald Duck, Silly Symphonies bunların en başarı örneklerinden sayılabilir.

micky mause

micky mause

Steamboat Willie

Steamboat Willie

donald duck

donald duck

MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0