Balzamik sirke nedir? Balzamik sirke nasıl yapılır? Balzamik sirke faydaları

Son günlerde adını sıkça duyduğumuz ve dünya mutfağının vazgeçilmezi olan balzamik sirkenin tam 12 yıl uğraşılarak yapıldığını biliyor muydunuz? Yapımı zahmetli olsa da tüm organları temizleyebilecek kadar faydalı olan bazamik sirke nedir? Balzamik sirke neyden yapılıyor? Balzamik sirkenin faydaları nelerdir? Öğrenmek için yazımıza göz atabilirsiniz.

Balzamik sirke, usta şeflerin yemek ve salatalarda sıklıkla kullandığı Asıl kaynağı İtalya olan yoğun kıvamlı bir sirkedir. Sofralarda birçok yemeğe eşlik eden balzamik sirke, lezzet katmasının yanı sıra oldukça faydalı bir sostur. Kelime anlamı olarak  “kokulu” anlamına gelen “balsamico” dan geliyor. Keskin bir tada ve kokuya sahip olan sirke tüm sirkelerin içinde en değerlisi olarak kabul edilmektedir. Balzamik, üzüm özünün kaynatılarak yoğun kıvam alması ile elde edilen bir sirke türüdür. Normal bilinen üzüm sirkesinden tadı ve kıvamı ile farklı özellikte olan bu sirke türü, yapımı oldukça zahmetli ve uzun zaman gerektiren bir sirkedir.

  • Balzamik sirkenin hazırlanıp tüketilecek duruma gelmesi için yaklaşık 12 yıl boyunca meşe, kestane, kiraz, gül, akasya ve dut gibi ağaç türlerinden yapılan fıçılarda bekletilmesi gerektiğini duymuş muydunuz?

Beyaz sirke nedir ve beyaz sirke nasıl yapılır? Beyaz sirkenin kullanım alanlarıİLİŞKİLİ HABERBeyaz sirke nedir ve beyaz sirke nasıl yapılır? Beyaz sirkenin kullanım alanları

balzamik sirke nereden alınır

balzamik sirke nereden alınır

Uzun yıllar bekledikçe değer kazanan balsamik sirke, üzümün kaynatıldığı için elde edilen sıvının uzun yıllar bekleyip olgunlaşmasını gerektirir. Eskilerden ahşap fıçı içerisinde muhafaza edilen sirke günümüzde cam şişe içerisinde bekletilir.

PEKİ BALZAMİK SİRKE NASIL YAPILIYOR?

Yapımında kullanılan İtalyan üzümlerini bulamadığınızda orijinal tadı ve aromayı tam olarak yakalayamayabilirsiniz ancak yine de çok yakın lezzette bir balzamik sirke yapmanız mümkündür.

Bunun için 2 litre üzüm sirkesine bir çay bardağı kahverengi şeker ilave edin. Kısık ateşte yoğun bir kıvama gelip, koyu bir renge sahip olana kadar kaynatın.

Daha sonrasında oda sıcaklığında soğutup, karanlık bir ortamda saklayın. En az 2 hafta içerisinde tüketebilirsiniz. Unutmayın ki balzamik sirke durdukça güzelleşecektir.

balzamik sirkenin faydaları nelerdir

balzamik sirkenin faydaları nelerdir

BALZAMİK SİRKENİN FAYDALARI

  • Çok özeli bir sos olan balzamik sirke, solunum sisteminden, sindirim sistemine, dolaşım sistemine kadar vücuttaki tüm sistemlerin fonksiyonlarına fayda sağlıyor. Düzenli olarak tüketildiğinde kolesterolü kısa süre içinde dengeleyen balzamik sirke, vücudu bakterilerden ve mikroplardan arındırır.
  • Bin bir derde deva olan balzamik sirke, eski çağlarda sulandırılarak içiliyormuş, pek çok rahatsızlığın tedavisinde yardımcı olmasının yanında, tüm vücut sağlığına da iyi geldiği biliniyor.
  • İlerleyen yaşla beraber gelen Alzheimer hastalığına karşı savaş açan balzamik sirke hafızayı güçlendiriyor. Eklem ve romatizma hastalıklarına karşı tedavi edici özellikleri vardır.

balzamik sirke nedir

balzamik sirke nedir

BALZAMİK SİRKE KİLO YAPAR MI?

Uzman diyetisyenlerin araştırmalarına göre balzamik sirke, zayıflama konusunda en büyük destek midenin rahatlatılması ve tok hissetmesinin sağlanmasıdır. Bu hususta büyük destek sağlayan balsamik sirke hem mideyi rahatlatır hem de tok hissetmenizi sağlayan asetik asit içerir.

Ara öğünlerde tükettiğiniz salataların içerisine ekleyebileceğiniz balzamik sirke, hızlı bir şekilde doymanızı ve uzun süre açlık hissi yaşamamanızı sağlayacaktır. 1 çay bardağı balsamik sirke kalori değeri 88 kaloridir.

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 1

Ayşe 2 yıl önce

Faydalı buluyorum