En kolay kömbe nasıl yapılır ve kömbe nedir? Kömbe yapmanın püf noktaları

Türkiye'nin hemen her memleketinde yapılan bir börek çeşidi olan kömbe, çay saatlerinin vazgeçilmezi. Damak zevkinize göre içine ekleyeceğiniz kıyma harcı ya da patates karışımıyla hem doyurucu hem de en leziz bir tarif. Siz de çayın yanında doyurucu bir atıştırmalıklar arıyorsanız kömbeyi deneyebilirsiniz.

Hatay'da özellikle bayram sofralarına özel olarak hazırlanan ancak bu geleneğin tüm Anadolu'ya yayılmasıyla herkes tarafından merak edilen bir hamur işi oldu. Türkiye'nin 4 bir yanında yapılan kömbe, börek sevenlerin çok beğeneceği bir lezzet. Ülkemize özgü özellikle Orta Anadolu, Sivas, Malatya yöresine ait bir börek çeşidi olan kömbeyi sizler de çay saatlerinde pişirebilirsiniz.  Yapılış şekilleri çok küçük farklılıklar gösterir. Geleneksel olarak iki sac arasında pişirilir. Ancak tabii ki günümüzde elektrikli fırınlarda, aynı tarifle pişirilebilmektedir. Kömbeyi evde pişirmek istiyorsanız, hazırladığımız tarife göz atabilirsiniz.

GaziantepİLİŞKİLİ HABERGaziantep'te fırıncıların kömbe mesaisi bitmiyor! 25 günde 12 tona yakın...

KÖMBE TARİFİ:

MALZEMELER

1 + 1/5 su bardağı sıvı yağ
4,5 + 1/2 su bardağı un
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı süt
1 paket instant maya
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz

Üzerine sürmek için;

1 adet yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı susam

Kömbe

Kömbe

Kömbe baharatı nedir ve nasıl yapılır? Kömbe baharatının püf noktalarıİLİŞKİLİ HABERKömbe baharatı nedir ve nasıl yapılır? Kömbe baharatının püf noktaları

YAPILIŞI

Derin bir kabın içerisine unu, 1 su bardağı sıvı yağ, süt, yoğurt, maya, kabartma tozu, tuz ve toz şekeri koyun, çırpıcı ile güzelce karıştırın.

4,5 su bardağı unu sıvı karışımın üzerine eleyin. Kenarlardan ortaya doğru elinizle alarak hamuru yoğurun. Yumuşak kıvamda olması gereken hamur o kıvama gelmediyse kalan yarım bardak unu azar azar eleyerek ekleyin.

Hazırlanan hamuru üç parçaya bölerek, ilkini tezgahın üzerinde elinizle açabildiğiniz kadar açın. Açtığınız parçanın üzerine bir yemek kaşığı sıvı yağ koyun. İkinci parçayı birincinin üzerine açın ve üzerine yine bir yemek kaşığı sıvı yağ koyun. Son parçayı da aynı şekilde açın.

Hamuru zarf şeklinde katlayın. Bunun için dört kenardan katlayarak ortaya getirin. Zarf şeklindeki hamuru 30 cm. çapındaki yuvarlak fırın tepsisine elinizle yayın.

Hamuru tepsiye yerleştirdikten sonra bıçakla fazla derin olmayacak şekilde dilimleyin.

Bir kasenin içerisinde yumurtaları çırpın. Yoğurt ve susamı ekleyerek karıştırın. Bu sosu fırça yardımıyla hamurun üzerine eşit şekilde yayın.

Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 25 dakika kadar pişirin.

Afiyet olsun...

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 1

ahmet demir 3 yıl önce

Yukarıdaki videoda hem börek, hem kurabiye şeklinde bir şey vardı. Hiç bir şey anlamadım.