Yenilenmiş telefon alınır mı? Yenilenmiş telefonun avantajları ve dezavantajları

Yeni teknolojiye uygun fiyata sahip olmak adına son dönemde çok popüler olan yenilenmiş telefon, güvenilir midir? Yenilenmiş telefonun avantajları ve dezavantajları nelerdir? Yenilenmiş telefon alınır mı?

HABERE AİT GALERİ İÇİN TIKLAYIN GÖR

Popülerliği son dönemde artan yenilenmiş telefon, en yeni teknolojiye uygun fiyatlarla erişmenin bir yolu olarak görülüyor. Özellikle teknoloji severlerin ilgilisi olduğu yenilenmiş telefon, eski telefonunu değiştirmek isteyenlerin ya da telefonunun modelini yükseltmek isteyenlerin başvurduğu bir yöntem. Ayrıca çoğunlukla bütçe dostu olarak bilinse de yenilenmiş telefonun güvenilir olup olmadığı kafa karışıklığına sebep oluyor. Satış ya da nakliye hatası gibi çeşitli sebeplerle sıfır ambalajından çıkarılmış ve tüm materyalleri incelenerek yeniden düzenlenmiş telefon anlamına gelen yenilenmiş telefonun, ikinci el kapsamının dışında ayrı bir kategoride değerlendirilmesinin sebebi, baştan ayağa tüm yenilik ve değişikliklerin yapılmış olmasıdır. Yani, yenilenmiş telefon, yazılımsal ve donanımsal, dahası, dış görünüşüne dair değişikliklerin yapılması ve cihazın bütün materyallerinin ve işletim sistemlerinin elden geçirilmesiyle, ikinci elden farklı olarak "yenilenmiş" kategorisinde değerlendirilir.

yenilenmiş telefon

yenilenmiş telefon

Petek neden ısınmaz? Temizlenen petek neden ısıtmaz? Kombi çalışıyor petekler ısınmıyorsa...İLİŞKİLİ HABERPetek neden ısınmaz? Temizlenen petek neden ısıtmaz? Kombi çalışıyor petekler ısınmıyorsa...

YENİLENMİŞ TELEFON GÜVENİLİR MİDİR?

Yenileme işlemine tabi tutulan telefonların tüm işletim sistemleri yenilendiğinden içerisinde geçmişe ait bir veri bulunmaz. Detaylı bir temizlik işleminden sonra tıpkı sıfır telefonlarda olduğu gibi ambalajlanan ve bu şekilde satışa çıkarılan yenilenmiş telefonlara, genellikle 12 ay garanti verilir. Bu yüzden üretici, piyasaya sunduğu telefona garanti vermesi suretiyle aslında onun güvenilir ve kullanmaya elverişli olduğu ifade etmiş olur. Tabi, yenilenmiş telefonu nereden temin ettiğiniz çok önemlidir. Yurt dışında epey yaygın olan uygulama, Türkiye'de son yıllarda sadece devlet kontrolü ile piyasaya sürülmektedir. Yenilenmiş telefon alınır mı? sorusuna verilebilecek en iyi cevap kimden aldığınıza bağlı olduğudur. Bu bağlamda güvenilir şirketlerden alındığı takdirde, güvenilir bir uygulama olduğu söylenebilir.

yenilenmiş telefon

yenilenmiş telefon

YENİLENMİŞ TELEFONUN AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI NEDİR?

  • Yenilenmiş telefon, neticede ürünün performansına göre çalışır. Az kullanılmış telefonlar yenilenip piyasaya sürülebildiği gibi uzun süredir kullanılmış telefonlar ya da hiç kullanılmamış telefonlar da yenilenmiş telefona dönüştürülebilir. Bu değerlendirmeyi yapmak kişinin, bir telefondan ne beklediğine göre değişiklik gösterebilir. Ürünün çalışma performansına göre yıllar boyu da kullanabilirsiniz, kısa süre sonra işlevsiz hale de gelebilir.

  • Yenilenmiş telefon satışa çıkarılmadan önce Bluetooth, WIFI, kablosuz bağlantı, mikrofon ve hoparlör gibi tüm donanımları testten geçirilir ve en yüksek kalite olması sağlanır. Bu yüzden ek bir güncelleme gerektirmez.

  • En merak edilenlerden biri de veri güvenliği meselesi. Cihazını satmayı ya da yenilenmiş bir telefon almayı düşünenleri en çok kafasını kurcalayan konu belki de veri güvenliği. Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve yasalar sayesinde kişilerin bilgilerini izinsiz kullanmak yasak olduğundan alınan ve satılan yenilenmiş akıllı telefonların içinde eskiye dair bir veri kalmaması sağlanır. Telefonlar tamamen sıfırlanır ve detaylı bir temizlik sürecinden geçer. Tabi, daha önce de söylediğimiz gibi, yenilenmiş telefonu güvenilir ve resmi bir firmadan almış olmak, yasal haklarını savunabilmek açısından çok önemli.

  • Yenilenmiş telefon fiyatları, sıfır telefonlara göre daha hesaplıdır. Tabi, telefonun geçmişte ne kadar kullanıldığı, yenilemenin hangi oranda yapıldığı ücretlendirmeyi etkileyen unsurlardır. Bu yüzden yenilenmiş telefon fiyatları, aynı model ve marka telefonlarda dahi değişebilir. Her ürüne garanti verilse de sıfıra yakınlık derecesine göre farklı fiyatlandırmalar yapılır. Ancak genel olarak, sıfır telefonlara göre %50 ile %30 oranında bir indirim söz konusudur.

Yenileme sürecinde orijinallik durumu değişebilen yenilenmiş telefonlarda, üreticiden her parçayı orijinali ile değiştirmesi beklenir. Ancak her üretici bunu yapmaz. O yüzden yenilenmiş telefonların orijinalliği üretim sürecine bağlıdır. Yenilenmiş telefonu sıfırdan ayırt etmenin bazı yolları vardır. Örneğin iPhone, kullanıcı için, cihazın yenilenmiş mi yoksa sıfır mı olduğunun anlaşılması adına bazı ipuçları verir. Sıfır telefonlarda ambalajın arkasında seri numarası ve ön kısmında da model numarası olur. Kutusunun sıkıca kapatıldığı sıfır telefonlarda, kulaklı ve şarj aleti gibi aksesuarlar da tamamen yenidir. Yenilenmiş telefonlarda ise satıcı, bu aksesuarları değiştirebilir ya da aksesuarlar hafif hasarlı olabilirler. Genellikle yenilenmiş telefonlarda, aksesuarlarda büyük estetik hasarlar dışında değişim yapılmaz.

ETİKETLER

MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0