En kolay terbiyeli işkembe çorbası nasıl yapılır? İşkembe pişirmenin kolay yolları

Uzmanlar tarafından sıklıkla önerilen ve tarihi Osmanlı'ya kadar dayanan işkembe çorbası, Türkiye'nin birçok yerinde sıklıkla tüketilmektedir. Peki sığır işkembesinden yapılan bu çorba evde nasıl yapılır? İşte cevabımız haberin detaylarında...

Küçükbaş ve büyükbaş havanların sağlığa faydalı birçok bölgesi bulunur. Türk mutfağında en çok tüketilen hayvan ürünlerinden birisi olan işkembe, pek çok kişi tarafından da sevilerek tüketilmektedir. İşkembe denildiği zaman akıllara ilk olarak insan sağlığına pek çok yararı olan işkembe çorbası gelse de işkembeden yapılan çok sayıda yemek tarifleri de bulunmaktadır. Siz de faydaları saymakla bitmeyen işkembe çorbasının tarifini merak ediyorsanız yazımıza göz gezdirebilirsiniz.

İŞKEMBE ÇORBASININ FAYDALARI;

  • - İşkembe çorbasının önemli faydalarından birisi de bağışıklık sistemine olan katkılarıdır. Kalsiyum, magnezyum, fosfor ve demir açısından zengin olan işkembe çorbası ile enfeksiyon hastalıklarından korunmak mümkün olabiliyor. Vücut direncini yükseltici etkiler gösterir.
  • - İşkembe çorbası, içeriğindeki bol miktarda kalsiyumla, kas ve kemik yapılarını destekler. Kemiklerin daha sağlam olmasına olanak sunar. Kas kütlelerinin daha iyi şekilde gelişmesi isteniyorsa, işkembe çorbası tüketilebilir.

  • - Antioksidan içerikli olan işkembe çorbası, kanserden korunmak için tüketilebilir. Uzmanlar, işkembe çorbasının temiz ve iyi pişirilmiş şekilde hazırlanmış olmasını tavsiye ederler. Düzenli tüketimi durumunda, vücudu bakteri ve virüslerden arındırır.
  • - İşkembe çorbası genellikle sabah ve gece saatlerinde tüketilen çorbadır. Tok tutma özelliği olan işkembe çorbası, enerji verme konusunda oldukça etkilidir. Mideyi yormayan işkembe çorbası, uzun süre açlık hissi uyandırmadığından tercih edilebilir.

PEKİ İŞKEMBE ÇORBASI NASIL YAPILIR?

Muhteşem bir protein kaynağı olan işkembe, düşük yağ oranıyla yüksek lif içeren kalsiyumca zengin bir besindir. İçerdiği vitamin ve mineral miktarına göre düşük kalorili olan işkembe çorbası bağışıklık sistemini güçlendirerek, özellikle grip, soğuk algınlığı gibi üst solunum yolları enfeksiyonlarına yakalanma riskini azaltır. Günlük olarak tükettiğinizde B12 vitamini ihtiyacınızı karşılamaya yetecektir.  Genellikle halk arasında kolesterolü yükselttiği düşünülse de 80 gram pişmiş işkembe 133 mg kolesterol içerir. Bir yetişkinin alabileceği sağlıklı maksimum kolesterol miktarı ise 300 mg’dır. Bu yüzden gönül rahatlığı ile içebilirsiniz. Tadı damaklarda iz bırakacak ve alışkanlık yapan işkembe çorbasını evde pratik bir şekilde de hazırlayabilirsiniz. Nasıl mı? Tarifi haberimizde...

İşkembe nasıl temizlenir? Kolay işkembe temizlemenin püf noktalarıİLİŞKİLİ HABERİşkembe nasıl temizlenir? Kolay işkembe temizlemenin püf noktaları

TERBİYELİ İŞKEMBE ÇORBASI TARİFİ:

MALZEMELER

1 kilogram işkembe
3 adet yumurta sarısı
2 yemek kaşığı yoğurt
Yarım su bardağı su
7 diş sarımsak
1-2 yemek kaşığı pul biber
Sirke
1 limon suyu

Kelle nasıl ütülür ve temizlenir? Kelle paça çorbası tarifiİLİŞKİLİ HABERKelle nasıl ütülür ve temizlenir? Kelle paça çorbası tarifi

YAPILIŞI

  • Temizlenmiş işkembeyi önce sıcak su sonra soğuk suyun içerisinde bol su ile güzelce yıkayın.
  • Daha sonra tencerenin içerisinde kaynayana kadar pişirin ve kaynayan suyunu döküp tekrar güzelce yıkadıktan sonra düdüklü tencerede en az 1 saat ortalama 1.5 saat pişirin. 
  • İşkembe haşlanırken terbiyesini hazırlayabilirsiniz. Önce 3 yumurtanın sarısını çırpıp sonra 2 yemek kaşığı yoğurt ve suyu ekleyerek kenara alın.

  • Ardından pişen işkembe soğuduktan sonra istediğiniz büyüklükte doğrayın. İkinci kez pişen işkembe suyunun içerisine doğranmış işkembeleri ekleyin.
  • Bir taşım kaynadıktan sonra yavaş yavaş terbiyeyi içerisine ekleyin. 2-3 dakika sonra ocağın altını tamamen kapatabilirsiniz.
  • Limon, sirke ve sarımsak sosu ile servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun...

En iyi döküm tencere modelleri ve fiyatları nedir? 2023 en kaliteli döküm tencere markaları

İLİŞKİLİ HABER

En iyi döküm tencere modelleri ve fiyatları nedir? 2023 en kaliteli döküm tencere markaları
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 3

i.k 2 yıl önce

işkembe çok güzel temizlenmeli üzerindeki tırtışla soyulup pişilmeli yoksa leş yersiniz reside gördüğüm kadarıyla bu çorba deyil hayvanın pisliğidirki bu yenmez içinin zarı mutlaka soyulmalıdır soyulursa çok güzel yarayışlı bir besin olarak tüketilir

Ali 2 yıl önce

Neden mis gibi eti dururken sakadatını yiyoruz

fahri 3 yıl önce

Önce soğuk su ile yıkanmazsa olmaz. Önce sıcak yıkamak yüzeydeki pisliği içine nüfuz ettirir, bu işkembeyi pis yapar, yani yenmez. Önce iyice soğuk su ile yıkanır sonra sıcak su ile devam edilir. Bu tavukta da böyledir. O yüzden kuru yolma yapılmayan tavuk yenmiyor.

Toplam 11 beğeni