Soya sosu nedir ve ne işe yarar? Soya sosu eklenebilecek tarifler

Uzakdoğu’nun muhteşem lezzetlerinden bir tanesi olan ve neredeyse tüm yemeklerinde kullanılan soya sosu, yapacağınız et ya da tavuk yemeğine bambaşka lezzetler katıyor. Genellikle hazırı alınan soya sosu aslında evde de yapılabiliyor. Peki soya sosu ne işe yarar ve hangi yemeklere eklenebilir? işte sorunun yanıtı:

Son günlerde adını sıkça duyduğumuz soya sosu soya fasulyeleri, kavrulmuş tahıl, su ve tuzdan yapılan fermente bir sosdur. Asya mutfaklarının olmazsa olmaz malzemelerinden biri olan soya sosu, sağlıklı beslenmenin mucize gıdası olarak da biliniyor. Çin kökenli olan sos, Doğu ve Güneydoğu Asya mutfaklarında yaygın bir şekilde ve bazen de Batı mutfaklarında tercih edilmektedir. İçerdiği yüksek sodyum ve bazı bünyelerde etkili olan alerjik yapısı gibi nedenlerle birtakım şüpheleri de beraberinde getiren soya sosu, sağlığa zararlı mı yoksa yararlı mı olduğu araştırılıyor. Tam bir protein kaynağı olan soya sosu, bir çorba kaşığında sadece 11 kalori içermesi, yağ ve kolesterol barındırmaması sayesinde sağlıklı beslenenler mutlaka tercih ediyor. 1700’lü yıllarda Hollandalılar aracılığı ile Avrupa’ya, oradan da tüm dünyaya yayılan bu enfes sos, farklı lezzetler arayanların bir numaralı tercihleri arasında yer alıyor. Singapur Üniversitesi’nde soya sosu üzerine yapılan bir araştırma, bu lezzetli maddenin antioksidan yapısını ortaya koydu. Araştırmaya göre, soya sosu antioksidan özelliğe sahip. Aynı zamanda bol miktarda laktik asit içeriyor. Soya soslu yiyeceklerin anti alerjin özelliği de oldukça yüksek. 

Soya fıstığı nedir? Evde soya fıstığı yapımı! Soya fıstığı kaç kaloriİLİŞKİLİ HABERSoya fıstığı nedir? Evde soya fıstığı yapımı! Soya fıstığı kaç kalori

SOYA SOSU NASIL YAPILIR?

MALZEMELER

500 gram kuru soya fasulyesi
3 yemek kaşığı buğday unu
1 yemek kaşığı kaya tuzu
5 su bardağı su

YAPILIŞI

Soya fasulyesini iyice yumuşayana kadar uzun süre haşlayın.

Suyunu süzüp bir kaba alın.

Üzerine unu ilave edin ve hamur kıvamına gelene kadar yoğurun.

Hamuru bir tepsiye çok ince bir tabaka halinde yayın.

Güneş gören bir yerde küflenene kadar 7 ila 10 gün bekletin. Bu esnada hiç dokunmayın, karıştırmayın.

Küflendikten sonra tepsiden alıp derin bir kaba koyun.

Kaya tuzunu 5 su bardağı suda eritin.

Tuzlu suyu küflenmiş hamurun üzerine ekleyin.

Ağzını kapatıp güneş gören bir yerde 3 hafta daha bekletin.

Bu sürenin sonunda çok ince bir süzgeçten geçirin.

Elde ettiğiniz soya sosunu cam bir kavanoza koyup ağzı kapalı halde saklayın.

PEKİ BU SOS NERELERDE KULLANILIR?

Sofrada tuz niyetine kullanabilir, tavada soteleyeceğiniz sebzelere ekleyebilir ya da sarımsak ve zencefille karıştırarak özellikle mantarlar ve tavuk eti için marinasyon malzemesi olarak değerlendirebilirsiniz. 

SOYA SOSUNUN FAYDALARI NELER?

  • Soya sosunda bulunan bakır minerali de kemiklerimiz ve vücut dokusunun yenilenmesi için gerekli olduğu gibi kanın pıhtılaşmasında da rol oynar. 
  • Bağışıklık sistemini güçlendiren; çocukların büyüme ve gelişiminde rol oynayan demir de soya sosunun içerdiği bir başka yararlı mineraldir. 

  • Soya sosunun fermantasyon sürecinde proteinlerin ve karbonhidratların çözülmeleriyle açığa çıkan bileşenleri; bağışıklık sistemini, sindirim sistemini ve kardiyovasküler sistemi destekler. 
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0