Karekodlu plaka dönemi başladı! Karekodlu plaka nedir, nasıl alınır? Karekod plaka zorunlu mu?

Trafikteki denetimi artırmak ve sahte plaka kullanımını önlemek amacıyla plakalarda yeni bir döneme geçiş yapıldı. 1 Ocak 2024'te yürürlüğe giren yeni plaka düzenlemesiyle yeni araçların plakalarında karakodlu plakalar yer alacak.

1 Ocak 2024'te yürürlüğe giren yeni plaka düzenlemesiyle birlikte yeni tescil edilen ya da bastırılan plakaların "karekodlu" olacağı duyuruldu. Araçların seri numarası, üretim detayları gibi bilgileri içeren karekod sistemi "Karekodlu plakalar zorunlu mu? Araçlarda eski plakaları değiştirmek zorunlu mu? Cezası var mı?" gibi soruları da gündeme getirdi. Milyonlarca araç sahibinin dikkat kesildiği "karekodlu plaka" uygulamasının ardından konuya dair tüm merak edilenler arama motorlarında hızla araştırılıyor. İşte tüm merak edilen soruların yanıtı haberin devamında...

KAREKODLU PLAKA SİSTEMİ NEDİR? KAREKODLU PLAKA SİSTEMİ ZORUNLU MU?

1 Ocak 2024 itibariyle zorunlu hale getirilen "karekodlu plaka" sistemine göre araçların üzerinde yer alan plakalarda 15 x 15 mm ölçülerinde karekod yer alacak. Araçların üzerindeki bilgileri elektronik ortamda tutarak güncel ve doğru bilgi akışını sağlamayı hedefleyen uygulama aynı zamanda sahte plaka kullanımına da büyük ölçüde engel oluşturacak. Trafik kontrolünü hızlandırma ve kolaylaştırmayı sağlayan bu uygulamanın avantajları vatandaşların yüzünü güldürecek.

Karekodlu plaka

Karekodlu plaka

Eski plakalar için ise böyle henüz böyle bir zorunluluk bulunmamakla beraber ilerleyen süreçlerde değişim olabilir.

KAREKODLU PLAKA NEREDEN ALINIR?

Karekodlu plakakalara sahip olmak için noterden basım belgesi olan yerler ile Şoförler Odalarına gidebilirsiniz. Turizm amaçlı alınacak karekodlu plakalar için başvurucu süreci ise acenta tarafından internet üzerinden gerçekleştirilebilir. Seyahat acentalarının internet üzerinden "tursab.org.tr" adresine giderek TÜRSAB ONLINE sistemine giriş yapması gerekmektedir.

Plakalarda karekod

Plakalarda karekod

2024 PLAKA CEZALARI NE KADAR?

Yeni yıl itibariyle "plakanın okunurluğunu engelleyecek değişiklikler" yapmanın cezası 2 bin 647 TL olarak belirlenirken "sahte plaka kullanma cezası" ise 32 bin 170 TL'dir.

Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0