Çocukları hedef alan skandal dizi Sakla Beni'ye RTÜK'ten darbe! 'Taviz vermeyeceğiz'

Skandal çocuk sahneleriyle izleyicilerden çokça şikayet alan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının tepkisini çeken ve RTÜK'e incelenmesi için müracaatta bulunduğu "Sakla Beni" dizisine caydırıcı ceza kararı alındı. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, izleme raporları doğrultusunda dizide geçen diyalogların gayri ahlaki olarak izleyicilere aktarılması yasa ihlali olarak değerlendirildi.

Son dönemlerin en çok konuşulan yapımlarından biri haline gelen Star TV ekranlarının yeni dizisi "Sakla Beni", ilk bölümüyle sosyal medyada tepkilerin odak noktasına haline gelmişti. Toplumun yapı taşı olan 'aile' kavramını hedef alan yapımda iki çocuk arasında geçen 'skandal' diyaloglar başta ebeveynler olmak üzere toplumun her kesiminden seslerin yükselmesine neden oldu.

Sakla Beni

Sakla Beni

"Bu iki kişilik bir oyun, büyüklerin oynadığı bir oyun..." sözlerinin büyük yankı uyandırdığı dizi izleyenleri dehşete düşürürken Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, resmi sosyal medya hesabından konuya dair açıklamalarda bulundu.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş

"Söz konusu sahnelerin çocuğa yönelik ihmal ve istismar şüphesi uyandırabileceğini" vurgulayan Bakan Göktaş'ın açıklamalarının ardından Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) haftalık olağan toplantısında skandal yapımı değerlendirdi.

Sakla Beni dizisinden kareler

Sakla Beni dizisinden kareler

Dizilerdeki gayri ahlaki görüntülere ve şiddet sahneleri değerlendirilen görüşmelerde "Sakla Beni" dizisi Üst Kurul'un gündeminde ilk sırada yer aldı. Çocuk karakterlerin arasında geçen diyalogların gayri ahlaki olarak izleyicilere aktarılması yasa ihlali olarak değerlendiren RTÜK, yayıncı kuruluşa üst sınırdan idari para cezası yaptırımı uyguladı.

RTÜK

RTÜK

"YAYINCILIK İLKELERİNİ İHLAL EDEN DİZİLERE TAVİZ VERMEYECEĞİZ"

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, milli ve manevi değerlerimize aykırı, kadın ve çocuk istismarı içeren, şiddetin normalleştirildiği dizilere artık herkesin olduğu gibi Üst Kurulun da tahammülünün kalmadığını ifade ederek şöyle konuştu:

"Yayıncılık ilkelerini ihlal eden dizileri yayınlayanlara taviz vermeyeceğiz. Çünkü özellikle çocuk ve gençlerimizi olumsuz etkileyen içerikler tahammül sınırlarını çok aştı. Artık daha sıkı denetimler yapacağız. Üzülerek söylüyorum bilhassa dizi filmlerle alakalı ikili diyalog sürecini tercih etmeden yaptırım gücümüzü ön planda tutacağız. İyi niyetli ikazlarımızın karşılık bulmadığını maalesef gördük. İzleme ve değerlendirme dairemize talimatı verdim. Yanlış yapanın gözünün yaşına bakılmayacak. Yanlışta ısrar eden, şiddeti kanıksatıcı içerikler üreten, milli güvenliği tehdit eden yayınlara asla ve asla izin veremeyiz. Bundan sonra izleme raporlarımızı sıklıkla Üst Kurul gündemine taşımakta kararlıyız. Her beyanımda dediğim gibi kırmızı çizgilerimiz açık. Dizi filmlerle ilgili bundan sonra uyarı gereği duymadan yasadan kaynaklanan yaptırım gücümüzü çekinmeden kullanacağız. Dizilerdeki kadın ve çocuk istismarı görüntüleri çizgiyi çok ama çok aştı. Yepyeni bir döneme giriyoruz. Tüm yapımcılarımızın toplumsal hassasiyetlere ve RTÜK kurullarına uygun olarak daha dikkatli olmaları kendi hayırlarına olacaktır"

Ekin Koç'un yüzyıllık yorgunluğu sosyal medyada viral olmuştu! Yeni açıklaması güldürdü

İLİŞKİLİ HABER

Ekin Koç'un yüzyıllık yorgunluğu sosyal medyada viral olmuştu! Yeni açıklaması güldürdü

ETİKETLER

Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0