Pratik fellah köftesi nasıl yapılır? Gelinim Mutfakta Fellah köftesinin püf noktası

Bulgur sevenlerin vazgeçilmez lezzetlerinden fellah köftesi evde kolayca pişirebileceğiniz enfes bir lezzet. Gündüz kuşağının sevilen programı Gelinim Mutfakta programında bugün fellah köftesi yapılıyor. Peki, fellah köftesi nasıl yapılır? İşte, en güzel Gelinim Mutfakta fellah köftesi püf noktaları ve tarifi.

Adana yöresi ile özdeşleşen fellah köftenin ismi, Arapça kökenlidir ve 'çiftçi' anlamına gelir. İnce bulgur ile hazırlanan bu yemeğin, karbonhidrat ve potasyum değeri oldukça yüksektir. Ölçülü bir şekilde tüketildiğinde vücudun ihtiyaç duyduğu enerji miktarını karşılar. Doğu mutfağının en sevilen lezzetlerinden olan fellah köftesi, ana yemeğin yerine geçebilecek lezzetli bir yemektir. Üzeri için hazırlanan salçalı sosla farklı bir tada bürünen fellah köftesi tarifi denemeye değer. Ülkemizin farklı illerinde değişik çeşitleriyle sofralarda yerini alan fellah köftesinin tam ölçülü ve meşhur tarifini sizlerle paylaşıyoruz. Yapımı oldukça pratik olan fellah köftesi nasıl yapılır? Püf noktaları nelerdir? Gelin birlikte öğrenelim...

FELLAH KÖFTESİ TARİFİ:

MALZEMELER

Köftesi için;

2 su bardağı köftelik ince bulgur
1 su bardağı irmik
3 yemek kaşığı un
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
Tuz
Kimyon

Sosu için;

1, 5 çay bardağı zeytin yağı
5-6 diş sarımsak
2 yemek kaşığı biber salçası
4 adet domates rendesi

fellah köftesi

fellah köftesi

YAPILIŞI

İlk önce bulguru yıkayın. Daha sonra bulgurların üzerine sıcak su ilave edin ve şişmesi için bekleyin. 

Soğanı çok ince bir şekil doğrayın ve bulgurun içine koyun. Geri kalan tüm malzemeleri de bulgura ekleyerek elinizle 15 dakika yoğurun. 

Oluşan köfteden ceviz büyüklüğünde parçalar alarak elinizle yuvarlayın ve içine un serdiğiniz bir tepsinin içine koyun. Bu şekilde köftelerin birbirine yapışmasını önleyebilirsiniz. 

Sosunu hazırlamak için; rendelenen sarımsakları, zeytinyağını ve salçayı bir tavanın içine alarak kavurun. Kavurma işlemi bittikten sonra karışımın içine maydanozları ince ince doğrayarak koyun. 

Geniş bir tencerenin içine su koyun ve kaynamasını bekleyin. Su istenilen sıcaklığa geldiğinde içine köfteleri ekleyerek haşlayın. 

Köfteler piştikten sonra servis tabağına alın ve üstlerine salçalı sosu koyun. 

Son olarak sarımsaklı süzme yoğurdu da ekleyerek servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun...

fellah köftesi

fellah köftesi

FELLAH KÖFTESİ YAPMANIN PÜF NOKTALARI

  • İşin ilk aşaması bulgur seçimi ile başlıyor. Güzel bir fellah köftesi için ince, kısırlık bulgur diye tabir edilen bulgurlar seçilmelidir. 
  • Sarımsaklı domatesli sos hazırlanırken birçoğumuz sarımsakları önden atıp soteliyor. Ancak bu şekilde sarımsakların lezzeti azalıyor. Bu nedenle bol domates, salça ve baharatla hazırlayacağınız fellah köftenin son aşamasında sarımsak koymanızı öneririz. 
  • Köftelerinizin tatlarının oturması ve kıvamlarının bozulmaması için şekil verdikten sonra buzdolabında 20 dakika - 1 saat arası dinlendirmenizde ve köfteleri mutlaka unlamanızda fayda var. 
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 3

Adanali 4 yıl önce

Bizim burada buna hayrücet denir. yerel arap halkina fellah denildigi icin ve bu yemegi yerel arap halki yaptigi icin fellah köftesi denir. Yumurta konmaz,domates rendelenmez bilakis ufak dogranir ve bol sarimsakli olur. ve cok lezzetlidir.

Toplam 1 beğeni

Orjinal Adanalı 4 yıl önce

Bu köfte bize aittir. Üzgünüm iyi görünmüyor. Ayrıca bu içli köfte değil yumurta olmaz. Çünkü koku yapar. İyi yoğurmak gerekir

Toplam 3 beğeni

SİNO 4 yıl önce

peki orijinal adanali gerçek tarife verirmisin lütfen

Toplam 4 Beğeni