31 Mart yerel seçimleri için oy kullanma rehberi! Oy verme saat kaçta başlıyor, kaçta bitiyor?

31 Mart 2024 günü seçmenler yerel yöneticilerini seçecek. Peki, oy verme kaçta başlayacak ve kaça kadar sürecek? İşte 31 Mart seçimleri için adım adım oy kullanma rehberi...

Türkiye'de 61 milyon 441 bin 882 seçmen, 31 Mart 2024 Pazar günü mahalli idarelerini seçmek üzere sandık başına gidecek. 1 milyon 32 bin 610 genç ise ilk kez oy kullanacak. 34 siyasi parti adayının yarıştığı seçimlerde 81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtar belirlenecek.

oy verme kaçtan kaça kadar

oy verme kaçtan kaça kadar

OY VERME KAÇTA BAŞLAYACAK, KAÇTA BİTECEK?

Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır, Kilis illerinde ve bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında oy vermenin başlangıç ve bitiş saatleri 07.00-16.00 şeklinde uygulanacak.

Bunlar dışındaki illerde oy verme işlemleri sabah 08.00'da başlayacak ve 17.00'a kadar devam edecek.

adım adım oy kullanma rehberi

adım adım oy kullanma rehberi

ADIM ADIM OY KULLANMA REHBERİ

  1. Nerede oy kullanacağınızı öğrenin.
    Seçmenler nerede oy kullanacaklarını YSK'nin internet sitesinden, e-Devlet kapısından, YSK'nin Seçmen Sorgulama Mobil Uygulamasından veya "444 9 975" numaralı YSK Çağrı Merkezi'nden öğrenebilir.

  2. Oy vermeye giderken kimlik belgesi bulundurun.
    Seçmenlerin oy kullanmadan önce Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi, "kimliğini tereddütsüz ortaya koyan" resimli, resmi nitelikteki belgelerden birini göstermesi zorunludur.

  3. Kabine cep telefonuyla girmek yasak.
    Oy kullanma kabinine cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi, görüntü kaydedici herhangi bir cihazla girilemeyecek.

  4. Oy pusulasına mühür dışında işaret konulamaz.
    Oyların geçerli sayılabilmesi için, oy pusulasında yer alan bölümlere dışarı taşırmadan "TERCİH" veya "EVET" mührü basılacak. Mühür dışında herhangi bir işaret, imza oyu geçersiz kılar. Yanlış oy kullandığını düşünen seçmene yeni bir oy pusulası verilmeyecek.

  5. Oy kullandıktan sonra imza atılır.
    Seçmen, oy pusulasını zarfa koyup sandığa attıktan sonra, oy kullandığına dair adının bulunduğu yere imza atmalıdır.

seçim sonuçları ne zaman açıklanacak

seçim sonuçları ne zaman açıklanacak

SEÇİM SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

31 Mart 2024 günü saat 18.00'a kadar her türlü yayın organının seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapması yasak olacak.

18.00 - 21.00 arası sadece YSK seçim ve seçimle ilgili haberleri yayınlayabilecek.

21.00'dan sonra bütün yayınlar serbest olacak. YSK bu süreyi öne alabilir.

OY KULLANMAMANIN CEZASI VAR MI? OY KULLANMAMA CEZASI NE KADAR

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 25. maddesine göre, seçimlerde oy kullanmak yasal bir zorunluluktur. Seçme hakkı bir vatandaşlık görevi olduğundan oy kullanmamak cezaya tâbidir.

  • 2023 yılında yapılan Genel Seçimlerde oy vermeme cezası 300 TL olarak belirlenmişti.

  • 31 Mart seçimlerinde oy kullanmama cezasıyla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı ancak yine 300 TL olması bekleniyor.

Oy kullanmayan seçmene ceza tebligatı gönderiliyor. Ödeme işlemleri Maliye Bakanlığı ya da PTT gibi kurumlar üzerinden gerçekleştiriliyor.

Sütlaç yaparken içine nişasta konmalı mı, konmamalı mı? Sütlaç yapmanın püf noktaları

İLİŞKİLİ HABER

Sütlaç yaparken içine nişasta konmalı mı, konmamalı mı? Sütlaç yapmanın püf noktaları
MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0