Evde kolay acuka nasıl yapılır? Tam kıvamında acuka tarifi

Kahvaltılarda yiyebileceğiniz acukanın tadına doyum olmayacak. Marketlerde satılandan daha lezzetli olmasını istediğiniz acukayı evde kolayca hazırlayabilirsiniz. Domates salçası, ceviz, sıvıyağ, ve biber salçası gibi malzemelerle hazırlanan acuka tarifi çeşitli baharatlarla renklendirmektedir. Siz de acukayı evde yapmak isterseniz en kolay acuka tarifimizi mutlaka denemelisiniz.

Acuka, kahvaltılık ve yemeklik olarak iki çeşidi olan, biber, ceviz ve çeşitli baharatların karışımından yapılan tuzlu mezedir. Özellikle domates ve biber salçası sevenlerin çok tüketeceği harika bir lezzet. Bu tarifi kahvaltılarınızda tüketebilirsiniz. Hatay ve Gaziantep yöresinde yapılan acuka, sos olarak da sofralarda yer buluyor. Anavatanı Gürcistan olan Kafkas halklarına özgü Acuka, başka yörelerde Muhammere ya da Acıka adıyla da biliniyor.  Ekmekle bütünleşen acuka içine konulan zeytinyağı ile çok sağlıklı bir yiyeceğe dönüşüyor. Aynı zamanda makarnayı sossuz tüketemeyenler için alternatif bir tat olabilir. Bununla birlikte dakikalar içinde hazırlayacağınız acukayı sadece kahvaltılarda değil 5 çayı misafirlerinize de ikram edebilirsiniz. Peki, acuka nasıl yapılır? İşte acuka tarifi ve malzemeleri:

En kolay muhammara nasıl yapılır? Muhammara nedir ve püf noktaları nelerdir?İLİŞKİLİ HABEREn kolay muhammara nasıl yapılır? Muhammara nedir ve püf noktaları nelerdir?

ACUKA TARİFİ:

MALZEMELER

3 yemek kaşığı biber salçası (İsteğe göre acılı ve acısız)
4 diş sarımsak
5 yemek kaşığı domates salçası 
3 yemek kaşığı ince çekilmiş kurutulmuş ekmek içi 
yarım su bardağı ince öğütülmüş ceviz
1 çay kaşığı susam 
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı pulbiber
yarım çay kaşığı kimyon
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı taze öğütülmüş tane karabiber
1 tutam tuz
1 çay kaşığı yenibahar(isteye göre)

En kolay kahvaltılık acı sos nasıl yapılır? Acılı ve acısız sos tarifiİLİŞKİLİ HABEREn kolay kahvaltılık acı sos nasıl yapılır? Acılı ve acısız sos tarifi

YAPILIŞI

Bir tavaya zeytinyağını koyup ocağın altını yakın. Zeytinyağı biraz ısındıktan sonra rendelediğiniz sarımsakları ekleyin ve karıştırın.

sonra 3 yemek kaşığı biber salçasını ve 5 yemek kaşığı domates salçasını ekleyin ve kısık ateşe alın. Kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin.

Kavurduktan sonra üzerine cevizleri ekleyin. Bütünleşinceye kadar karıştırmaya devam edin. 

Daha sonra baharatları eklemeye başlayın.

Bütün baharatları ekledikten sonra 2 dakika kısık ateşte pişirdikten sonra altını kapatıp soğuması için kenara alın.

Soğuduktan sonra bayat emekleri ekleyin ve karıştırın.

En son zeytinyağını ekleyerek temiz bir kavanoza doldurun ve kullanılmamış bir kapakla kapatın. Uzun süre dayanması için buzdolabında bekletin.

Kahvaltılarda bir tabağa alarak kızarmış ekmek dilimlerine sürüp bu lezzeti tadabilirsiniz.

Afiyet olsun...

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0