Bağdat hurması tatlısı nasıl yapılır? Meşhur bağdat hurması tarifi

Kalabalık sofralar için farklı bir tatlı tarifi arıyorsanız Bağdat hurması tam size göre. 1968 yılından beri Türk mutfağına ait olan Bağdat Hurması tatlısı damaklarınızı şenlendirecek. Yapımı biraz uğraştırıcı olan ancak yemesi çok lezzeti Bağdat Hurması tatlısının tarifinin ayrıntıları haberimizde.

Osmanlı mutfağından günümüze gelen Bağdat hurması tatlısı özel misafirlere hazırlanan aynı zamanda bayramların vazgeçilmez tarifleri arasında yer alıyor. 1968 yılında açılan bir pastanede farklı lezzet arayışları üzerine geliştirilen ve şeklinden dolayı 'Bağdat Hurma Tatlısı' adını alan tatlı, gün geçtikçe popülerlik kazandı.  Bursa'da 50 yıllık geçmişiyle ‘Hurma Tatlısı’, şehrin kendine özgü lezzetleri arasında yer buldu. Şekli ve rengi itibariyle hurmaya benzediği için bu ismi alan tatlı özellikle ramazan aylarında iftar sofralarını süslüyor. Tatlı un, şeker, yumurta, yoğurt ve özel 10 baharat karışımından oluşuyor. Tatlının sunumu ise şerbet ve Hindistan cevizi ile yapılıyor. Ailecek toplandığınız vakitlerde yiyebileceğiniz Bağdat tatlısının tarifi haberimizin detaylarında...

BAĞDAT HURMASI TARİFİ:

MALZEMELER

50 gram irmik
100 gram sıvı yağ
50 gram margarin
200 gram un
2 adet yumurta
Yarım paket maya
1 tatlı kaşığı pudra şekeri
Bir tatlı kaşığı tuz
Gerekli miktarda su

Kızartmak için;

Gerekli miktarda sıvı yağ

Şerbeti için;

Yarım litre su
Bir kilo şeker
Yarım limon

bağdat hurması tarifi

bağdat hurması tarifi

YAPILIŞI

Tatlı tarifine başlamadan önce şerbeti ocağa koyup ılık hale gelmesini sağlayın.

Sonrasında bir kabın içerisinde su, tuz ve şekeri karıştırın. Üzerine mayayı ekleyerek mayayı açın. Unu da yavaş yavaş ilave ederek,  10 dakika kadar bekletin.

Bu sırada küçük bir tavaya margarini ve sıvı yağı koyun. Yağ iyice ısındıktan sonra karıştırarak ocaktan alın. 

Tencerenin içerisine un ve irmiği ilave edip sürekli karıştırarak yağı irmikle unu yedirin. Daha sonra üzerine mayalanmış olan karışımı ilave edin.

İyice karıştırdıktan sonra içerisine yumurtanın sarısını ilave edip bir miktar tuz koyup karıştırma işlemine devam edin. Karışım hazır olduktan sonra 20 dakika bekletin.

Daha sonra hamuru küçük parçalar halinde yuvarlayarak uzun şekil verip parçalara ayırın.

Bir tepsinin içerisine sırayla yan yana dizdiğimiz küçük hamurların hepsini şekillendirdikten sonra üzerini streçle kapattıktan sonra yarım saat dinlenmesini sağlayın.

Sonrasında kızgın yağın içerisinde hamurları kızartın. 

Yağdan aldığımız bağdat hurması hamurlarını önceden hazırlanan şerbetin içerisine koyun. 

Yaklaşık olarak yarım saat kadar şerbetin içerisine beklettikten sonra servis edebilirsiniz.

İsteğe göre üzerine ezilmiş fındık, ceviz veya Hindistan cevizi ile süsleyebilirsiniz.

Afiyet olsun...

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 1

Merve Baran 1 yıl önce

Merhaba 10 çeşit baharat demişsinz ama tarifte bir tane bile yok

Toplam 6 beğeni