Çocuklar Türk kahvesi içmeli mi? Kahve kaç yaş için uygundur?

Yıllardan beri söylenen "kahve çocuklar için zararlı" sözünü çoğunuz duymuştur. Peki bu söz ne kadar doğru biliyor musunuz? Yıllardır çocuklar için zararlı olduğu bilinen kahve çocukların içmesi için uygun mu? Siz de bu soruların cevabını merak ediyorsanız haberimize göz atabilirsiniz.

Ülkemizde oldukça fazla tüketilen kahve aynı zamanda kültürümüzde de önemli bir yere sahiptir. Özellikle kültürümüzün bir parçası olarak görülen Türk kahvesinin faydaları ise saymakla bitmiyor. Her ne kadar yanlış tüketildiğinde çeşitli sorunlara yol açabilse de kahve tüketimi sağlık açısından oldukça yararlıdır. Peki yetişkinlerin severek tükettiği kahveyi çocukların tüketmesinde bir sakınca var mıdır? Çocuklarda kahve tüketimi nasıl olmalıdır? İşte cevaplar...

Çocuklarda kahve tüketimi

Çocuklarda kahve tüketimi

Çocuklar kahve içebilir mi? Zararlı mı?İLİŞKİLİ HABERÇocuklar kahve içebilir mi? Zararlı mı?

ÇOCUKLAR TÜRK KAHVESİ İÇMELİ Mİ?

İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay'ın geçtiğimiz senelerde yaptığı şekersiz olmak kaydıyla çocukların istedikleri kadar Türk kahvesi içebilecekleri yönündeki açıklamalar tartışma konusu olmuştu. Prof. Karatay, "Çocuklar, Türk kahvesini şekersiz olmak şartıyla istedikleri kadar içebilir. Kahve çok güçlü bir antioksidandır. Şeker beyinde tahribat yapar, kahve onu düzeltir, cin gibi yapar" demişti. Çocuk Hastalıkları Uzmanı Sultan Doğan ise "Çocuklara kafeini kesinlikle tavsiye etmiyorum. 0 - 13yaş arası çocuklara kesinlikle verilmemesini tavsiye ediyorum. 13-18 yaş grubu çocuklarda günde en fazla bir fincan kahveyi öneriyorum. Aslında içmemeleri daha iyi ama bir fincanla sorun olmaz. Çünkü zaten günlük yiyeceklerinden kafein alıyorlar" açıklamasında bulunmuştu.

Çocuklar Türk kahvesi içebilir mi

Çocuklar Türk kahvesi içebilir mi

Çocukların kahve tüketimine dair yapılan araştırmalara göre ise, yetişkinlerde görülen bütün reaksiyonlar, çocuklarda da görülmüş. Ekstra bir sonuç ise gözlemlenmemiştir. Kahve tüketen çocukların sindirim becerilerinin de oldukça normal çalıştığı gözlendiğinden kahvenin çocuklara zararlı olduğuna dair herhangi bir sonuç bulunmamaktadır. Fakat çocuklarda kahve tüketiminde dikkat edilmesi gereken nokta kahvenin şekerli içilmesidir. Şekerin vücutta bıraktığı hasarlar yetişkin veya çocuk farketmeksizin her bedenden oldukça fazladır. Bu sebepten dolayı kahveyi şekerli tüketmenin miktarı az şekerli ya da tamamen şekersiz olmalıdır. 

Çocuklar için kahve

Çocuklar için kahve

ÇOCUKLARDA KAHVE TÜKETİMİ NASIL OLMALIDIR?

Yetişkinlerin de fazla tüketmemesi gereken kahve, çocuklarda da belirli miktarlarda tüketilmelidir. Belirli yaş aralıklarındaki çocukların tüketmesi önerilen kahve miktarı ise şu şekildedir;

Çocuklarda yaşlara göre kahve tüketimi

Çocuklarda yaşlara göre kahve tüketimi

  • 4-6 yaş arası çocuklar için günde 45 miligram, 

  • 7-9 yaş arası çocuklar için günde 62,5 miligram,

  • 10-12 yaş arası çocuklar için günde 85 miligram,

  • 12-18 yaş arası çocuklar için günde 100 miligram

NOT: Yetişkinlerde günde 2 fincandan fazla kahve tüketimi, birçok hastalığın ortaya çıkmasına sebep olabildiği gibi hiperaktivite sorunu yaşayan çocukların kahve tüketimi sonrasında geçici olarak; enerji artması, anksiyete, koşuşturma halleri gözlemlenebilir. Bu sebeple hiperaktivite yaşayan çocuklara kahvenin dikkatli verilmesi önerilmektedir.

Sodalı Türk kahvesi nasıl yapılır? En kolay bol köpüklü kahvenin püf noktaları

İLİŞKİLİ HABER

Sodalı Türk kahvesi nasıl yapılır? En kolay bol köpüklü kahvenin püf noktaları
UNESCO onaylı Dünya Türk Kahvesi günü nasıl ortaya çıktı? Neden kutlanır ve önemi nedir?

İLİŞKİLİ HABER

UNESCO onaylı Dünya Türk Kahvesi günü nasıl ortaya çıktı? Neden kutlanır ve önemi nedir?
İlknur Gülmek Yasemin.com - Multimedya Editörü
Yasemin - İlknur Gülmek

Editör Hakkında

İstanbul Aydın Üniversitesi Yeni Medya ve İletişim bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca çeşitli dijital medya ajanslarında sosyal medya içerik üreticisi ve video editörü olarak çalıştıktan sonra 2021 yılında internet haberciliğine başladı. Meslek hayatına Kanal7 Medya Grubu Yasemin.com bünyesinde Multimedya Editörü olarak devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0