Kadınlarda idrar kaçırma (İnkontinans) neden olur?

Erkeklere oranla kadınların yakalanma riski daha fazla olan idrar kaçırma hastalığı gün geçtikçe artıyor. Hem genç hem de orta yaşlı kadınlarda olabilen bu durum günlük hayatınızı olumsuz etkileyebilir. İdrar kaçırma türlerinin yanı sıra bunun farklı nedenleri olduğunu da biliyor muydunuz? İşte sorumuzun yanıtı haberimizin detaylarında:

Özellikle 30 yaş üstü kadınların %30-40’nı etkileyen önemli bir sağlık sorunu olan Üriner inkontinans, toplumumuzda sık görüldüğü için neredeyse normal yaşamın bir parçası olmuştur. Bu duruma önlemek için emici pedler kullanarak, ekstra iç çamaşırı taşıyarak ya da sıvı alımını azaltarak bu sorunu ortadan kaldırmaya mı çalışıyorsunuz? Günlük aktivitelerini ve sosyal yaşam planlarını bu sorun merkezinde yapmakta ve yaşam kalitesi ciddi anlamda kısıtlayan bu hastalıkla ilgili tüm detaylar haberimizden öğrenebilirsiniz. 

HASTALIĞINIZI TANIYIN

Milyonlarca insan istemeden idrar kaçırır. Ne var ki pek çok insan bundan habersizdir. Bu maalesef talihsiz bir durumdur. İnkontinans nedenlerini ve türlerini anlamak bu durumu ele almayı kolaylaştırabilir ve hayatı aksamadan sürdürebilmenize yardımcı olabilir. 

Örneğin, stres inkontinansı sorununuz olduğunun farkına varırsanız, düzenli olarak “hızlı sıkıp bırakma” egzersizleri yapmanın çok faydası olacaktır. Sıkışma inkontinansı sorununuz varsa, mesanenin idrar tutma yetisini geliştirebilir, bu şekilde mesanenin tutabileceği idrar miktarını artırabilir ve idrara çıkma aralıklarını adım adım uzatabilirsiniz (idrar geciktirme).

İNKONTİNANS TÜRLERİ NELERDİR?

Deneyimlediğiniz inkontinans türünün ne olduğunu belirlemek, bu sorunla daha iyi başa çıkmanızı sağlar.

Üç ana idrar tutamama türü;

Hassas mesane, idrar sızdırma, mesane zayıflığı İdrar tutamamayı tarif etmenin pek çok yolu var. Bunların hepsi istemeden idrar sızdırmaya yol açsa da kadınların yaşayabileceği üç temel idrar tutamama türünü anlamanın faydalı olabilir: stressıkışma ve karma.

KADINLARDA SIKIŞMA NEDENİYLE İDRAR TUTAMAMA 

Kendinizi gittiğiniz her yerde en yakın tuvaleti ararken mi buluyorsunuz? Yeni tuvalete gitmiş olsanız da sürekli olarak idrara çıkma ihtiyacı mı duyuyorsunuz? Her gece tuvalete gitmek için defalarca uyanıyor musunuz?

Sık sık ve bazen de aniden meydana gelen ve bazen istemeden idrar sızdırmaya yol açan idrara çıkma isteğine sıkışma nedeniyle idrar tutamama adı verilir. Bu durum, kazara sızdırmaların yaşandığı aktif bir mesane sahibi olmak olarak da açıklanabilir. Bazı durumlarda bu tür bir mesane zayıflığının ana nedeni bilinemese de, bu duruma neden olan şeyin mesane kaslarındaki reseptörlerin beyne yanlış sinyaller göndermesi olduğu tahmin ediliyor. 

Sıkışma nedeniyle idrar tutamamayı etkileyebilecek pek çok etmen bulunur; örneğin çok fazla veya çok az sıvı almak, idrar yolu enfeksiyonu, kabızlık ve ilaç alımı vb. 

Sıkışma nedeniyle idrar tutamamayı kontrol altına almak için şunları deneyebilirsiniz:

Normalde olduğundan daha fazla veya daha az sıvı almak

Mesaneyi irite edebilecek olan kahve, siyah çay ve enerji içecekleri gibi sıvıları almaktan kaçınmak.

KADINLARDA STRES NEDENİYLE İDRAR TUTAMAMA 

 

Beklenmedik bir sızıntı nedeniyle gülmenizi yarıda kestiğiniz oldu mu? Öksürürken, hapşırırken, zıplarken veya ağır bir şey kaldırırken idrar kaçırma sorunu yaşıyor musunuz? Bu durum, kadınlarda en sık görülen idrar tutamama sorunu olan stres kökenli idrar tutamama yaşamakta olduğunuz anlamına gelir.

Kadınlarda stres kökenli idrar tutamama, mesaneyi destekleyen pelvik taban kaslarının zayıflaması durumunda ortaya çıkar. Güldüğümüzde, zıpladığımızda, öksürdüğümüzde ya da ağır bir şey kaldırdığımızda pelvik taban kaslarımızdaki baskı artarak idrarın tamamını içinde tutacak kadara kasılamaz hale gelir. Genellikle küçük miktarlarda idrar sızar. 

KARMA KÖKENLİ İDRAR TUTAMAMA 

Karma kökenli idrar tutamama, hem karın bölgesinde baskıyla idrar sızdırmaya yol açan stres nedeniyle idrar tutamama, hem de mesanenizin fazla aktif olduğu anlamına gelen sıkışma nedeniyle idrar tutamama yaşamanız durumuna denir. Fakat büyük olasılıkla bunlardan biri daha baskındır.

Herhangi bir idrar tutamama türünün etkisini azaltmak için yapabileceğiniz en iyi şey, pelvik tabanınızı güçlendirmektir. Günde beş dakika gibi kısa bir zaman ayırmak bile, sızdırmaların meydana gelme riskini azaltarak büyük bir fark yaratabilir. 

Detaylı bilgi için tıklayınız...

BİR YORUM YAPIN 0