Kedi maması alırken nelere dikkat edilmelidir? Kedi maması nasıl seçilir?

Evcil dostlar sevimli yaramazlıklarıyla ve güzellikleriyle neşe ile doldurur. Sahiplerinin en kıymetlisi patili dostların sağlığı ve bakımı ise çok önemlidir. Kedilere mama seçmek bir dizi önlem ve dikkati gerektirir. Peki, kedi maması nasıl seçilir? Kedi maması seçerken nelere dikkat edilmelidir?

İyi yaşam her canlının hakkıdır. Evcil hayvanların nasıl beslendiği onların sağlığı için adeta koruyucu güçtedir. Çünkü hayvan ne yerse dışarıya da onu yansıtacaktır. İyi ve sağlıklı beslenen kedilerin tüyleri bile daha parlak olur. Kedinin sağlıklı ve uzun bir yaşam sürmesi için kedi maması seçerken dikkat edilmesi gereken hususlar mevcuttur. Peki, kedi maması nasıl seçilir? Kedi maması alırken nelere dikkat edilmelidir?

Kedi maması alırken nelere dikkat edilmelidir

Kedi maması alırken nelere dikkat edilmelidir

KEDİ MAMASI ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Kedi maması seçerken pek çok unsuru göz önünde bulundurmak gerekir. En önemli kriterler kedinin yaşı, kilosu, alerjik durumu ve damak zevkidir. Bunun dışında kedinizin ektra bir durumu varsa mutlaka veteriner tavsiyesine uymak gerekir. Kediler, yaşlarına ve gereksinimlerine göre farklı mamalar tüketmelidir. Bu mama türleri, yavru kedi maması, yetişkin kedi maması, yaşlı kedi maması ve kısırlaştırılmış kedi mamasıdır. Peki, bu mamaların özellikleri nelerdir?

  • Yavru kedi maması: Büyümek için yüksek kaloriye ihtiyaç duyan yavru kediler, hem daha küçük taneli ve hem de besin değeri açısından yüksek bir tür olan yavru kedi maması tüketmelidir. Kediler ortalama 1 yaşına kadar yavru sayılır. Yavru kedi mamaları vitamin ve mineral açısından da zengindir.

  • Yetişkin kedi maması: Yaş ilerledikçe kedilerin kalori ihtiyacı da azalır. Bu nedenle 1 yaşından sonra kedilerin ihtiyacını gözeterek hazırlanmış olan yetişkin kedi maması tercih edilmelidir.

  • Yaşlı kedi maması: Kedilerde yaşlanmaya başladıklarında böbrek rahatsızlıkları yaygın olarak gözlemlenir. 7 veya 10 yaş üzeri kedilerin beslenme tarzı sağlıkları için büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle yaşlı kedilerde sodyum, fosfor ve kalsiyum ağırlıklı mamalar önerilmez.

  • Kısırlaştırılmış kedi maması: Kediler 6 aylıktan itibaren kızgınlık dönemine girebilir. Kısırlaştırılan kedi, hızlı kilo alır. Bu nedenle kediler kısırlaştırıldıktan sonra kalori miktarını sınırlandıran ve kilo almalarını önleyen kısırlaştırılmış kedi maması önerilir.

Kedi maması alırken nelere dikkat edilmelidir

Kedi maması alırken nelere dikkat edilmelidir

Kedinizin özel bir sağlık problemi varsa veteriner hekimler bazen veteriner serisi özel mamalar önerebilir. Şayet kedinizin sağlık durumu normalse onun kilosunu da gözeterek sevdiği mamadan kullanabilirsiniz. Kedilere sürekli yaş mama verilmesi önerilmez. Yaş mamaya alışan kedi, kuru mamayı beğenmemeye başlayabilir. Bu nedenle ödül mama ya da yaş mama, abartılmadan arada verilebilir. Ancak kedinin ana gıdası kuru mama olmalıdır. Bu hem sizin cüzdanınız hem de kedinizin sindirim sistemi için daha sağlıklıdır.

MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0