Cezaevlerindeki mahremiyet: "Pembe Oda" uygulaması nedir? Pembe Oda nasıl uygulanır?

Hükümlü ve Tutukluların Ödüllendirilmesi Hakkında Yönetmelik kapsamında uygulanan ve eşlerin mahrem hayatının korunmasını sağlayan Pembe Oda nedir? Hangi şartlarda elde edilir?

Hapishanelerde tutukluların günlük yaşamının kısmi şekilde de olsa sağlanması önem arz etmektedir. Bu bağlamda tutukluların eğitim öğretim hayatına dahil edilmesi, konferans, münazara, bilgi yarışması, tiyatro, konser, el işçilikleri, kütüphane gibi çeşitli haklar tanınmaktadır. Bunun yanı sıra evli olan tutukluların aile hayatlarının kısmen de olsa devam etmesi adına 2013 yılında yürürlüğe giren Pembe Oda görüşmeleri uygulanmaktadır. Ülkemizde 2013 yılından bu yana "Hükümlü ve Tutukluların Ödüllendirilmesi Hakkında Yönetmelik" kapsamında uygulanan Pembe Oda görüşmeleri, eş görüşmesi olarak da bilinir.

cezaevinde pembe oda uygulaması

cezaevinde pembe oda uygulaması

Cezaevinde Kur’an-ı Kerim’i ezberleyip hafız oldu!İLİŞKİLİ HABERCezaevinde Kur’an-ı Kerim’i ezberleyip hafız oldu!

PEMBE ODA NEDİR?

30 Mart 2013 tarihli "Hükümlü ve Tutukluların Ödüllendirilmesi Hakkında Yönetmelik"te yapılan değişiklikle Türk hukuk mevzuatına giren Pembe Oda uygulaması, evli olan tutukluların evlilik hayatlarının devamı için, iyi hal durumlarında ödül olarak, eşleriyle mahrem bir şekilde görüşebilmesine izin vermektedir. Tutuklu ve hükümlüler, cezaevinde iyi hal gösterdikleri durumlarında bu uygulamadan faydalanma hakkına sahip olabilmekte ve görüşmeler, güvenliği sağlanmış belli bir odada, herhangi bir cezaevi görevlisi olmaksızın yalnız bir şekilde gerçekleştirilmektedir. 3 saat ile 24 saat arasında olan Pembe Oda görüşmeleri, eşlerin cinsel yaşamının korunması ve evlilik hayatının devam etmesi için olumlu katkı yapmayı hedeflemektedir.

pembe oda

pembe oda

PEMBE ODA ŞARTLARI NELERDİR? NASIL BAŞVURULUR?

  • Ödüllendirme Yönetmeliği’nin 8. maddesine göre, eş görüşmesine katılabilmek için tutuklunun disiplin cezası almamış olması; eğer almışsa bu cezanın kaldırılmış olması gerekmektedir.

  • İnfaz Kanunu madde 51/3-a’ya göre uygulanan Pembe Oda görüşmelerinde eşlerin 3-24 saat arasında, ceza infaz kurumu personeli olmaksızın yalnız bir şekilde görüşmesine izin verilmektedir.

  • İnfaz Kanunu madde 116/1'e göre tutukluların eşleriyle cinsel birliktelik kurmasına izin verilmiştir.

  • Tutuklu, ceza infaz kurumuna dilekçe vererek Pembe Oda uygulamasına başvurabilir.

  • Başvuruda bulunan çiftler kimlik belgeleri ve evlilik cüzdanlarını da yanlarında bulundurmak zorundadır.

Dilan Polat-Engin Polat çifti birbirlerini ilk kez gördüler! Dava sürecinde ise...

İLİŞKİLİ HABER

Dilan Polat-Engin Polat çifti birbirlerini ilk kez gördüler! Dava sürecinde ise...
MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0