UNESCO onaylı Dünya Türk Kahvesi günü nasıl ortaya çıktı? Neden kutlanır ve önemi nedir?

UNESCO onaylı 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü, her sene, hem Türk milletine hem de tüm dünyaya Türk kahvesinin önemini hatırlatıyor. 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü nasıl ortaya çıktı? Önemi nedir? Türk kahvesi nasıl keşfedildi?

5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü sadece Türkiye'de değil, kahve kültürüne önem veren birçok ülkede kutlanmaktadır. Kahvenin pişirme yönteminin Türklere has olması dolayısıyla Türk kahvesi adını alsa da, kahve çekirdekleri aslında Türkiye'de yetişmez. Meşhur "Kahve Yemen'den" deyiminde olduğu gibi, kahve çekirdeklerinin anayurdu Yemen'dir. Yemen'de Khaldi isimli bir çobanın yerde kahve çekirdekleri bulmasıyla keşfedildikten sonra kültürel etkileşimlerle Türkiye topraklarına gelmiş ve Türklere has pişirme ve sunum teknikleriyle Türk kahvesi olarak şöhret bulmuştur.

5 aralık dünya türk kahvesi günü

5 aralık dünya türk kahvesi günü

DÜNYA TÜRK KAHVESİ GÜNÜ NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Türk kahvesi olarak belirlenen 5 Aralık günü, kahvenin kültürel bir miras olduğunu duyurmak için her sene kahve firmaları ve kahve hizmeti veren işletmeler tarafından kutlanıyor. 5 Aralık Dünya Kahve Gününün hikayesi ise UNESCO'dan geliyor. 2013 yılında UNESCO tarafından ilan edilen bu günde, dünyanın dört bir yanından birçok kahve severler tarafından özel etkinlik ve festivallerle kutlanıyor ve kahvenin önemi hatırlatılıyor.

5 aralık dünya türk kahvesi günü

5 aralık dünya türk kahvesi günü

Arkadaşlığın, dostluğun, hatrın ve paylaşmanın simgesi olan Türk kahvesi, hem Türklere hem de tüm dünyaya önemi ve değerini hatırlatmak üzere kutlanıyor. Türk mutfağının ayrılmaz bir parçası olan kahve, Osmanlı döneminden beri aktarılarak günümüze ulaşmış kültürel bir mirastır. Gerek Osmanlı'da gerekse günümüzde sosyal hayatın ayrılmaz bir parçası olan kahve, hoş sohbetlerin en güzel eşlikçisidir. Bu yüzden bu günde, geçmişe sahip çıkmanın ve böylece geleceğe uzanmanın önemi vurgulanır. Dünya Türk Kahvesi Günü sayesinde kahve seven tüm dünyadaki insanlara kahvenin Türk kültüründeki yeri üzerinden Türk kültürünün eşsiz özellikleri paylaşılır. Özellikle Balkan ülkeleri, Orta Doğu ülkeleri, Avrupa ülkeleri ve Kuzey Amerika'da kutlanan Dünya Türk Kahvesi Günü, 2022 yılında  New York'ta Times Meydanı'nda çeşitli etkinlerle kutlanmıştır.

Sodalı Türk kahvesi nasıl yapılır? En kolay bol köpüklü kahvenin püf noktaları

İLİŞKİLİ HABER

Sodalı Türk kahvesi nasıl yapılır? En kolay bol köpüklü kahvenin püf noktaları
Çocuklar Türk kahvesi içmeli mi? Kahve kaç yaş için uygundur?

İLİŞKİLİ HABER

Çocuklar Türk kahvesi içmeli mi? Kahve kaç yaş için uygundur?

ETİKETLER

MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0