Geç kahvaltı edenlerde artıyor:  Ölüm riski korkutuyor! Uzmanlardan 26 yıllık araştırma

Günün ilk öğünü kahvaltının sıkça atlanmaya başlanması ve günün geç saatlerinde yapılması ölüm riskini arttırdığı tespit edildi. Çinli bilim insanları kahvaltının öneminden bahsederek uyarılarda bulundu.

Günün en önemli vazgeçilmezlerinden olan kahvaltı ABD’de gereksiz bir öğün olduğu algısı yapılmaya başlandı.

Kahvaltının ne kadar geç yapılırsa o kadar az kilo alınacağına dair toplumda algı oluşurken yapılan araştırmalara göre günün ilk öğününün daha geç saatlerde tüketilmesinin yüksek ölüm riskiyle bağlantısı olduğu tespit edildi.

1999-2018 yılları arasında Ulusal Sağlık ve Beslenme İnceleme Araştırması’ndan elde edilen verilerde 40 yaş ve üzeri 31 bin 44 yetişkin üzerinde tükettikleri öğünler incelendi.

Katılımcılar, önce 24 saat içinde tükettikleri tüm yiyecek ve içeceklerin saatlerini bildirdi.

Araştırmacılar, sonrasında 2019’a kadar kayıtlara geçen ölüm vakalarını inceledi. Katılımcılar ortalama 8 yıl boyunca takip edildi ve araştırma esnasında 7 bin 129 kişi hayatını kaybetti.

2 BİN KİŞİ KALP VE DAMAR RAHATSIZLIĞINDAN HAYATINI KAYBETTİ

Araştırmalar sırasında 2 bin 259’unun ölüm nedeni kalp ve damar hastalıkları olurken analiz kapsamında, sigara kullanımı, yaş, fiziksel aktivite, beslenme kalitesi, gelir düzeyi ve mevcut hastalıklarda dikkatle incelendi.

GEÇ KAHVALTI YAPMAK TETİKLİYOR

İlk öğünün sabah 07.00- 08.00 aralığında yapanlarla, 08.00-10.00 arasında yiyenlerin herhangi bir nedenden ölme riskinin yüzde 10 daha yüksek olduğunu ortaya çıkardı.

12.00’dan sonra kahvaltı yapılması durumunda ise yüzde 29 oranında ölüm riskinin arttığı tespit edildi.

Kalp ve damar hatalıklarına bağlı ölüm risklerinde de aynı eğilimin görüldüğü, geç saatlerde yemek yemenin, düzensiz uykunun ve vardiyalı çalışmanın da sosyoekonomik koşulların sonucuna bağlı kötü beslenmeyi tetiklediği belirtildi.

Huazhong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden Zhilei Shan, net bir şekilde ifade ediyor: "Elde edilen bulgulara dayanarak insanların beslenme saatlerinde aşırı değişiklikler yapmaması gerekiyor!" dedi.

Haşlanmış mısır pişirmenin en basit püf noktası! Haşlama suyuna 1 tatlı kaşığı ekleyin

İLİŞKİLİ HABER

Haşlanmış mısır pişirmenin en basit püf noktası! Haşlama suyuna 1 tatlı kaşığı ekleyin
Hacı Sabancı ve Arzu Sabancı duyurdu: Çift ikinci kez anne baba oldu

İLİŞKİLİ HABER

Hacı Sabancı ve Arzu Sabancı duyurdu: Çift ikinci kez anne baba oldu
Yargıtay'dan emsal karar! Sosyal medyada izinsiz yapılan paylaşımlara hapis cezası

İLİŞKİLİ HABER

Yargıtay'dan emsal karar! Sosyal medyada izinsiz yapılan paylaşımlara hapis cezası
Emine Erdoğan'dan Mevlit Kandili mesajı

İLİŞKİLİ HABER

Emine Erdoğan'dan Mevlit Kandili mesajı
İlaçlar fayda etmedi tüm bölgeyi yuttu: Japonya'nın ABD'ye hediye ettiği bitki kaos getirdi

İLİŞKİLİ HABER

İlaçlar fayda etmedi tüm bölgeyi yuttu: Japonya'nın ABD'ye hediye ettiği bitki kaos getirdi
Kübra Beyazoğlu Yasemin.com -
Yasemin - Kübra Beyazoğlu

Editör Hakkında

BİR YORUM YAPIN 0